Aatteellisia homeongelmia
Puheenaiheet
Aatteellisia homeongelmia
Yrjö Rautio: "Vasemmistoaate on kärsinyt pitkään pahoista homeongelmista. Tiestö on päässyt pahaan kuntoon; kulkukelpoisia ovat vain tiet, jotka vievät vasemmistosta poispäin, mutta ei ainutkaan, joka veisi vasemmistoon päin."
Julkaistu 7.8.2013
Apu

Elvytystä tarvitsee sekä Sdp että koko vasemmisto. On tosin kyseenalaista, ovatko niin kauan ja niin syvällä upoksissa olleet enää herätettävissä henkiin.

Sdp:n kannatus on tuoreessa Ylen teettämässä mittauksessa 15,6 prosenttia. Näin vähäinen se ei ole ollut koskaan. Koko vasemmiston yhteinen kannatus on 22,8 prosenttia – täsmälleen sama kuin Suomen Keskustan yksin.

Vasemmistoaate on kärsinyt pitkään pahoista homeongelmista. Tiestö on päässyt pahaan kuntoon; kulkukelpoisia ovat vain tiet, jotka vievät vasemmistosta poispäin, mutta ei ainutkaan, joka veisi vasemmistoon päin. Elvytys voidaan aloittaa vaikka näistä kohteista.

Syy ei ole aina politiikassa

Ylen A-studio kyseli Sdp:n puoluevaltuutetuilta, mikä on kannatusromahduksen syy ja mitä pitäisi tehdä, jotta kannatus nousisi.

Yli puolet valtuutetuista syyttää hallitusvastuuta ja sitä, että hallitus on tehnyt huonoja päätöksiä. Lähes puolet löytää selityksen huonosta viestinnästä: ”Saavutuksia ei ole osattu kertoa kansalle.” Yli puolet on sitä mieltä, että puolueen pitäisi ajaa tiukemmin omaa linjaansa.

Eipä näistä palikoista ole oikein uuden menestyksen rakennuspuiksi.

Kannatuksen lasku ei johdu välttämättä lainkaan siitä, että olisi tehty väärää politiikkaa tai ettei saavutuksia olisi osattu markkinoida. On voitu tehdä ihan oikeaa politiikkaa, jota oma kannattajakunta kuitenkin vierastaa. On saavutuksia, joissa ei ole juuri mainostamista.

Lähtöä kellot soittaa

Jutta Urpilainen on joutunut valtiovarainministerinä uhraamaan aikansa ja energiansa eurokriisin hoitoon. Hän on selviytynyt näistä tehtävistä hyvin, ellei jopa kiitettävästi, mutta ei se ole Sdp:n kannatusta lisännyt, vaan vähentänyt. Euron pelastaminen on näyttänyt rahan syytämiseltä Etelä-Euroopan hulivilimaille, vaikka euroakaan ei ole vielä menetetty ja vaikka vaihtoehto olisi ollut Suomenkin kannalta todennäköisesti paljon huonompi. Yritysten yhteisöveron lasku 24:stä 20 prosenttiin oli todennäköisesti viisasta, mutta ei vasemmistopuolue tällä saavutuksella kannatustaan kasvata, vaikka kuinka markkinoisi.

Kolme neljäsosaa Sdp:n puoluevaltuutetuista tukee yhä Urpilaista. Se on sikäli perusteltua, ettei puolueen ahdinko olekaan yksin hänen syytään. Urpilaisella on tietoa ja taitoa. Karismaa häneltä puuttuu, mutta ei sitä ole hänen mahdollisilla vaihtoehdoillaankaan.

Urpilaisesta tuli puheenjohtaja vuonna 2008. Sen jälkeen Sdp on hävinnyt kaikki vaalit. Urpilainen menettänee paikkansa, ellei puolueen kannatus käänny selvään nousuun ennen ensi kesän puoluekokousta.

Uusi puheenjohtaja nostaa yleensä ainakin hetkeksi puolueen kannatusta. Sdp voi tarvita tätäkin oljenkortta vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Ankkajahtiin

Kesän turhinta spekulaatiota on käyty Jyrki Kataisen lähdöstä kokoomuksen ja hallituksen johdosta.

Suomen Kuvalehden juttu saattoi hyvinkin pitää paikkansa. Totta kai Katainen käy keskustelua jatkostaan lähipiirissään. Mutta mitä se todistaa?

Katainen on ilmoittanut, ettei ole lähdössä yhtään mihinkään. Kai nyt sentään ankkajahtiin, kun se alkaa 20. elokuuta?

*****

Heittolaukauksia

1 Ensin on täsmä­elvytettävä lomahelteiden ja elvytyspuheiden uuvuttamat ministerit.

2 Oppositio vaatii, että hallitus peruu budjettiriihensä, koska vakavien rikosten valmistelu on nyt rikos.

3 Tietovuotaja Snowden sai Venäjältä turvapaikan, kun lupasi vaieta Putinin hauen todellisesta koosta.

4 Sosiaaliturva on jo vastikkeellista, ministeri Risikko. Saaja kantaa paremman väen ylen­katsetta.

5 Sote-uudistukselle voi käydä kuten käytössä olleelle autolle Kittilässä: romunkerääjä vie kotipihalta.

6 Uskomushoidot on syytä kieltää vakavien sairauksien, kuten taantuman ja työttömyyden, hoidossa.

Kommentoi »