Apu

Näyttelijä Alina Tomnikov vietti koronavuoden kuvauksissa ympäri maailman: ”Vuosi muualla jätti tosi ison jäljen”

Näyttelijä Alina Tomnikov vietti koronavuoden kuvauksissa ympäri maailman: ”Vuosi muualla jätti tosi ison jäljen”
Kun maailma meni kiinni, näyttelijä Alina Tomnikov lähti Suomesta. Hänet oli valittu kansainvälisen tv-sarjan päärooliin, ja kuvauksia tehtiin ympäri maailmaa. Työnteko koronarajoitusten keskellä ja vierailla kielillä oli mieleenpainuva kokemus.
Julkaistu: 14.7.2021

Juhannuksena 2021 näyttelijä Alina Tomnikovilla oli vihdoin aikaa lötköttelyyn, hengen vetämiseen ja parin itkun tirautukseen. Näyttelijä oli vas­t­ikään palannut Suomeen pitkältä kierrokselta.

– Palasin toukokuun lopulla. Siihen asti kiersin maailmaa tv-sarjan kuvausten mukana yhdentoista kuukauden ajan. Kävin kotona piipahtamassa vain muutaman kerran, Tomnikov kertoo.

– Vaikka koko työryhmästä tuli kuin oma perhe, tunsin silti olevani eristyksissä omasta perheestäni ja kotimaastani. Pisimmillään olin poissa kotoa yhtäjaksoisesti neljä kuukautta.

Kun maailma lukittautui kevätkesällä 2020 koteihinsa koronaviruksen vuoksi, Tomnikov lähti maailmalle. Hänet oli kiinnitetty naispäärooliin suureen kansainväliseen Paradiso-draamasarjaan.

Kahdeksanosainen psykologinen draama perustuu Thomas Pletzingerin kirjaan Funeral For A Dog, jossa journalisti karkaa omasta elämästään ja matkustaa Italiaan toiveenaan saada haastattelu tähtikirjailijalta. Siellä hän kohtaa Alina Tomnikovin esittämän suomalaisen Tuuli Koveron. Siitä käynnistyy kahdessa aikatasossa kulkeva rakkaus- ja jännitysdraama, joka kulkee halki Kolumbian, Suomen, Saksan, USA:n ja Italian.

Paradison kuvauksia tehtiin Italiassa, Saksassa, Bulgariassa, Kuubassa ja USA:n New Yorkissa 80 päivän ajan.

– Kuvaaminen korona-aikaan vaati tuotantoyhtiöltä suurta sitoutumista, luottamusta ja riskinottoa. Meitä testattiin jatkuvasti ja terveydestämme pidettiin hyvää huolta – mikään ei mennyt sen edelle. Tiimissä oli mukana myös lääkäreitä, Tomnikov sanoo.

Koronakuplassa olleet näyttelijät pysyivät omassa porukassaan kuvausten ulkopuolellakin.

– Korona-aika teki sen, että vaikka koko työryhmästä tuli kuin oma perhe, koin silti olevani eristyksissä omasta perheestäni ja kotimaastani. Pisimmillään olin poissa kotoa yhtäjaksoisesti neljä kuukautta.

– Ehkä nyt kun olen tullut takaisin, alan pikkuhiljaa ymmärtää, mitä tässä viimeisen vuoden aikana on oikein tullut tehtyä. Kulunut vuosi jätti minuun tosi syvän jäljen. Vielä on vaikeaa sanallistaa matkaani.

Vanhemmat rakastuivat Leningradissa

Alina Tomnikovilla on suomalais-venäläiset juuret. Hänen isänsä on Dmitrij Tomnikov, pietarilainen, johon Alinan suomalainen äiti tutustui Leningradissa. Kun rakkaus syttyi, perhe muutti 1980-luvun lopussa Suomeen. Koti luotiin yhdessä Keravalle.

Kesät Alina vietti pikkutyttönä Oulussa Suomen-mummon luona sekä venäläisen mummonsa hoteissa silloisessa Leningradissa. Kasvatuksessa oli tärkeää kunnioitus, sallivuus ja myötätunto.

