Apu

Äijähaara ja muut uudissanatÄijähaara ja muut uudissanat

Mies tönii, keskeyttää, levittelee haarojaan. Ja sanakirjat saavat uusia sanoja.
Teksti Eve Hietamies

Emma Gaala on Musiikkituottajat ry:n järjestämä vuosittainen tapahtuma, jossa palkitaan vuoden aikana ansioituneita taiteilijoita, julkaisuja ja musiikkialan ammattilaisia. Tänä vuonna se järjestettiin Espoon Metro Areenalla 3. helmikuuta.

Helsingin Sanomien Jussi Lehmusvesi kirjoitti mielenkiintoisesta tilanteesta, joka tapahtui, kun jakovuorossa oli Vuoden rock-Emma.

Lavalla olivat Radio Suomirockin aamujuontajat Mikko Honkanen, Shirly Karvinen ja Ville Kinaret. Alku meni normaalisti. Honkanen lausui muutaman sanan, samoin Karvinen ja Kinaret. Sitten tuli uudelleen Honkasen vuoro. Hän ojentautui kohti mikrofonia ja tönäisi Shirlyn Karvisen sivuun täysin ilmeettömästi. Ei pahoittelua, ei edes pientä vilkaisua. Vain tuuppaus olkapäällä, ja paikka oli hänen.

Sille on nimikin: englanninkielinen manslamming-termi tarkoittaa miesten harrastamaan töytäilyä.

Jatkuvaan tönimiseen kyllästynyt nuori newyorkilaisnainen, 25-vuotias Beth Breslaw päätti kahden kuukauden ajan kulkea kotikaupunkinsa katuja kuin mies, väistämättä ketään. Ensimmäisinä viikkoina hän törmäsi 28 ihmiseen. Naiset väistelivät ja pyytelivät anteeksi, miehet taas törmäilivät ja jatkoivat matkaansa kuin mitään ei olisi tapahtunut

Manslamming on tuttua myös liikenteessä (”Ja mun eteen et perkeleen ämmäkuski tule”), etenkin kaistanvaihdoissa ja liikenneympyröissä.

Menet bussiin ja huomaat, että ainoa vapaa paikka on nuoren miehen vieressä. Mutta istuimelle ei mahdu, koska mies retkottaa leveästi, jalat harallaan kuin omistaisi kummatkin penkit ja sen lisäksi koko maailman.

Leveässä haara-asennossa rötköttäminen ja siten myös tilan itselleen varastamisen englanninkielinen termi on manspreading, suomeksi äijähaara. Madridin lisäksi sitä vastaan ovat kampanjoineet ainakin Seattle ja New York, joiden julkisissa liikennevälineissä on laitettu aiheesta kylttejä muistuttamaan miehiä normaalista istuma-asennosta.

Suomessa on myös käytetty sanaa miesleveily.

Manterrupting-termiä käytetään tilanteista, joissa mies keskeyttää koko ajan naisen. Se on myös päälle puhumista. Suomessa siitä on käytetty sanaa mieskeskeytys.

Amerikan presidenttivaaleissa demokraattien Hillary Clintonin ja republikaanien Donald Trumpin vaaliväittelyissä nähtiin asiasta loistavia esimerkkejä. Eräässä väittelyssä Trump keskeytti Clintonin puheenvuoron 51 kertaa 90 minuutin aikana, Clinton puolestaan keskeytti Trumpin vain 17 kertaa. Keskeyttäminen on vallankäyttöä.

Aikakausilehti Atlanticista tuttu konservatiivikommentaattori Norman Ornstein kiteytti tentin Twitterissä: ”Matt Lauer (juontaja) keskeyttää Clintonia jatkuvasti, muttei kertaakaan Trumpia. Rankkaa pyrkiä naisena presidentiksi.”

Myöhemmin CNN koosti videon väittelystä, johon on koottu jokainen kerta, jona Trump keskeytti Clintonin tai puhui hänen päälleen. Videon on nimetty "Välihuomautusten taiteeksi".

YouTubesta löytyy lukuisia esimerkkejä.

Mansplaining eli miesselittää: mies kertoo naiselle alentuvasti, holhoavalla tavalla jostakin asiasta, josta ei oikeastaan tiedä itse kovinkaan paljon. Hän kuitenkin olettaa tietävänsä aiheesta enemmän kuin nainen, koska on mies.

Manspainingia tekevä mies on usein naisiin yleensäkin alentuvasti suhtautuva tyyppi, joka pystyy täysin kevyesti nonsaleeraamaan jopa sen, että nainen saattaa olla aiheessa asiantuntija.  Hän jättää myös täysin huomiotta naisen mielipiteet keskeyttämällä (Manterrupting).  

Mansplainaajat näkevät asian näin: ”kun nainen ei ole tarpeeksi fiksu ymmärtääkseen asiaa, joten mies selittää sen hänelle.”

Hyvin yleistä on Bropropriating: mies varastaa naisen idean ja ottaa itselleen kaiken kunnian. Nainen kertoo oman ideansa kokouksessa vain kuullakseen, kuinka miehen ääni toistaa saman idean voimakkaammin ja äkkiä kaikki ovat sitä mieltä, että miehen idea on hyvä.

Esimerkki nähtiin MTV Video Music Awards- gaalassa vuonna 2009, kun Taylor Swift oli kiittämässä palkinnostaan, jonka sai vuoden parhaasta naisvideosta. Äkkiä Kanye West kiipesi lavalle, nappasi Swiftiltä mikrofonin ja aloitti oman monologinsa yleisölle: "Mutta Beyoncélla oli yksi kaikkien aikojen parhaista videoista”.

On myös olemassa manderstanding: kun sosiaalisissa tilanteessa miehet kertovat jutun tai vitsin, jonka vain miehet ymmärtävät ja jättävät täten läsnä olevat naiset hämmentyneiksi ja ulkopuolisiksi. Inttijuttuja lienee.

Manderstand voi tarkoittaa myös kykyä ymmärtää ja / tai hyväksyä naisen näkökulma ilman, että ymmärtää sitä. Manderstania taitavat miehet lähtevät kiltisti ostamaan jäätelöä 24/7-huoltoasemalta kolmelta yöllä raskaana olevalle vaimolleen. Ehkä heille on tärkeää mansplanation: se on sitä, kun miehet yrittävät määritellä naisten todellisuuden ymmärtämättä naisten kokemusta.

Ja toki on vielä mansperience mikä tarkoittaa erittäin maskuliinista kokemusta: ”Kun raahasin sitä karhunraatoa kolmekymmentä kilometriä läpi tiettömän erämaan Kanadassa neljänkymmenen asteen pakkasessa ja jouduin tappamaan paljain käsin sen puuman, joka yritti syödä karhusaaliini”.

Kaikille sanoille ei vielä ole suomenkielistä vastinetta.

Julkaistu: 8.2.2018