Apu

Aivosairaudesta kärsivä Birgitta Öunap: Toivottavasti ilo ei ole kadonnut mihinkäänAivosairaudesta kärsivä Birgitta Öunap: Toivottavasti ilo ei ole kadonnut mihinkään

Erittäin harvinaisesta MS-tautia muistuttavasta sairaudesta kärsivällä Öunapilla on useita kasvaimia aivoissaan.
Teksti Annika Vuorensola
Kuvat Petri Mulari

Malli ja yrittäjä Birgitta Öunap, 56, kertoi hiljattain sairastavansa MS-tautia muistuttavaa demyelinoivaa aivosairautta.

- Voin oikein hyvin, pyrin tekemään töitä ja elämään ihan normaalisti. Tilanne on ollut tällainen puolitoista vuotta, Öunap sanoi torstai-iltana Helsingissä Mummotunnelin avajaisissa.

Hänellä on aivoissa kasvaimia, joita ei ainakaan vielä operoida. Vasemmalla puolella on kolme, oikealla kaksi kasvainta.

- Silloin kun ne ovat rauhassa, minulla ei ole hätää. Se on kurjaa, että yksi niistä on lähellä kasvojen tuntohermoa, niin joskus tulee puutumisen tunnetta.

Hän kertoi miettineensä pitkään kertoako sairaudestaan julkisesti.

- Mutta ihmiset saattoivat vaikka kysellä miksi olen väsyneen oloinen. Joskus sellaisia hetkiä tulee, toivottavasti ilo ei kuitenkaan ole mihinkään kadonnut. Ja sekin auttaa, että ottaa vaikka vartin torkut.

Erittäin harvinaiseen sairauteen ei ole parannuskeinoa.

- Olen saanut kaikki tiedot lääkäriltä, mutta tätä sairautta on vaikea käsittää. Onneksi olen saanut kivoja tsemppiviestejä ja tukea ihmisiltä.

Julkaistu: 24.5.2018