Apu

Äitiyslomalta palannut Ria Kataja: ”Töihin paluu jännitti”


Näyttelijä Ria Kataja löytää uudesta näytelmästään yhtymäkohtia omaan elämäänsä.
Kuvat Jaakko Jaskari

Taivaan tulet -sarjastakin tuttu näyttelijä Ria Kataja palasi viime viikolla äitiyslomalta töihin. Hänet nähdään syyskuusta alkaen Kansallisteatterin Keuhkot-näytelmässä, jossa hän esittää elämänvalintojaan ja parisuhdettaan pohtivaa, raskaana olevaa naista.

– Tuntuu ihanalta ja luontevalta olla tässä projektissa mukana. Näytelmässä on älykäs ja syvällinen teksti, eikä se mene kovin kauaksi omastakaan elämästäni.

– Joka päivä mietin, että herranjumala minähän käyttäydyn juuri samalla lailla kuin roolihahmoni. Ehkä en tosin ole ihan yhtä kipakka kuin hän, Ria nauroi Kansallisteatterin syyskauden lehdistötilaisuudessa. 

Vaikka Ria onkin innoissaan töihin paluustaan, se on hänestä osittain myös haikeaa. Kotona häntä odottaa kahdeksankuinen Niilo-vauva, joka on Rian ja hänen aviomiehensä tanssija-koreografi Panu Varstalan ensimmäinen yhteinen lapsi.

– Kaikki on mennyt tosi hyvin Niilon kanssa, ja äitiysloma hurahti valtavan nopeasti.

– Töihin paluu jännitti minua hieman etukäteen, mutta onneksi näytelmää on ollut niin ihana ja lempeä tehdä, ja ehdin olemaan paljon myös Niilon kanssa. Mieheni on kotona syksyn, mutta välillä Niilo tulee silti syömään teatterille, Ria kertoi.

Viime keväänä avioituneen Rian mukaan perheen elämä on muutenkin kaikin puolin mallillaan. Näyttelijää harmittaa vain se, miten hän joutuu toisinaan tasapainottelemaan ammatissaan omien ja perheensä tarpeiden välillä.

– Onhan tässä ammatissa sietämistä perheenjäsenteni kannalta. Olen vain ilmoittanut lapsille, että nyt pakataan reput ja lähdetään Kemijärvelle, Ria sanoo viitaten nyt jo päättyneeseen Taivaan Tulet -sarjaan, jota kuvattiin Kemijärvellä.

– Päivä kerrallaanhan tässä on vain mentävä, Ria nauroi.

Julkaistu: 11.8.2015