Apu

Aidatut ja vartioidut asuinalueet yleistyvät Ruotsissa – seuraako Suomi perässä?


Miltä tuntuisi asua muurilla ulkomaailmasta erotetulla asuinalueella? Ruotsissa se on jo todellisuutta.
Teksti Selina Keränen
Kuvat Fotolia

Yhdysvalloista tutut aidatut ja vartioidut asuinalueet eivät enää ole Pohjoismaissakaan fiktiota. Ruotsissa rakennetaan yhä enemmän asuinalueita, jotka ympäröidään muurein.

Turun Sanomat kirjoitti Länsi-Ruotsissa Kungsbackan kunnassa, Onsalan taajamassa sijaitsevasta Poppel Parkista, jonka kaikki talot on myyty. Vartioidulle asuinalueelle pääsee kauko-ohjattavasta portista. Tosin aluetta ympäröivä aita ei vielä ole kovin dramaattinen, sillä se on metrin korkuinen.

Kun ulkopuoliset on suljettu pois, muurin sisällä tavoitellaan yhteisöllisyyttä. Siellä on muun muassa yhteiskäytössä oleva uima-allas.

TS kertoo myös Smoolannin Gnosjöhin rakennettavasta alueesta, jota ympäröi peräti kolmen kilometrin pituinen muuri, ja jonka portti on vartioitu.

Helsingissä suunta päinvastainen

Suljetuilla asuinalueilla viestitään, että yhteiskunta ei ole turvallinen, ja Ruotsissa on viime vuosina paikoin pelätty. Ruotsi on hätkähtänyt muun muassa autojen järjestelmällisiä polttamisia. Göteborgissa poltettiin elokuussa organisoidusti yhdessä yössä pahimmillaan miltei 100 autoa.

Sama ilmiö on näkynyt pienimuotoisemmin myös Suomessa. Täällä autot roihusivat sunnuntain 7.10. vastaisena yönä, kun Espoon Matinkylässä poltettiin viisi autoa. Matinkylässä poltettiin viisi autoa myös kesäkuussa 2017. Helsingin Sanomien mukaan paloilla ei ollut yhteyttä Ruotsin autopolttoihin.

Suomi kulkee usein Ruotsin perässä, mutta aita-asiassa niin ei ole ainakaan vielä tehty. Yhdyskuntasuunnittelun seuran puheenjohtaja Elina Eskelä ei ole ainakaan kuullut, että aidattuja asuinalueita olisi suunnitteilla Suomessa.

– Sanoisin, että Helsingissä suunta on oikeastaan päinvastainen, etenkin suurilla projektialueilla. Esimerkiksi Kalasataman uusissa kortteleissa on yhteispihat. Helsingissä asuntopolitiikalla myös varmistetaan, että uusilla alueilla on ihmisiä erilaisista sosioekonomisista taustoista. Tämä tehdään hallintamuotoja sekoittamalla, Eskelä viestittää Avulle.

Julkaistu: 11.10.2018