Apu

Akne voi vaivata aikuistakin

Akne voi vaivata aikuistakin
Ennen kuulaaseen ihoon ilmestyy aikuisiällä finni, ja sitten vielä toinen ja kolmaskin. ­Aikuisiän akne ei katso ihotyyppiä, vaan se voi iskeä kehen tahansa
Julkaistu: 3.12.2017

Ennen kuulaaseen ihoon ilmestyy aikuisiällä finni, ja sitten vielä toinen ja kolmaskin. ­Aikuisiän akne ei katso ihotyyppiä, vaan se voi iskeä kehen tahansa.

Teini-iän aknesta poiketen aikuisiän aknen syynä ei ole epäpuhdas iho, vaan usein joko hormonaaliset tekijät, stressi tai ruokavalio.

Hormonitoiminta muuttuu, kun nainen lopettaa hormonaalisen ehkäisyn käytön. Myös vaihdevuosien aikaan kehon hormonitoiminta muuttuu. Aknen puhkeaminen voi liittyä naishormonien, eli estrogeenin ja keltarauhashormonin, vähenemiseen ja mieshormonin määrän kasvuun. Monirakkulaoireyhtymä PCOS on myös mahdollinen aknen syy. 

Ruoan vaikutuksesta akneen ei ole varmoja tutkimustuloksia, mutta usein tulehdusta yllä­pitävän sokerin käyttöä suositellaan vähentämään. Myös gluteeniton, maidoton ja vähän ­punaista lihaa sisältävä ruokavalio kannattaa testata. Marjojen antioksidantit ovat hyväksi.

Stressi ja tupakointi lisäävät aknen riskiä. Aikuisiän akne on naisilla miehiä yleisempi.

Ihonhoitorutiinien uusiminen on tarpeen aknen myötä. Oikealla puhdistusaineella, kasvo­vedellä ja kosteusvoiteella pääsee pitkälle. Myös akneihoa pitää rasvata säännöllisesti.

Lääkkeellisesti aikuisiän aknea hoidetaan ensin paikallisesti geeleillä ja voiteilla. Jos tämä ei tepsi, voidaan hoidoksi määrätä tetrasykliini-­antibiootti, yhdistelmäehkäisypillerit tai isotretinoiinikuuri. Viimeistään lääkkeellisesti akne saadaan yleensä kuriin.

Teksti Noora Takamäki

Lähteet: Apteekki.fi, Mehiläinen

Kommentoi »