Totta vai tarua? Onko alapään kutinan syy aina hiivatulehdus?
Terveys ja hyvinvointi
Totta vai tarua? Onko alapään kutinan syy aina hiivatulehdus?
Moni nainen ajattelee, että alapään kutina johtuu hiivatulehduksesta. Onko tämä totta vai tarua?
Julkaistu 7.9.2022
Apu Terveys

Tarua

Vain alle puolella kutinan vuoksi hoitoon tulevista naisista on hiivatulehdus. Selkeästi yleisempi syy on emättimen limakalvojen kuivuus. Se saattaa oireilla myös kirvelynä, poltteluna ja tihentyneenä virtsaamistarpeena. Kuivuuden taustalla on tavallisesti joko estrogeenituotannon hiipuminen vaihdevuo-sissa tai matalahormoniset ehkäisyvalmisteet.

Estrogeenin puute vähentää myös emättimen laktobasilleja eli hyviä maitohappobakteereja. Silloin emät-timen normaaliflooraan kuuluvat hiiva­itiöt voivat lisääntyä liikaa. Tämä altistaa hiivatulehdukselle. Hiivaan liittyy kutinan lisäksi kokkareista valkovuotoa. Ulkosynnyttimien limakalvolla voi myös olla pieniä haa-vaumia ja punoitusta. Hiivaa on kaikenikäisillä naisilla, mutta reippaasti vaihdevuosi-iän ylittäneillä sitä on vähemmän kuin muilla.

Kutina ja kirvely voivat liittyä myös niin sanottuun sytolyysiin, jossa lakto­basilleja on liikaa. Tällöin emättimen pH laskee, mikä oirehtii kutinana ja valkovuodon lisääntymisenä. Tilanne voi korjautua paikallisestro-geenilla, mutta joskus tarvitaan antibioottipuikkoja. Vanhemmilla naisilla kutinan syy voi olla myös valko-jäkälä, joka on ihon ja limakalvojen autoimmuunisairaus. Tauti aiheuttaa tyypillisesti ulkosynnyttimien alueelle vaaleita paksuuntuneita läiskiä. Hoitona käytetään vahvoja kortisonivoiteita, usein pitkäaikaisesti.

Totta

Hiivatulehdus aiheuttaa usein kovaa kutinaa. Vaiva hoituu helposti apteekin itsehoitolääkkeillä, mutta kuivuuden aiheuttamaan kutinaan hiivalääkkeet eivät tepsi. Silloin kannattaa kokeilla, auttaisiko limakalvojen kosteuttaminen kevyellä perusvoiteella. Varsinaisesti kuivuutta hoidetaan ja ehkäistään paikallisilla estrogeenivalmisteilla. Niillä oireilu saadaan tehokkaasti kuriin. Pesuaineiden käyttö alapäässä kannattaa unohtaa. Pesuaineet huuhtovat hyviä maitohappobakteereita ja lisäävät kuivuutta, mikä altis-taa hiivalle. Pelkkä vesipesu pari kertaa päivässä riittää.

Hiivaitiöt viihtyvät kosteassa ja lämpimässä. Siksi paras pikkuhousujen materiaali on hengittävä mikrokuitu. Öisin voi nukkua ilman pikkuhousuja, eikä niitä välttämättä tarvita pitkän kesämekon alle. Uimisesta ja saunomisesta ei ole haittaa, kunhan riisuu märän uimapuvun heti uinnin jälkeen. Pikkuhousunsuojia ei kannata käyttää varmuuden vuoksi. Suojan muovikalvo aiheuttaa hautumista, mikä altistaa hiivalle. Suojat voivat myös lisätä kuivuutta.

Jos kärsii jatkuvista hiivatulehduksista, kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon. Hiivaitiöt käyttävät ravintonaan sokeria, ja siksi runsas sokeristen ruokien syöminen voi laukaista hiivatulehduksen. Myös jotkin diabeteslääkkeet voivat altistaa hiivalle. Epätasapainossa oleva diabetes on itsessään hiivan riskitekijä.

Milloin lääkäriin?

Mene lääkäriin, jos

  1. kutinan itsehoito ei tepsi,
  2. siihen liittyy alavatsan kipua tai
  3. alapään rakkuloita tai
  4. lima-kalvolla on haavauma, joka ei parane.

Vulva- ja vaginasyövät ovat harvinaisia, mutta mahdollisia.

Asiantuntija: naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Sari Ahonkallio, Mehiläinen.

Kommentoi »