Eeva

Aino Seppo ja tytär Sonja Salminen: "On aika ennen ja jälkeen vakavan sairauden"

Aino Seppo ja tytär Sonja Salminen: "On aika ennen ja jälkeen vakavan sairauden"
Neljä vuotta sitten näyttelijä Aino Seppo toivoi parasta ja pelkäsi pahinta. Sonja-tyttären päänsäryn syyksi oli selvinnyt aivokasvain.
Julkaistu: 2.1.2019

Näyttelijäopiskelija Sonja Salminen ei ehtinyt edes pelätä tai valmistautua aivoleikkaukseen, kun syy pitkään vaivanneeseen päänsärkyyn viimein selvisi.

"Kaikki tapahtui niin nopeasti. Minut leikattiin alle vuorokauden sisällä kasvaimen toteamisesta. Kun ojensin sairaalan vastaanotossa Kela-korttini, minuun valahti kiitollisuus siitä, että joku otti sairauden haltuunsa”, Sonja, 27, kertaa neljän vuoden takaisia tapahtumia.

Leikkauksen jälkeen iski helpotus siitä, että kipu päässä oli vihdoin hellittänyt. Läheiset elivät toivon ja epätoivon, tiedon odottelun ja pelkojen painajaisessa.

Äiti Aino Seppo, 60, muistaa väläyksinä tapahtumia joulunhämärässä sairaalassa. Miten nuori päivystävä neurologi sanoi ennen leikkausta, että kyllä Sonja kuntoon saadaan – sokin keskellä se oli ensimmäinen vapauttava lupaus.

Leikkaus halkaisi äidin ja tyttären aikajanan. On aika ennen ja jälkeen tapahtuman. Molemmat kaipasivat aikaa ennen ja miettivät, miksei voinut olla kuten silloin, kun kaikki oli hyvin eikä vielä rikki.

”Minulle on ollut suuri oivallus, että nyt ei voi olla kuin ennen. Muutos on ainoa pysyvä asia. Kaikki muuttuu, eikä nyt olisi samanlaista, vaikka Sonja ei olisi aivokasvainta saanutkaan. Meidän kaikkien on hyväksyttävä tapahtunut”, Aino Seppo toteaa.

Läheisimmät kävivät sairaalassa päivittäin. Kristo Salminen, Kreeta Salminen ja Saara Pajala, Sonjan puolisisarukset, jotka ovat hänen elämässään aina olleet mukana kokonaisina.

Ennen sairautta Sonjalla ei ollut ollut aavistustakaan siitä, kuinka paljon rakkautta ja välittämistä hänen lähellään oli. Hän kävi tuolloin Teatterikorkeakoulun kolmatta vuosikurssia. Koko kurssi teki videotervehdyksen, johon jokainen kuvasi oman pätkänsä. Se oli Sonjasta ihanaa.

”Monelta tuli sairaalaviikkojen aikana viestiä, että ’ei tarvitse vastata, halusin vain sanoa, että olen tässä, soita koska vain’. Ymmärsin, että tuollaisessa tilanteessa ei ehkä osaa sanoa mitään, eikä tarvitsekaan.”

Toiset kyselivät ja säikähtivät sitten, oliko Sonja jo kyllästynyt puhumaan sairaudesta.

”Itse asiassa minua helpottaa, kun saan purkaa tätä ääneen. Tästä voi puhua, mutta ei ole pakko”, Sonja Salminen sanoo.

Lue koko haastattelu Eevasta 1/2019

1 kommentti