Aika, jolloin Facebook mahdollisti hyvät bileet, on ohi
Puheenaiheet
Aika, jolloin Facebook mahdollisti hyvät bileet, on ohi
Aika, jolloin Facebook mahdollisti hyvät bileet, on ohi. Yleisö, siis edes sivusta tykkääjät, eivät enää näe postauksia. Pelkkä sivusta tykkääminen, hyvä sisältö ja aktiivinen kommentointi ei riitä. Näkyvyyden saamiseksi pitää käyttää mainosrahaa.
11Kommenttia
Julkaistu 30.10.2014
Image

Senja opettaa sinulle ruotsia on suosittu Facebook-ryhmä, johon kuka tahansa on voinut liittyä oppimaan Senja Larsenin kanssa ruotsia. Sivulla on edelleen yli 20 000 tykkääjää. Syksyllä Larsen ilmoitti lopettavansa ryhmän. Syynä ovat muutokset Facebookissa.

Yleisö, siis edes sivusta tykkääjät, eivät enää näe postauksia. Pelkkä sivusta tykkääminen, hyvä sisältö ja aktiivinen kommentointi ei riitä. Näkyvyyden saamiseksi pitää käyttää mainosrahaa. Alussa kommentteja saattoi olla jopa 300 opetustekstiä kohti ja tykkäyksiä useita satoja. Nyt määrä on vähentynyt muutamaan kymmeneen, Larsen kirjoitti blogissaan. Facebook ei enää sovellu vapaaehtoisorganisaation käyttöön.

Näkyvyys Facebookissa maksaa, oli kyse sitten isosta firmasta tai yhden naisen pyörittämästä vapaaehtoissivusta.

Facebook on muuttunut kaverikuplaksi, joka on höystetty mainoksilla.

Yhteisöjen, yritysten ja tapahtumien näkökulmasta avoin, ilmainen ja nopeasti ihmiset tavoittava sosiaalinen media on katoamassa. Tämä mieltä on esimerkiksi Helsingin kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Stuba Nikula.

”Ilmainen monopoliasemassa oleva media oli poikkeustilanne, häiriö kapitalistisessa jatkumossa. Facebookin alkuhuuma meni, nyt siitä pitää maksaa”, Stuba Nikula sanoo.

Nikulan mukaan Facebookin muutoksista ovat valittaneet monet kaupunkikulttuuritapahtumat. Esimerkiksi Ravintolapäivän kaltaisen tapahtuman on nyky-Facebookissa paljon vaikeampi lyödä läpi kuin ennen. Vapaaehtoisesti pyöritetyt pienet tapahtumat kärsivät.

Häviäjien joukossa ovat myös kansalaisjärjestöt ja hyväntekeväisyysjärjestöt.

Hyväntekeväisyysjärjestö Plan Suomen digitaalisesta viestinnästä vastaava Perttu Iso-Markku sanoo, että kaikilla järjestöillä on sama ongelma, johon ei vielä ole keksitty ratkaisua. Vaivalla hankitut Facebook-tykkääjät pitäisi ostaa joka kerta uudelleen, kun halutaan kertoa jotain uutta.

”Hyväntekeväisyysluonteisessa toiminnassa ei viitsisi omien aktiivisten kannattajien tavoittamiseen käyttää rahaa. Nyt FB-postauksilla tavoitetaan pieni prosentti tykkääjistä”, Iso-Markku sanoo.

”Onneksi pienellä rahalla, 5–10 eurolla, saa vielä kohtuullisen näkyvyyden. Siksi sieltä ei voi vielä siirtyä poiskaan. Tulevaisuudessa yksi kanava ei riitä.”

11 kommenttia