Tuulilasi

Älä sorru näihin – autoilijan yleisimmät virheetÄlä sorru näihin – autoilijan yleisimmät virheet

Autoilija ei pysty estämään kaikkia vikoja, mutta korjaamolla huomataan usein merkittäviäkin väärinkäytöksiä.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat TL-kuva-arkisto

Viime viikolla vuoden 2014 Suomen Mestarimekaanikoksi valittu Jari-Pekka Kopra listaa autoilijoiden kuusi yleisintä virhettä, joihin hän työskennellessään Autoasi-korjaamolla törmää.

1. Huolloissa säästäminen. Huoltoja ja korjauksia lykätään, öljynvaihtovälejä venytetään ja autot päästetään huonoon kuntoon. Autoilijat luottavat liikaa varoitusvaloihin ja laiminlyövät huoltoja. Tämä johtaa suuriin ja kalliisiin korjaustöihin. Huoltokirjan mukainen huollattaminen on tärkeää, jotta viat havaitaan ennakkoon ennen kuin suuria ongelmia tulee.

2. Apuvirran antaminen väärin. Useissa autoissa apuvirran antamista tai ottamista toisesta autosta ei suositella missään tapauksessa. Monissa autoissa virtaa ei esimerkiksi saa antaa suoraan akkunapoihin. Pahimmat vauriot syntyvät, kun kaapelit osuvat yhteen tai plus- ja miinusnapa menevät väärin. Näistä väärinkäytöksistä johtuvat jännitepiikit rikkovat auton elektronisia laitteita, mikä tarkoittaa usein monien tuhansien remonttia. Virtaongelmat aiheuttavat myös piilovikoja, joten auto pitäisi testata ja vikakoodit tarkistaa, jotta auto varmasti toimii kuten pitääkin. Pahimmassa tapauksessa sekä virtaa antava että virtaa saava auto vaurioituvat.

3. Lähes tyhjällä tankilla ajaminen. Jos ajetaan jatkuvasti lähes tyhjällä tankilla, tankkiin kertyy aikaa myöten kosteutta. Kovilla pakkasilla kosteus jäätyy, ja auto hyytyy. Jos tankki vedetään ihan kuivaksi, niin polttoaineen epäpuhtauksien osuus kasvaa liian suureksi, mikä rikkoo polttoainejärjestelmän osia. Varsinkin diesel-ajoneuvot ovat erityisen vikaherkkiä, jos ajetaan liian tyhjällä tankilla. Myös väärän polttoainelaadun tankkaaminen on yleistä, mikä aiheuttaa usein satojen eurojen kustannuksia autoilijalle. Jos havaitsee, että on tankannut väärää polttoainetta, autoa ei saa startata. Auto on toimitettava sellaisenaan korjaamoon. Näin kustannukset voivat jäädä pienemmiksi.

4. Väärät rengaspaineet. Monet autoilijat eivät pidä huolta rengaspaineista. Väärät rengaspaineet vaikuttavat renkaiden kulumiseen, auton hallittavuuteen ja polttoaineen kulutukseen. Ylipaineinen rengas kuluu enemmän keskeltä ja liian matalalla rengaspaineella ajamisen tunnistaa muun muassa reunoista kuluneesta renkaasta. Uusimmissa autoissa on elektroninen järjestelmä, joka valvoo rengaspaineita.

5. Jakohihnan vaihtamatta jättäminen. Monet autoilijat eivät ymmärrä, kuinka kriittistä jakohihnan huoltokirjan mukainen vaihtaminen on. Hihnan vaihtaminen voi tuntua kalliilta: hihnan ja kokonaisuuteen kuuluvien rullien ja vesipumpun vaihtaminen maksaa noin 500–700 euroa. Hihnan pettämisestä aiheutuvat kustannukset kuitenkin lähtevät useista tuhansista euroista jopa 10 000 euroon.

6. Valot eivät toimi. Huolestuttavan monissa autoissa parkkivalot eivät ole toimineet pitkään aikaan. Kun varsinainen lamppu lakkaa toimimista, autoilija ei näe ajaa, eikä autoa huomata liikenteessä kunnolla.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 29.1.2014