Apu

Alpit sulavat: Lämpeneminen saa aikaan lumihuippuisten vuorten vihertymisen – uhka Euroopan vesivarannoille

Alpit sulavat: Lämpeneminen saa aikaan lumihuippuisten vuorten vihertymisen – uhka Euroopan vesivarannoille
Alppien tulevaisuus näyttää harmillisen vihreältä. Tutkijat pelkäävät, että jäätiköiden sulamisesta johtuva vuoriston vihertyminen kiihdyttää ilmaston lämpenemistä entisestään.
Julkaistu: 14.6.2022

Euroopan symbolinakin tunnetut ja kahdeksan valtion alueelle ulottuvat valkohuippuiset Alpit menettävät nopeasti lumipeitettään, joka tekee tilaa kasvillisuudelle.

Science-lehdessä julkaistu tuore tutkimus perustuu koko Alppien vuoristoketjun alueelta 38 vuoden aikana otettuihin satelliittikuviin.

Pitkään on jo tiedetty, että jäätiköt ”vihertyvät” uhkaavasti arktisilla alueilla, mutta tähän mennessä ilmiötä ei ole suuressa mittakaavassa tutkittu vuoristoalueilla. Koska ilmasto lämpenee napa-alueilla ja vuoristoissa muuta maapalloa nopeammin, osasivat tutkijat odottaa vastaavia vaikutuksia myös Alpeilla.

– Olimme kuitenkin rehellisesti sanottuna hyvin yllättyneitä siitä, että vihertyminen on näin merkittävää, kertoo tutkimusta johtanut Baselin yliopiston ekologi Sabine Rumpf AFP-uutistoimistolle.

Alppien lumiraja on noussut

Kansainvälinen tutkijatiimi analysoi alppimaiden vuoristoalueita, jotka ovat 1 700 metriä meren pinnan yläpuolella pois lukien metsät ja jäätiköt. Vuosien 1984–2021 välisen havaintojakson aikana kymmenesosalla näistä alueista ei enää ollut lunta kesäaikana.

Rumpf painottaa, että satelliittikuvat vahvistavat vain lumipeitteen olemassaolon, mutta lämpeneminen näkyy ensiksi lumipeitteen syvyydessä, mitä ei voi havaita avaruudesta käsin.

Lehtivihreän määrän analyysit puolestaan paljastivat, että kasvien kasvu on lisääntynyt 77 prosentilla tutkitusta alueesta. Kasvit valtaavat uusia alueita ja myös kasvavat lämpenemisen aiheuttamien suotuisien olosuhteiden johdosta pidemmiksi ja tiheämmiksi. Osa kasvilajeista siirtyy ylöspäin vuoristoon.

– Mitä lämpimämmäksi ilmasto muuttuu, sitä suurempi osa sateesta saadaan vetenä eikä lumena.

Miten käy Euroopan juomaveden?

Tämä tuo omat murheensa, sillä iso osa Euroopan juomavedestä on peräisin Alppien sulavasta lumesta.

Lumirajan nousu tietää vaikeuksia myös turismille, kun hiihtokeskusten on jatkossa vaikeampaa houkutella luokseen talviurheilun harrastajia.

– Alpit ovat hyvin ikoninen symboli ja kun ihmiset ajattelevat Sveitsiä, niin heille tulee ensimmäisenä mieleen Alpit, sanoo Rumpf, joka on huolissaan kotimaansa vuoriston tilanteesta.

Tutkijat pelkäävät, että vuoriston vihertyminen kiihdyttää ilmaston lämpenemistä entisestään. Kun lumi heijastaa noin 90 prosenttia auringonsäteilystä, imee kasvillisuus sitä itseensä ja säteilee energiaa takaisin ilmaan lämmön muodossa. Tämä taas kiihdyttää lämpenemistä ja lumen sulamista, mikä tekee tilaa uudelle kasvillisuudelle. Alppien tulevaisuus näyttää harmillisen vihreältä.

Kommentoi »