Apu

Miksi aika kuluu nukkuessa niin nopeasti? – Putoaako kissa aina jaloilleen? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Miksi aika kuluu nukkuessa niin nopeasti? – Putoaako kissa aina jaloilleen? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä pohditaan unen ihmeitä, kissojen elastista ruumiinrakennetta ja kummallista olentoa, jonka nimi on kiitoksia.
Julkaistu: 19.11.2020

”Miksi nukkuessa aika kuluu niin nopeasti?”

Jokaisella ihmisellä on sisäinen keskuskello, joka sijaitsee aivoissa. Joillakin ihmisillä kello käy vähän nopeammin ja toisilla hitaammin.

Nukkuessa yö tuntuu kuluvan nopeasti, koska erityisesti REM-univaiheen aikana aivot tekevät paljon töitä ja aivojen ja tiettyjen lihasten välinen yhteys on kytketty pois päältä.

Silloin emme ota vastaan ulkoisia ärsykkeitä. Unen aikana aivot saavat huoltoa. Ilman sitä päästämme loppuisi tila. Unen aikana emme tee mitään havaintoja.

  • Kysyjä: Reko, 11
  • Vastaajat: Neurologian erikoislääkäri Markku Partinen ja unihoitaja Anne Huutoniemi, Helsingin  uniklinikka

”Putoaako kissa oikeasti aina jaloilleen?”

Kissat laskeutuvat usein myös oikeassa elämässä jaloilleen oikaisurefleksin ansiosta. Kissoilla on taipuisa selkäranka, nopeat refleksit ja joustavat lihakset, ja ne pystyvät oikaisemaan itsensä oikeaan laskeutumisasentoon ilmassa.

Tämän ne tekevät jalkojaan liikuttamalla ja vääntämällä selkärankaansa tietyssä järjestyksessä. Oikaisurefleksistä huolimatta kissat voivat loukkaantua pudotessaan. Erityisesti ne voivat lyödä maahan leukansa ja rintakehänsä.

  • Kysyjä: Aaro, 10
  • Vastaaja: Kuraattori Hanna-Maija Lahtinen, Korkeasaaren eläintarha

”Isä väitti, että on olemassa olio, jonka nimi on kiitoksia!”

Tällä kertaa isä ei juksannut sinua! WORMSin, eli maailman merieläinten rekisterin, mukaan on olemassa Kiitoksia-niminen alkueliöiden suku.

Suvusta tunnetaan toistaiseksi kaksi lajia, Kiitoksia ystava ja Kiitoksia kaloista. Kiitoksia ystava löydettiin ensimmäisen kerran Suomenlahdelta ja Kiitoksia kaloista Sombre Lake -järvestä Etelämantereen läheisyydestä.

Molemmat lajit ovat hyvin pieniä, muodoltaan pyöreitä ja todella yksinkertaisia eliöitä.

Kommentoi »