Tuulilasi

Älä tuijota vain liikennemerkkiäÄlä tuijota vain liikennemerkkiä

Ajokelit tiestöllä saattavat vaihdella vielä paljonkin tienkohdittain ja vuorokaudenajoittain, muistuttaa Liikennevirasto.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Juha Juntto

Vaikka talveksi alennetut nopeusrajoitukset poistuvatkin ensi viikolla, on autoilijoiden syytä tarkkailla kelejä ja sovittaa ajonopeutensa muuttuvien olosuhteiden mukaisiksi. Esimerkiksi yöpakkaset tai lumi- ja räntäsateet saattavat heikentää ajo-olosuhteita huomattavasti.

Turvallinen ajo saattaa edellyttää huomattavasti alempaa nopeutta, mitä liikennemerkki sallii, virasto toteaa.

Suurinta sallittua nopeutta säätelevät liikennemerkkien ohella myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajaa ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet. Ajonopeus tulee pitää sellaisena, että ajoneuvo voidaan pysäyttää näkyvissä olevalla ajoradan osalla kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa.

Kevät tuo myös lisää erilaisia liikkujia maanteille. Kävelijät, pyöräilijät ja mopoilijat on syytä ottaa huomioon. Autoilijan velvollisuutena on jättää heille riittävä tila kohdattaessa tai ohitettaessa sekä välttää lian ja soran roiskuttamista. Keväällä olosuhteet tien reunassa voivat olla pitkään huonommat kuin itse ajoradalla.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 27.3.2014