Eeva

Äiti Sari Havas ja tytär Asta Sveholm: "Rohkeat ratkaisut yhdistävät meitä"

Äiti Sari Havas ja tytär Asta Sveholm: "Rohkeat ratkaisut yhdistävät meitä"
Äiti ja tytär Sari Havas ja Asta Sveholm ovat kulkeneet pitkän matkan murrosiän kuohuista aikuiseen ystävyyteen, jossa ei pelätä puhua kipeistäkään asioista. Astalta totuttelua vaati äidin nopea rakastuminen.

Näyttelijät Sari Havaksen, 58, ja Asta Sveholmin, 25, tunnistaa äidiksi ja tyttäreksi muustakin kuin leiskuvan punaisista hiuksista. Eleet ovat suuria, kasvot ilmeikkäät. Puhe soljuu välillä päällekkäin ja aiheet poukkoilevat, mutta herkullisten mutkien kautta juttu palaa takaisin pääreitille.

Viime aikoina Sari ja Asta ovat pohtineet terveen itsekkyyden rajoja. Vaikka sukupuoliroolit ovat vuosikymmenten saatossa tasoittuneet, äiti ja tytär uskovat, että kulttuuriset rakenteet painostavat naisia yhä alistumaan ja nöyrtymään.

”Opettelemme yhä molemmat ottamaan tilaa ja pitämään puoliamme. Olen Astalle sanonut, että kannattaa kiinnittää siihen ajoissa huomiota eikä oivaltaa sitä vasta minun iässäni. Itsensä pienentämisen sijaan täytyy olla ylpeä saavutuksistaan.”

Neljä vuotta sitten Asta joutui tarkastelemaan omiakin ajatuksiaan, kun äiti soitti ja kertoi olevansa rakastunut. Sari Havas oli juuri tavannut nykyisen puolisonsa Risto Saikon Tinderissä.

”Kuulin jo äidin äänestä, että hän oli aivan tohkeissaan, kuin teinityttö. Minulle tuli vaistomainen huoli, yritin toppuutella häntä, etteivät he etenisi liian nopeasti.”

”Minä taas olin niin malttamaton, etten todellakaan halunnut jarrutella. Tiesin heti Riston tavattuani, että se olisi menoa”, Sari muistaa.

Kun Asta tutustui äitinsä uuteen kumppaniin, hän huomasi pian, että rakastunut pari oli tosissaan.

”Havahduin ymmärtämään, kuinka hienoa oli, ettei äiti ollut kyynistynyt. Että hänellä oli yhä kyky heittäytyä ja olla terveellä tavalla naiivi. Ihanaa on ollut huomata sekin, kuinka mahtava tyyppi Risto on. He ovat hyvä pari.”

Lue koko haastattelu Eevasta 8/2020.

Julkaistu: 29.7.2020
Kommentoi »