Apu

Alkoholin myynti kasvoi kaupoissa mutta laski ravintoloissa – Pandemia-aikana maistuvat erityisesti laatujuomat

Alkoholin myynti kasvoi kaupoissa mutta laski ravintoloissa – Pandemia-aikana maistuvat erityisesti laatujuomat
Varsinkin samppanja, roseeviini ja alkoholittomat oluet ovat kasvattaneet suosiotaan.
Julkaistu: 19.2.2021
Koronaviruskriisi käänsi Alkon myynnin kasvuun viime vuonna melkein joka juomaryhmässä, mutta osa juomista kasvatti suosiotaan muita enemmän.
Valviran tilastojen mukaan alkoholin anniskelumyynti, siis myynti baareissa ja ravintoloissa, putosi viime vuoden tammi–marraskuussa alle puoleen vuoden 2019 vastaavaan aikaan verrattuna. Samaan aikaan alkoholia myytiin ruokakaupoissa ja Alkoissa viime vuonna hitusen enemmän kuin toissa vuonna.
Alkon omissa tilastoissa kasvu erottuu selvempänä. Palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström kertoi Alkon tiedotustilaisuudessa, että kun ihmiset viettävät aikaa enemmän kotonaan, kokkaamiseen ja sopivan juoman valintaan kiinnitetään enemmän huomiota kuin ennen.
– Kokeillaan enemmän, mikä juoma sopii ruoan kanssa.

Arjen ja juhlan raja hämärtyy

Lisäksi korona-aikoina Alkon asiakkaat ovat ostaneet aiempaa kalliimpia viinipulloja. Kotona juhlimisesta tai arjen ja juhlan rajan hämärtymisestä yhtenä merkkinä voi pitää sitä, että samppanjan myynti on kasvanut Suomessa. 
Monopolin asiantuntijat arvioivat, että samanlainen kehitys jatkuu tänä vuonna. Laadukkaat juomat kiinnostavat suomalaisia, kuten myös vastuullisuus. Luomuviinien myynti kasvoi viime vuonna liki kolmanneksella. Kaikesta myydystä viinistä vajaa viidesosa oli luomua.
Viineistä varsinkin roseeviinin suosio kasvaa. Sitä myytiin 40 prosenttia enemmän viime kuin toissa vuonna. Puna- ja valkoviinejä myydään kuitenkin molempia edelleen kymmenisen kertaa enemmän. Suosiotaan kasvattavat koko ajan myös alkoholittomat juomat. Alkon viime vuonna myymistä oluista noin kymmenesosa oli alkoholittomia.
Alkon kokonaismyynnissä näkyy silti edelleen Suomen perinteinen viinapainotteisuus. Vuoden 2020 myydyimmistä tuotemerkeistä kolme ensimmäistä oli kirkkaita viinoja.
Kommentoi »