Kansainvälisyys sai ison startin kaksi vuotta sitten, kun Alina näytteli Venäjällä kymmenien miljoonien katsojien seuraamassa Katariina Suuri -tv-sarjassa toista pääroolia.

Teatteriharrastus alkoi Keravan Vekarateatterissa ja ovet Teatterikorkeakouluun aukesivat ensimmäisellä yrittämällä. Monessa tuotannossa mukana ollut Alina on nähty valkokankaalla mm. Veljeni vartijassa, Rölleissä ja Armomurhaajassa. Tv-puolella Donna, Syke, Ivalo ja Putous nostivat hänet viimeistään jokaisen suomalaisen tietoisuuteen.

Kansainvälisyys sai ison startin kaksi vuotta sitten, kun Alina näytteli Venäjällä kymmenien miljoonien katsojien seuraamassa Katariina Suuri -tv-sarjassa kruununperillistä Natalia Aleksejevna Romanovaa, sarjan toista pääroolia.

Kahden kulttuurin tausta on opettanut Alinaa myös kulttuurin tuntemisen tärkeydestä ja siitä, miten tärkeää eri kulttuureita olisi kokea ja ”haistella”.

– Ehkä tämä uteliaisuus ja ymmärrys loivat hyvän pohjan lähteä tällaiseen monikulttuuriseen projektiin, joka vaati jatkuvaa itsensä ylittämistä, heittäytymistä, herkkyyttä ja ymmärtämistä. Mietin joskus, että Teatterikorkeakoulun vuodet olivat minulle kuin elämänkoulu, koulu itsestäni. Koska näyttelijänä kerron tarinoita elämästä, yritän myös ymmärtää itseäni ainakin jollakin tavalla. Tietyllä tavalla koko kulunut vuosi Paradison tiimin kanssa oli sitä.

– Olen rakentanut vuosia uraani kohden kansainvälisiä tuotantoja. Olen tehnyt kym­menittäin video­koekuvauksia. Rakastan tehdä työtä Suomessa, mutta myös maailmalla.

– Siinä oli jatkuvasti heittäytymässä ja haastamassa itseään, ja hitto se tuntui hyvältä. Nyt oli oikea aika. Lisäksi etäisyys kaikkeen tuttuun kotona sekä hetket yksin loivat aikaa kohdata itseä. Meille syntyi myös erityisen rakas ja vahva side ydintyöryhmän kanssa. Jaoimme paljon.

Suomen lisäksi Tomnikov puhuu venäjää, englantia, saksaa ja ruotsia

Alina muutti kuvausryhmän kanssa jatkuvasti vieraisiin ympäristöihin, tiukkojen turvatoimien keskelle, näyttelemään paikallisten tähtien kanssa ja puhumaan kameralle uusilla kielillä. Suomen lisäksi hän puhuu venäjää, englantia, saksaa sekä ruotsia. Kielitaidosta oli apua tv-sarjan kuvauksissa. Alinan roolihahmo elää kahdella vuosikymmenellä ja puhuu saksaa, englantia, italiaa ja hiukan suomea.

"Alussa tuli täyspysähdyksiä. En yhtäkkiä pystynyt sanomaan mitään."

– Olen aina tykännyt vieraista kielistä. Paradiso antoi mahdollisuuden herättää henkiin saksan kieleni ja oppia vähän italiaa. Ennen kuvausten alkua muutin Berliiniin valmistautumaan rooliin ja opiskelemaan saksaa kielenvalmentajan avulla. Katsoin saksalaista draamaa ja kokkiohjelmia, luin lehtiä ja Poiroteja saksaksi.

Vieras kieli haastoi kuvauksissa Alinaa monin tavoin.

Alina Tomnikov kuvasi vuoden ajan maailmalla Paradiso-tv-sarjaa. Kuva: Flare Film Entertainment / Sky Deutschland / Alex Kroke

– Aloin jo ensimmäisistä päivistä lähtien puhua valmistavissa harjoituksissa vain saksaa. Ei ollut suojakuoria. Alussa tuli täyspysähdyksiä. En yhtäkkiä pystynyt sanomaan mitään. Hikoilin myös aivan punaisena, Alina muistelee.

