Tuulilasi

AL-turva auttaa jatkamaan matkaaAL-turva auttaa jatkamaan matkaa

Autoliiton tieltäpelastamispalvelu AL-turva on äskettäin laajentunut lähes koko Euroopan kattavaksi. AL-turvan kotimaassa sisältämät palvelut ovat samalla 42 euron vuotuisella lisäjäsenmaksulla voimassa 38 maassa ja maa-alueella Euroopassa.

Autoliiton AL-turva auttaa jatkamaan matkaa sujuvasti lähes kaikkialla Euroopassa. Palvelu auttaa AL-turvaan liittyneitä Autoliiton jäseniä. Pulaan joutuneet saavat kaiken tarvitsemansa avun omalla kielellään Autoliiton hälytyskeskuksesta. Malli palvelulle on haettu ulkomailta. Esimerkiksi saksalainen ADAC tarjoaa vastaavantyyppisen palvelun lähes 15 miljoonalle jäsenelleen.

AL-turva auttaa jatkamaan matkaa aina teknisten ongelmien yllättäessä ja varmistaa turvallisen perillepääsyn 24 tuntia vuorokaudessa, kaikkialla Euroopassa. Joka tilanteessa pyritään matkan jatkamiseen ensisijaisesti omalla autolla tiepalvelun avustamana. AL-turvaan sisältyvät hinaus lähimmälle korjaamolle tarvittaessa, polttoaineen tuonti, renkaanvaihto, sijaisauto tai muu korvaava kuljetus, matkan katkeamiseen liittyvät majoituspalvelut sekä auton nouto korjaamolta.

Samaan aikaan AL-turvan uudistumisen kanssa on otettu käyttöön pelkästään Suomessa voimassaoleva, sisällöltään kevyempi AL-tiepalveluturva, jonka lisäjäsenmaksu on 21 euroa vuodessa. Palveluun kuuluu tiepalvelu, hinaus, polttoaineen- ja renkaanvaihto ilman lisäkustannuksia jäsenelle.

Tarvikkeet ja varaosat laskutetaan asiakkaalta kaikissa tapauksissa palveluturvasta riippumatta. Tarpeen vaatiessa AL-tiepalveluturva auttaa sen piiriin kuuluvaa jäsentä myös muiden kuin tiepalveluturvaan kuuluvien palveluiden etsimisessä. Näiden palveluiden käytöstä jäsenet maksavat itse.

Ilmoitus ulkomaille lähtiessä tarvitaan

- Palvelu on voimassa ulkomailla jäsenen ilmoittaessa ulkomaille lähdöstään Autoliittoon. AL-turvan palvelut käynnistyvät soitolla AL-turvan hälytyskeskukseen, jossa asiointi tapahtuu aina suomen kielellä riippumatta avuntarvitsijan sijainnista. Tilanteesta riippuen hälytyskeskus järjestää avun paikalle tai opastaa jäsentä omatoimisessa avun hankkimisessa. Ulkomailla avustuspalveluiden tuottamisesta vastaa useimmiten Autoliiton ulkomainen sisarjärjestö tiepalveluineen, kertoo palvelu- ja markkinointipäällikkö Timo Orilähde Autoliitto ry:stä.

Uudistuneen AL-turvan piiriin kuuluvan jäsenen on oltava kuljettajana tai matkustajan autossa kun apua tilataan. Auton omistajan tai haltijan tulee lisäksi olla jäsen tai samassa taloudessa asuva perheenjäsen. Samassa osoitteessa AL-turvaan oikeutetun jäsenen kanssa asuva perhe- ja nuorisojäsen pääsee myös täysin oikeuksin osalliseksi AL-turvasta ilman lisäjäsenmaksua.

AL-turva on voimassa Suomen lisäksi seuraavissa Euroopan maissa ja alueilla: Alankomaat, Andorra, Belgia, Bulgaria, Espanja (myös Kanarian saaret), Gibraltar, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Italia (myös San Marino ja Vatikaani), Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Monaco, Montenegro, Norja, Puola, Portugali (myös Madeira ja Azorit), Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Serbia, Slovakia, Sveitsi, Tanska, Tshekki, Turkki (sekä Euroopan että Aasian puoli), Unkari ja Viro.

Puhelinnumero liittymisen jälkeen

Palveluiden hälytyskeskuksen puhelinnumero Suomessa annetaan Autoliiton jäsenelle sen jälkeen, kun tämä on liittynyt AL-turvaan. Ulkomailla palveluiden käyttämiseen tarvittava puhelinnumero annetaan, kun AL-turvaan liittynyt jäsen ilmoittaa lähdöstään ulkomaille.

Jos matka katkeaa

  • Varoita muuta liikennettä. Kytke hätävilkut ja pimeällä niiden lisäksi vain seisontavalot päälle, näin havaittavuus on parempi. Varoituskolmio kannattaa vielä riittävän etäälle, vähintään 150 metriä ajoneuvon taakse. Huomioi näkemäesteet ja myös vastaan tuleva liikenne.
  • Huolehdi matkustajien turvallisuudesta. Auton ympärillä liikkuminen on aina riski. Jos mahdollista tieltä kannattaa siirtyä kokonaan sivuun.
  • Ajoneuvo on syytä siirtää pientareelle tai liittymään vaikka työntäen tai muutama metri käynnistinmoottorilla "ajaen".
  • Kuljettajan velvollisuudeksi jää ajoneuvon pois siirtäminen. Apua kannattaa hankkia mahdollisimman pian.
  • Huolehdi omaisuus turvaan. Auton penkille tai muuten näkyville ei kannata jättää mitään edes pieneksi hetkeksi. Muista myös luottokortit ja hansikaskotelon tavarat.
  • Autopalveluvakuutus auttaa kustannuskysymyksissä. Oma vakuutusyhtiösi opastaa lisää. Luettelosta saat myös päivystävän numeron.
  • Ilmoitus matkan keskeytymisestä tai viivästymisestä on tarpeen ja poistaa usein turhan huolestumisen.

    TL-verkkotoimitus/TK, lähde Autoliitto

Julkaistu: 22.6.2004