Apu

Kuntavaalit 2021: Kun omasta autosta tuli äänestyskoppi – Näin toimii drive-in äänestys

Kuntavaalit 2021: Kun omasta autosta tuli äänestyskoppi – Näin toimii drive-in äänestys
Kuntavaalien uudet äänestystavat ilahduttivat ennakkoon äänestäneitä.
Julkaistu: 31.5.2021

Kuntavaalien uudet äänestystavat omaksuttiin nopeasti. Tänä vuonna ennakkoäänestää voi myös ulkoäänes­tyspaikalla tai drive-in-äänestyspaikalla, joissa auto toimii äänestyskoppina.

Malmin entisen lentokentän kiitotien päässä kohoaa suuri valkoinen teltta, jolle johtaa kolme autokaistaa ja yksi jalankulkijoiden kaista.

Sinisen Toyotan kuljettaja ohjaa autonsa ulos äänestyspaikalta teltan toisesta päästä. Kuljettaja on 76- vuotias Antti Nikkarinen. Hän äänesti ensimmäistä kertaa elämässään drive-in- tyylillä.

– Heillä oli homma hallinnassa, arvioi Nikkarinen vaalivirkailijoiden toimintaa.

Vaalivirkailija ojensi auton ikkunasta äänestyslipun, Nikkarinen täytti sen ja sujautti lipun pieneen kirjekuoreen. Vaalivirkailija laittoi sen isompaan kuoreen ja sen jälkeen uurnaan.

Nikkarinen kertoo, että äänestyspaikalle olisi ollut pitkä kävelymatka. Hän päätti kokeilla drive-in-äänestystä.

Ennakkoluulot uutta äänestystapaa kohtaan kannattaa jättää kotiin, sanoo Malmilla äänestänyt Antti Nikkarinen.

Ruuhkiin on varauduttu

Aamupäivällä äänestyspaikalle jonottaa vain muutama auto kerrallaan. Paikalla on varauduttu ruuhkiin, joita voi kertyä etenkin viimeisinä ennakkoäänestyspäivinä.

– Ainakin 60 autoa mahtuu kerralla jonottamaan alueelle, kertoo Malmin lentokentän ennakkoäänestyspaikasta vastaava Vesa Kouvonkorpi.

Vaalivirkailijoita on äänestyspaikalla keskimäärin viisitoista kerrallaan. Palmian työntekijät ohjaavat liikennettä.

Autoäänestystä on simuloitu etukäteen, ja äänestystapahtumaan kuluvaa aikaa on mitattu. Kouvonkorven mukaan se on noin viisi minuuttia, hieman pitempi kuin jalan äänestäessä.

Osalle äänestäjistä on tullut yllätyksenä, että autossa saa vaalisalaisuuden takia olla vain yksi henkilö kerrallaan. Lapsista vain kouluikäistä nuoremmat saavat olla autossa äänestyksen aikana.

Koronan takia karanteenissa ja eristyksissä olevat voivat äänestää ulkoäänestyspaikalla ilmoittamalla siitä etukäteen vaalivirkailijalle puhelimitse ja odottamalla äänestysvuoroa.

Pyörällä liikkeellä ollut Leena Hyttinen äänesti Malmin kiitoradalla.

Turvallisuus hyvällä tolalla

Äänestyspaikalle ajaa pariskunta polkupyörillä, jättää pyöränsä telineeseen ja kävelee äänestämään.

– Kun lähtee pyöräretkelle, voi samalla käydä äänestämässä. Tässä voi yhdistää hyödyn ja huvin, sanoo 67-vuotias Leena Hyttinen äänestämisen jälkeen.

Terveysturvallisuutta pariskunta kuvaa erittäin hyväksi siksi, että äänestys on ulkoilmassa. Juha Hallikas, 40, kertoo lukeneensa aamun Helsingin Sanomista drive-in-äänestyksestä.

– Äänestäisin tällä tavalla ehdottomasti uudelleenkin.

Juha Hallikas äänesti Malmilla drive-in-pisteessä.

Keventääkö pidempi ennakkoäänestys vaalipäivää?

Muhoksella, Pohjois-Pohjanmaalla asuva Siru Lesonen-Paasimaa kävi äänestämässä ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä Muhoksen Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa.

– Menimme äänestyspaikalle viime tingassa ennen sen sulkeutumista. Ruuhkaa ei silti ollut.

Kuntavaaleja siirrettiin aiemmin koronan takia. Myös ennakkoäänestysaikaa pidennettiin.

– Olemme ajatelleet, että pidempi ennakkoäänestysaika tasaisi äänestäjämääriä äänestyspaikoilla, jolloin ei tulisi painetta viimeisiin äänestyspäiviin, sanoo oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Siru Lesonen-Paasimaa sanoi, että Muhoksella äänestyspaikalla ei ollut ruuhkaa, käsidesiä oli tarjolla ja turvavälit oli huomioitu.

Uudet äänestämiskäytännöt suunniteltiin koronaepidemian aikaista terveysturvallisuutta ajatellen.

– Ulkoäänestystä ei ole aikaisemmin järjestetty Suomessa tässä mitassa. Yksittäisiä ulkoäänestystapauksia on ollut esimerkiksi, kun pyörätuolilla kulkeva äänestäjä ei ole päässyt sisälle äänestyspaikkaan.

Jääskeläinen pitää mahdollisena, että joissakin tulevissa vaaleissa voitaisiin tarjota mahdollisuus ulkoäänestämiseen.

– Turvatoimenpiteillä vaalit pystytään järjestämään tässä tilanteessa tai pahemmassakin, sanoo Jääskeläinen.

Muhoksella pystyi äänestämään ennakkoon esimerkiksi Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa.

Kuntavaalien ennakko­äänestys kestää 8.6.2021 saakka. Varsinainen vaalipäivä on 13.6.2021 Kunta­vaaleissa voi äänestää myös ulkona ja drive-in-paikoilla.

2 kommenttia