Aku Hirviniemi Kansallisteatterin näyttämölle
Kulttuuri
Aku Hirviniemi Kansallisteatterin näyttämölle
Suomen Kansallisteatterin ensi vuosi on täynnä kiinnostavia ensi-iltoja. Jo keväällä nähdään Pirkko Saision Slava!Kunnia.-niminen näytelmä, ja syksyllä on luvassa Kiven Nummisuutarit. Eskona lavalla hyörii Aku Hirviniemi.
23.10.2014
 |
Apu

Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja, ohjaaja Mika Myllyaho paljastaa, että moni ohjaaja on ottanut häneen viime aikoina yhteyttä klassikonäytelmät mielessään. Sitä hän myöntää odotelleensa!

On ollut puhetta Hamletista, mutta yksi on jo varmaa: Aleksis Kiven rakastettu Nummisuutarit rymistää suurelle näyttämölle syksyllä 2015.

Nummisuutarit ohjaa Janne Reinikainen, ja pääosaa, Eskoa, näyttelee Aku Hirviniemi. Vihdoinkin mies pääsee taas näyttämölle osoittamaan, että hän osaa tehdä muutakin kuin tv-viihdettä! Hän debytoi teatterikoululaisena Kansallisteatterin Omapohjassa jo kymmenen vuotta sitten Mika Myllyahon upeasti ohjaamassa Inishmoren luutnatti -näytelmässä.

Ennen syksyä 2015 on edessä kevätkausi. Suurella näyttämöllä saa ensi-iltansa helmikuussa Pirkko Saision uutuusteos SLAVA!Kunnia.-niminen näytelmä. Jussi Tuurnan säveltämä ja Laura Jäntin ohjaama musiikkinäytelmä osuu suoraan Venäjän ja venäläisyyden ytimeen. Saisio aloitti näytelmänteon jo vuonna 2010, ja aihe on muuttunut suorastaan reaaliajassa entistä ajankohtaisemmaksi.

Näytelmän päärooleissa ovat lihavat konduktöörikaksoset Obeda ja Popeda. Heitä näyttelee varsinainen herkkukaksikko, teatterissa vieraileva Puntti Valtonen ja eläkkeeltä näyttämölle palaava Juha Muje.

Näytelmä alkaa siitä, kun kaksoset tapaavat toisensa Venäjän tuulisella tasongolla. Popeda tulee vapauttamaan markkinatalouden häirinnästä vankileirille tuomitun Opedan, ja veljensä opastuksella Opeda tutustuu uudenlaiseen synnyinmaahansa.

Mika Myllyahon tyytyväisyys on ilmeistä, vaikka valtion säästötoimenpiteet ovat kurittaneet teatteria.

- Emme ole joutuneet yt-neuvotteluihin, vaikka henkilökuntamme määrä on pienentynyt. Se on nyt 160 henkilöä. Pääjohtajakauteni alussa oli meitä oli vielä 200, mutta poistuma on tullut eläköitymisen kautta.

Teatterissa vallitsee työrauha ja hyvä ilmapiiri. Myllyahon tultua teatteriin siellä tehtiin kautta aikojen ensimmäinen ilmapiiritutkimus.

-Tulos oli erinomainen, ehkä johtuen kuherruskuukaudesta. Mutta nyt uudelleen tehdyssä tutkimuksessa saatiin edelleen hyvä tulos.

Kansallisteatterissa Myllyahon sanoin "140 vuotta vallinnut yhden auringon johtajamalli" on nyt rikottu, ja vastuuta on jaettu tasaisesti ympäri taloa.

-Pyrin olemaan tukijoukoissa, sillä tekijät tarvitsevat työlleen kaiken mahdollisen tuen.

Kommentoi »