Äiti tykkää lukemisesta – poimi kirjalahjavinkit täältä!
Kulttuuri
Äiti tykkää lukemisesta – poimi kirjalahjavinkit täältä!
Onko äiti intohimoinen dekkarien ystävä vai syttyykö hän enemmän elämäkerroista? Tässä viisi kirjasuosikkiamme äitienpäivälahjaksi.
12.5.2017

Syntyjen syvien pohdiskelijalle

Merete Mazzarella ei tartu pieneen aiheeseen kirjassaan Elämän tarkoitus (Tammi). Teoksen teemoja ovat maailmankuva, sattuma, pahuus, anteeksianto, suru, myötätunto ja hyvä elämä. Lopuksi Mazzarella tekee oman uskontunnustuksensa. Hän kertoo, mihin itse uskoo, mikä tekee elämästä mielekkään.

Teos sisältää paitsi kirjailijan omia pohdintoja, myös sitaatteja tunnetuilta ajattelijoilta. Lisäksi Mazzarella käy läpi teemaan liittyviä aikamme tapahtumia. Kirja ei anna vastausta kysymykseen elämän tarkoituksesta. Sen sijaan se esittää kysymyksiä, joihin lukija voi vastata.

Alussa kirjan aihe tuntui ylivoimaiselta, mutta teksti oli niin kiinnostava, runsas ja ajatuksia herättävä, että loppuun päästyäni selailin kirjan heti uudelleen läpi.

Teksti: Pirjo Nurmilaukas

Vaelluselämys seikkailijalle

Sadetta ja siunauksia -kirjassa (Kirjapaja) Liisa Seppänen kiertää Walesia jalan, junalla ja bussilla etelästä pohjoiseen. Yksinäinen patikoija etsii merkkejä lukuisista pyhimyksistä, jotka edelleen leimaavat asukkaiden elämää.

Kirjasta välittyy löytämisen riemu, upeat maisemat ja vahva, hengellinen ote. Yksinäinen, ulkomaalainen nainen reppu selässä kohtaa kaikkialla ystävällisyyttä ja avuliaisuutta.

Itse olen vaeltanut Etelä-Englannissa. Sielläkin patikoijaa opastettiin halukkaasti, mutta walesilaisia kuvataan kirjassa lämminsydämisiksi.

Ihailin Seppäsen pientä budjettia ja kevyttä varustusta. Jäin kaipaamaan karttoja ja valokuvia. Tärkeitä, pieniä kyliä oli mahdoton löytää kotikartastosta.

Teksti: Tuula Kasanen

Herkullisen viihteen ja juorujen ystävälle

Televisio- ja viihdemaailman taustat tulevat julki MTV:llä ja Nelosella elämäntyönsä tehneen ohjelmajohtaja Jorma Sairasen muistelmissa. Daddy Cool (Teos) on myös kiinnostava kattaus juoruja, televisiobisneksen kulttuuria ja ajan tapaa toimia.

Luupin alla ovat yhtä lailla vahvat viihdevaikuttajat kuin johtoportaan isot kihot, joita Sairanen ehti tarkkailla kolme vuosikymmentä.

Suurta yleisöä eivät kaikki pienen sisäpiirin kuohunnat ja ohjelmien ostomatkat saata kiinnostaa, mutta vähänkin alaa seuranneille kirja on mielenkiintoinen ja uteliaisuutta tyydyttävä teos. Lisäpiste siitä, että kirjoittaja on myös itsekriittinen.

Teksti: Riitta Nykänen

Kaikille isoäideille

Vaikeinta oli pysytellä ensimmäisten kuukausien ajan hiljaa. Tulevasta lapsenlapsesta ei saanut hiiskua sanaakaan. Pirkko Saisio piti lupauksensa eikä kertonut. Melkein kenellekään. No, ehkä ihan parille kaverille tuli maininneeksi.

Saision kirjoittama Spuuki Spaidermän ja raju Nonna (Siltala) on herkullista luettavaa etenkin kaikille isoäideille. Se koostuu pienistä tarinoista ja Nonnan ja pikkumiehen välisistä keskusteluista. Poika on kirjan alussa kolme-, lopussa jo kuusivuotias. Yhdessä kommentoidaan niin lempiruokia, yökyläilyjä kuin pikkusiskon ilmaantumista maailmaan. Yksi vika kirjassa on. Se loppuu aivan liian nopeasti.

Teksti: Pirjo Houni

Murhamysteerien ratkojille

Pikkukaupungin paikallislehdessä työskentelevä toimittaja saa sähköpostin. Sen allekirjoittaja ilmoittaa aikovansa rangaista henkilöitä, jotka hänen mielestään ovat väärin perustein vapautuneet tekemistään rikoksista.

Norjalaisen Geir Tangenin esikoisteos Maestro (Otava) kuvaa kilpajuoksua poliisin ja teloittajan välillä. Murhaaja tuntuu koko ajan olevan askeleen edellä poliisia, ja tutkinnassa tapahtuu kohtalokkaita virheitä. Samaan aikaan toimittaja miettii, miksi juuri hän saa kirjeet. Onko hän se, jota tässä rangaistaan?

Uuden sarjan aloittava Maestro on hyytävä jännäri, joka istuu hyvin pohjoismaisen rikoskirjallisuuden genreen.

Teksti: Pirjo Nurmilaukas

Kommentoi »