Tuulilasi

Ajatko liian korkeilla kierroksilla ja suurella vaihteella? – Fordin ase on keinotekoinen moottoriääni


Ford on hiljattain jättänyt patentin, jonka mukaan auton kaiuttimista toistetaan keinotekoista moottorinääntä, jotta kuljettaja vaihtaisi tarpeeksi aikaisin isommalle vaihteelle.
Teksti Max Lange
Kuvat Ford UK

Erikoisen patentin takana ovat viime aikoina yleistyneet pienikokoiset turbomoottorit, joiden ääntä ja kierroslukua on vaikea havainnoida kuulolla. Downsizingin ja ahtamisen ajatuksena on tavallista alhaisempi kulutus, mutta monilla nämä lukemat jäävät saavuttamatta.

Fordin tutkimusten mukaan kuljettajat vaihtavat suuremman vaihteen aikaisemmin, jos he kuulevat moottoriäänen selkeästi. Fordin patentti toistaa kaiuttimista isompikokoisen moottorin mukaisia ääniä, jotka yrittävät johdattaa aikaisempaan vaihtoajankohtaan ja taloudellisempaan ajotapaan.

Autoblogin uutinen aiheesta ei kerro, onko Fordilla mahdollisesti jo kyseinen teknologia käytössä, vai onko se edes tulossa merkin malleihin.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 10.5.2016