Lauri Larmela: Myynnissä olevaa tavaraa pitää kehua ennakkoluulottomasti
Autot ja liikenne
Lauri Larmela: Myynnissä olevaa tavaraa pitää kehua ennakkoluulottomasti
Jos joku on alkuperäinen tai alkuperäiskunnossa, on yleensä syytä olla iloinen. Poikkeuksiakin on. Jos kymmenvuotiaan auton vararengasta kehutaan alkuperäiseksi, ostaja saa nauraa vapaasti ja tingata hintaa alaspäin, Lauri Larmela kirjoittaa kolumnissaan.
1Kommenttia
Julkaistu 14.6.2022
Tuulilasi

Siinä on kesät alla. Ilmaus on helppo ymmärtää: autoon on asennettu jo kesärenkaat.

Kaikilla aloilla on oma ammattislanginsa, joka voi olla myös todella vaikeasti tulkittavaa puheenpartta. Innostunut myyjä saattaa lausua vaikkapa näin: ”Hei, toi on ajoltaan tosi hyvä!” Tuo huudahdus voi tarkoittaa ihan oikeasti sitä, että kyseisen auton ajo-ominaisuuksia kelpaa kehua. Toisaalta ”ajoltaan hyvä” voi olla käänteinen peiteilmaisu, jolla pyritään hämäykseen. Näin sanomalla ostajaa kehotetaan keskittymään autossa muuhun kuin ajettavuuteen, koska tosiasiassa myynnissä olevan auton ajettavuus jättää toivomisen varaa.

Ennen maksettiin suoralla rahalla tai pätkällä. Nykyään osamaksujärjestelyä kutsutaan rahoitukseksi. Tosiasia on se, että ostaja ottaa rahoitusyhtiöltä lainaa.

Jos jostain vaihtoautosta sanotaan, että se on ”Juuri tullut” tai ”Suoraan ajosta”, on syytä pysyä tarkkana. Näillä termeillä viitataan siihen, että autoa ei ole ehditty tarkastaa liikkeessä, vaan se on pistetty suoraan myyntiin. Samaan sarjaan kuuluu myyjän lausahdus ”Tulin itse tuolla tänä aamuna”. Tämä voi tarkoittaa, että myyjä tykkää kyseisestä autosta oikeasti niin paljon, että haluaa ajaa sillä itse. Toisaalta kyseessä voi olla myös perusteeton kehu, jolla ostaja yritetään saada vakuuttuneeksi käsillä olevan vaihdokin erinomaisuudesta.

Autojen varusteet ovat sitten oma lukunsa. Vakkari on tietysti vakionopeuden säädin ja lohko on lohkolämmitin. Webastosta on tullut synonyymi kaikille polttoainekäyttöisille lisälämmittimille. Yksi kaikkein huvittavimmista termeistä on napakkuudessaan ainutkertainen: ”Nahat”. Siis varustuksena on nahkaverhoilu.

Jos joku on alkuperäinen tai alkuperäiskunnossa, on yleensä syytä olla iloinen. Poikkeuksiakin on. Jos kymmenvuotiaan auton vararengasta kehutaan alkuperäiseksi, ostaja saa nauraa vapaasti ja tingata hintaa alaspäin.

Jo edesmennyt Tuulilasin toimittaja Tapio Ketonen kertoi olleensa kerran ostamassa käytettyä traktoria. Mikä lie Valmet – samapa tuo. Tapio kertoi myyjän kehuneen konettaan vuolaasti, mutta lopulta mieheltä karkasi mopo käsistä oikein kunnolla. Kaupan ollut työkone ei ollut uusi vaan pikemminkin vanha. Tästä huolimatta myyjä lohkaisi näin: ”Tämä on hyvä, siinä on jopa alkuperäiset öljyt.” Tämän puheenvuoron jälkeen Tapio poistui tyynesti paikalta.

1 kommentti