– Aluksi näiden päivien jälkeen aloin usein myös itkeä. En surusta vaan jostakin aivojen ylikuormituksesta, joka purkautui ulos kyyneleinä. Olen kiitollinen, että muut jaksoivat aina odottaa, kun minä hidastin asioita kysymyksilläni. Mutta pian kaikki onnistui saksaksi jo hyvin.

Rooliaan varten hän opetteli myös kroolaamaan, amputoimaan koiran jalan, elvyttämään ja tikkaamaan.

''Minulla oli kohtaus, jossa roolihahmoni tikkaa haavan toisen hahmon otsassa. Harjoittelin sitä kymmeniä kertoja kymmenillä banaaneilla lääkärin ohjeilla. Lopulta teippasin banaanit seinään, että saisin oikean asennon.''

– Alina Tomnikov –

Roolihahmo myös käärii sätkiä. Se tarkoitti sitä, että Tomnikov sai opetella senkin.

– En ollut eläissäni käärinyt sätkiä, mutta käärin niitä kolme muovikassillista. Alussa ne olivat kamalan näköisiä, mutta 15 sätkää päivässä oli tehtävä. Istuin puistoissa tai parvekkeellani ja käärin. Tein myös asioita tupakka sormissa, jotta tottuisin.

Koronatapaus katkaisi kuvaukset

Työ keskeytyi kerran koronatapauksen vuoksi ja Alinakin oli kaksi viikkoa karanteenissa hotellihuoneessa Bulgariassa.

– Se oli haastavaa. Jouduin miettimään joka päivä, sairastunko ja kuinka kollegani voi. En onneksi saanut tartuntaa ja kolmen ja puolen viikon päästä saimme jatkaa kuvauksia.

Tässä vaiheessa kuvaukset siirtyivät Kuubaan.

– Oli niin käsittämätöntä ja pakahduttavaa, että taukotilamme olivat ihmisten olohuoneita tai makuuhuoneita. Kaikki oli suljettu.

Hän kirjoitti Instagramiin Havannassa huhtikuussa 2021.

Never miss a sunset. Tänään katselin auringonlaskua ja paikallisia ihmisiä elämässä elämiään minua vastapäätä. Muistin ton lauseen, joka on monessa paikassa kuultu, ja mitä en ole ite koskaan kovin miettinyt. Tai ainakaan noudattanut, jahdannut. Ja nyt jotenkin, tässä kun haistoin kuumuuden ja jonkun palaneen savun ja näin lasten potkivan jalkkista talon katolla, mummi veti narulla korissa jotain ylös tuossa ihan mun edessä ja mies vilkutti sille alhaalla kadulla, kun katoin tota tuttua näkyä – eli sitä kun tulee pimeä koska aurinko laskee – niin jotenkin se oranssin valon kontrasti tai ehkä yhdistelmä (tai kamala jetlag), että katson tätä kaikkea ja näen valon kauneuden, ja/mutta näen myös paljon muuta, horisontissa pilvenpiirtäjiä, etualalla vaatteita huljuu tuulessa. Likaiset seinät. Meri. Joku halaa, autot tööttää. Syödään jäätelöä. Niin tämä kolahti. Tämä päivä oli täällä tällainen, huomenna erilainen.

– Kun kuvaukset siirtyivät Kuubasta New Yorkiin, pääsin kaupunkiin, joka oli juuri avautunut ja sykki elämää. Olin tunteissani. Menin elokuviin ja ostin popcornia. New Yorkissa minusta tuntui siltä, että elämä hyökyi kasvoille.

Kuvausten aikana Alina sanoi rakastuneensa horisonttiin ja taivaaseen, oli kyse New Yorkin pilvenpiirtäjistä, Italian vuorista tai Kuuban merestä.

