Tuulilasi

Ajokorttilakiin harkitaan rajuja muutoksia: Jarrupoljinpakko pois ja ajo-opetus jo 16-vuotiaana – ”Suomi on ainoa maa maailmassa”

1


Ajokorttilakiin harkitaan rajuja muutoksia: Jarrupoljinpakko pois ja ajo-opetus jo 16-vuotiaana – ”Suomi on ainoa maa maailmassa”

Lausuntokierros liikenne- ja viestintäministeriön luonnoksesta hallituksen esitykseksi ajokorttilain muuttamisesta päättyi torstaina. Luonnos tuo toteutuessaan Autoliiton mukaan useita tervetulleita uudistuksia, joiden myötä ajokortin hinta alenee, opetus muuttuu entistä yksilöllisemmäksi ja oppilaiden on mahdollista saada aiempaa enemmän ajo-opetusta.
Teksti Niko Rinta
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Uudessa ajokorttilaissa siirrytään esitysluonnoksen mukaan (pdf) entistä tutkintopainotteisempaan suuntaan eli pääasiaksi nousee se, että asiat osataan sen sijaan, miten ja missä asiat on opittu. Kolmivaiheisuudesta siirrytään yksivaiheiseen opetukseen ja pakollisten tuntien määrää vähennetään.

”Kun nykyisessä järjestelmässä oppilas joutuu koulun penkille opettelemaan aina samat asiat uudestaan esimerkiksi uusia ajokorttiluokkia suorittaessaan, uudessa järjestelmässä näin ei tapahdu. Muutenkin kukin oppilas voi hankkia opetusta juuri niihin asioihin, joihin tarvitsee eikä enää opetettaisi kaikille samoja asioita lähtötasosta riippumatta”, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa tiedotteessa.

Kynnys opetuslupaopettamiseen madaltuu muun muassa opettajan jarrupoljinpakon poistuessa.

”Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa on pakollinen opettajan jarrupoljin. Sen hankinta, asennus ja ajoneuvon muutoskatsastus lisää kustannuksia sadoilla euroilla. Lisäksi se aiheuttaa sen, että opetuslupaopetusta voidaan antaa vain tietyllä ajoneuvolla”, Nieminen sanoo.

Ajokokemusta on puolestaan mahdollista saada valvotussa olosuhteissa aiempaa enemmän, koska ajo-opetuksen voi esitysluonnoksen mukaan aloittaa jo 16-vuotiaana.

”Jos nuori kerää pari vuotta ajokokemusta vastuullisen vanhemman valvonnan alla eri olosuhteissa, hänen taitonsa ovat varmasti ajokortin saadessaan aika hyvällä tasolla. Uudessa järjestelmässä opetuslupaopetuksen ja autokouluopetuksen yhdistäminen muuttuu varteenotettavaksi vaihtoehtoehdoksi”, Nieminen toteaa.

Julkaistu: 25.6.2017