Apu

Äänestäjät ilman vaihtoehtoa


Presidentti ei pysty enää yksin päättämään maailmanlopusta, koska hänen valtaansa on karsittu.

Vuosi 2012 tuskin tuo maailmanloppua. Uuden presidentin se Suomelle tuo – eikä sekään aiheuta maailmanloppua, tuli kahdeksasta ehdokkaasta valituksi kuka tahansa. Presidentti ei pysty enää yksin päättämään maailmanlopusta, koska hänen valtaansa on karsittu.

Suomalaiset valinnevat lähiviikkoina presidentikseen miehen, jota eivät lainkaan tunne. Juuri siksi he hänet valitsevatkin.

Sauli Niinistön kannatus on yhä ylivertainen. Kukaan ei vain osaa kertoa miksi. Ei se ainakaan siitä johdu, ettei olisi muita päteviä tai pätevämpiäkin ehdokkaita.

Talousasiat eivät presidentin valtaan kuulu, ja niissäkin Niinistö ratsastaa vanhalla maineellaan miehenä, jolla oli punakynä hallussaan. Siihen ei paljoa vaadita. Todelliselta talousmieheltä tulisi selkeitä näkemyksiä eurokriisin hoidosta. Häneltä tulee vain populistista kaikkien kosiskelua ja pakoa sotkuisiin sanoihin.

Kansa saa sellaiset johtajat kuin ansaitsee. Ehkä se on juuri nyt ansainnut tällaisen presidentin.

Puolet jää ilman

Jopa neljällä on likimain yhtäläiset mahdollisuudet toiselle kierrokselle Niinistön seuraksi: Paavo Väyrysellä, Timo Soinilla, Paavo Lipposella ja Pekka Haavistolla.

Suomessa saattaa syntyä ensi kertaa tilanne, että toisella kierroksella noin puolella äänestäjistä ei ole ketään, jota äänestää. Näin käy, jos Niinistön kanssa toiselle kierrokselle menee joko Väyrynen tai Soini.

Ehdokkaatta jääviin kuuluvat vasemmiston ja vihreiden arvojen kannattajat ja arvoliberaalit. Heihin kuuluvat myös ne, joka kannattavat syvän periaatteellisesti integraatiota ja kansainvälistä yhteistyötä ja kammoavat kansallista eristäytymistä. Heitä on paljon porvaripuolueidenkin kannattajien joukossa.

Suomalainen media pilkkaa aiheesta Venäjän presidentinvaaleja, joiden lopputulos on ennalta selvä. Sama media on pitänyt vuosikausia Suomen presidentinvaalien tulosta ennalta selvänä ja toiminut itse, jotta se olisi ennalta selvä.

Niiden venäläisten, jotka eivät halua äänestää Vladimir Putinia, ja niiden suomalaisten, jotka eivät halua äänestää Niinistöä tai Soinia tai Väyrystä, pitäisi perustaa kansainvälinen järjestö Äänestäjät ilman vaihtoehtoa. Se olisi Lääkärit ilman rajoja -järjestön sisarjärjestö.

Tasan menee

Yle-vero on oiva tapaa ratkaista Yleisradion rahoitus. Siihen joutuvat osallistumaan kaikki maksukykynsä mukaan – nekin, joilla ei televisiota ole.

Sama periaate sopisi monelle muullekin elämänalueelle. Esimeriksi yleinen viinan jakelu voitaisiin rahoittaa erityisellä Alko-verolla, jota raittiitkin maksaisivat.

Ylen tarjonta on viime vuosina parantunut. On klassikkoelokuvia, luonto-, tiede- ja historiadokumentteja, hyvin toimitettuja ajankohtaisohjelmia. Veroeuroille tulee hyvinkin vastiketta.

Toisaalta Yle on tarjonnut viime vuosina toinen toistaan alkeellisempaa poliittista viihdettä: Kuusi viikkoa muslimina, Presidentin kanslia, Moska, YleLeaks... Itse asiassa Ylen pitäisi maksaa ihmisille, jotka suostuvat tämäntasoisia ohjelmia katsomaan.

Julkaistu: 9.1.2012