Aivostimulaattori estää ahmimista – sähkövirtahäirintä voisi teoriassa lievittää myös muita syömishäiriöitä
Terveys ja hyvinvointi
Aivostimulaattori estää ahmimista – sähkövirtahäirintä voisi teoriassa lievittää myös muita syömishäiriöitä
Noin viidenneksellä vaikean lihavuuden takia hoitoon hakeutuvista on ahmintahäiriö. Tutkimuksessa potilaiden ahmintajaksot vähenivät, ja he myös laihtuivat jonkin verran.
19.10.2022
 |
Apu

Ahmintahäiriötä voidaan mahdollisesti hillitä aivoihin asennettavalla sähkö­stimulaattorilla. Hoito on vasta kehitteillä, mutta ensimmäisten ihmiskokeiden tulokset ovat lupaavia.

Aiemmin on havaittu, että ahmintahäiriöpotilaiden aivojen accumbestumakkeet aktivoituvat hieman ennen ahmimista. Tutkimuksessa kahden vapaaehtoisen aivoihin asennettiin vaikean epilepsian hoidossa käytettävä sähköstimulaattori ja heitä seurattiin kuuden kuukauden ajan. Tutkijat tunnistivat aktivaatiot stimulaattorin avulla ja häiritsivät niitä sähkövirralla. Hoidon ansiosta potilaiden ahmintajaksot vähenivät, ja he myös laihtuivat jonkin verran. Tutkimuksen päättyessä toinen koehenkilöistä ei enää täyttänyt ahmintahäiriön diagnostisia kriteerejä.

Tulokset ovat erittäin lupaavia, mutta ne ovat vasta ensimmäinen osoitus menetelmän turvallisuudesta ja tehosta ihmisillä. Jos havainnot varmistuvat laajemmissa lisätutkimuksissa, aivojen sähkö­stimulaatio saattaisi auttaa erityisesti vaikeaa ahmintahäiriötä sairastavia. Teoriassa sähköstimulaatio voisi lievittää myös muita syömishäiriöitä.

Ahmintahäiriötä sairastava syö hallitsemattomasti suuria määriä. Toisin kuin bulimiassa, hän ei oksenna ruokaa pois. Potilas häpeää usein käytöstään. Noin viidenneksellä vaikean lihavuuden takia hoitoon hakeutuvista on ahmintahäiriö. Nykykäsityksen mukaan syömishäiriöille altistavat hermostollisten ja biologisten tekijöiden lisäksi monet yksilönkehitykseen ja perheeseen liittyvät sekä sosiokulttuuriset seikat.

Lähde: Nature Medicine

Kommentoi »