– Jotenkin aina katsoessani horisonttiin ajattelin, että siellä se koti on. Tietynlainen haikeus oli läsnä koko ajan.

Puolison kanssa toivotettiin aina hyvät yöt toiselta puolelta maailmaa

Kotona Alinaa odotti aviopuoliso.

– Juuri tässä ajassa sarjan tekeminen oli erityisen haastavaa, kun ei voinut käydä kotona. Se opetti paljon itsestä, mutta oli samalla yksi upeimmista asioista, joita minulle on tapahtunut.

Alina Tomnikov ja Lauri Laukkanen menivät naimisiin kesällä 2019. Kuva: Jaakko Perälä

– Haikeushetkinä minua auttoivat tarinan ja roolin vaativuus ja se, että aina kuvauspäivän jälkeen täytyi valmistautua seuraavan päivän kuvauksiin. Se antoi myös enemmän aikaa ikävöidä.

Alina ja aviopuoliso Lauri Laukkanen kirjoittelivat toisilleen joka päivä, vaihtoivat kuulumisia ja toivottivat hyvät yöt.

– Se oli tosi tärkeää.

Lähitulevaisuudessa siintää myös kirjan kirjoittaminen

Kuppi kahvia, aamupala, katsotaan, miltä tuntuu. Aika katoaa.

Näin Alina Tomnikov luonnehtii normaalia kesäistä vapaapäiväänsä. Takana on vuoden kierros maailmalla ja Paradison kuvaukset. Sarja tulee kansainväliseen levitykseen Sky Original -kanavalla ensi maaliskuussa.

– Vaikka kuvausten loppuminen oli haikeaa, nautin siitä. Kun jokin loppuu, muuta voi tulla tilalle.

Hän pallottelee jatkuvasti luottoihmisten ja agenttinsa kanssa seuraavia uraliikkeitään.

– Agenttini Raakel Huikuri on ihminen, johon luotan ja jonka kanssa voin keskustella sisällöllisistä valinnoista.

Viime vuodet eivät ole olleet Alinalle vain Paradisoa.

– Olen rakentanut vuosia uraani kohden kansainvälisiä tuotantoja. Olen tehnyt vuosien varrella kymmeniä ja taas kymmeniä videokoekuvauksia. Rakastan tehdä työtä Suomessa, mutta myös maailmalla. Tärkeintä on sisältö ja tarina. Ei se, missä tarina kuvataan.

Kesällä Alina kuvaa Paola Suhosen road movie -elokuvaa, valmistautuu elokuvan kuvauksiin ja aikoo tarttua uuteen. Taskussa on nimittäin esikoisromaanin kustannus­sopimus.

– Kirjat ovat olleet lapsena turvapaikkani ja mielikuvitusmaailmani. Minulla on ollut aina rakkaus sanoihin.

Näyttelijänä Alina on ollut mielellään mukana kehittämässä tarinaa. Mutta ajatus omasta kirjasta on ollut korkean kynnyksen takana.

– Romaanin ja proosan kirjoittaminen on minulle uusi aluevaltaus. En ole ikinä ollut mikään päiväkirjankirjoittaja, mutta olen tietyllä tavalla aina kirjoittanut elämässäni paljon. Mutta että kirja, siinä on jotain taianomaista, pyhää.

Alina on aina ollut kirjojen hamstraaja ja hypistelijä.

– Olen aina arvostanut ja ihaillut kirjailijoita sekä rakastanut kirjoja. Tuntuu tosi hienolta saada mahdollisuus kirjoittaa oma romaani.

Alina Tomnikov

  • Syntyi: 24. kesäkuuta 1988 Keravalla.

  • Asuu: Helsingissä.

  • Perhe: Aviopuoliso musiikkivideo-ohjaaja Lauri Lauk­kanen.

  • Ajankohtaista: Kuvaa Suomessa Paola Suhosen uutta elokuvaa, kirjoittaa esikoisromaaniaan, tv-sarja Paradison ensi-ilta keväällä 2022 Sky Original -kanavalla.

Alina Tomnikovin mekon suunnittelija on Teemu Muurimäki.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »