Alkaako sedanien uusi nousu Euroopassa?
Autot ja liikenne
Alkaako sedanien uusi nousu Euroopassa?
Tämän vuoden Geneven autonäyttelyn yksi erikoinen piirre oli se, että autonvalmistajat esittelivät poikkeuksellisen paljon niin konsepti- kuin tuotantoautojaan, jotka olivat sedaneita.
Kuvat

Julkaistu 24.4.2018
Tuulilasi

Tämä siitä huolimatta, että juuri sedanien myynti Euroopassa on laskenut merkittävästi SUV:ien ja crossoverien vallatessa markkinoita yhä vahvemmin. Viime vuonna sedanien myynti laski 7 %. JATO Dynamicsin tilastojen mukaan sedanien markkinaosuus Euroopassa oli 2017 vain 4 %.

Genevessä esiteltyjä konseptisedaneja olivat BMW Concept M8 Gran Coupe, Hyundai Le Fil Rouge, Aston Martin Lagonda Vision, Volkswagen I.D. Vizzion, Pininfarinan HK GT.

Tuotantosedaneista nähtiin Audi A6, Peugeot 508 ja Mercedes-Benz AMG GT.

SUV:ien markkinaosuus 2017 oli Euroopassa 29 % ja kasvua 19 %, silti niitä esiteltiin vain muutama; Hyundain Santa Fe ja sähköinen Kona, BMW X4, Range Rover SV Coupe ja Jaguar I-Pace. Skoda Vision X oli ainoa esitelty konsepti SUV.

”SUV:eista on tullut jo valtavirran autoja, niinpä valmistajat näkevät näissä neliovisissa coupemaisissa sedaneissa mahdollisuuden, ne tarjoavat hiukan uutta eksotiikkaa, jonka SUV:t ovat jo menettäneet”, sanoo Car Design Researchin johtaja Sam Livingstone Automotive Newsille.

Monet sedankonsepteista olivat sähköisiä kuten I.D. Vizzion, Lagonda Vision ja HK GT.

Fordin suunnittelujohtajan J Maysin mukaan se ei ole sattumaa.

”Kutsuisin tätä niin sanotuksi Tesla-efektiksi. Teknologiapuolella autonvalmistajien pakka on mennyt sekaisin Teslan mukaantulon jälkeen. Ja kun katsotaan Teslan sedaneja, myös ne ovat hyvin coupemaisia”, Mays sanoo.

Mays esittää toisenkin mahdollisen syyn sedanien suosiolle valmistajien silmissä.

”Suunnittelijat tykkäävät kokeilla ideoitaan juuri kaksi- ja neliovisissa sedaneissa. Juttelin juuri entisen VW:n, Daimlerin ja Fordin suunnittelijan Freeman Thomasin kanssa ja hän kertoi, että suunnittelijat suorastaan rakastavat sedaneja piirustuspöydällään. Voisi kuvitella, että uuden sukupolven nuoret suunnittelijat haluaisivat piirtää autonomisia autoja, SUV:eja ja vaikka mitä, mutta ei, he kaikki haluavat piirtää coupeita”, Mays sanoo.

Kommentoi »