Apu

Uusi mittaus paljastaa kaiun tarkemmin kuin koskaan: Aalto-yliopiston Rule of Two -menetelmällä ei ole nimestä huolimatta mitään tekemistä Tähtien Sodan kanssa

Uusi mittaus paljastaa kaiun tarkemmin kuin koskaan: Aalto-yliopiston Rule of Two -menetelmällä ei ole nimestä huolimatta mitään tekemistä Tähtien Sodan kanssa
Aalto-yliopiston Arni-­huoneen kaikuisuutta ­voidaan muuttaa kään­tämällä seinäpaneelit.
Julkaistu: 26.4.2022

Tilojen akustiikkaa voi nyt mitata Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämän uuden mittaus­menetelmän avulla tarkemmin kuin koskaan. Menetelmä parantaa yleisintä mittausmenetelmää, sinipyyhkäisyä, jota on käytetty 20 vuotta.

Akustisia mittauksia tarvitaan esimerkiksi elokuvateattereiden, metroasemien ja konserttisalien suunnittelussa.

Sinipyyhkäisy on pallokaiuttimesta eri suuntiin lähtevä yhden nousevan vihellyksen ääni, jonka kasvava taajuus käy läpi koko ihmisen kuuloalueen eli noin 20–20 000 hertsiä. Taajuuspyyhkäisy kestää yleensä muutaman sekunnin.

Uudessa, kahden mittauksen menetelmässä sinipyyhkäisy toistetaan, kunnes kaksi mittausta läpäisee puhtauskriteerin eli ne ovat keskenään melkein samanlaisia. Näin automaattinen mittaus saadaan tehtyä luotettavasti.

– Menetelmän kehittämiseen tarvittiin tuhansia äänen mittausyhdistelmiä. Koko prosessi piti miettiä tarkasti ja analysoida siihen vaikuttavat tekijät, kuten esimerkiksi mittausten aikaiset erityyppiset ­häiriöäänet ja ilman liike, kertoo­ tohtorikoulutettava Karolina Prawda.

Menetelmän nimi Rule of Two (Ro2) tulee siitä, että luotettava mittaus vaatii aina kaksi puhdasta mittauskertaa, jotka korreloivat vahvasti keskenään.

– Myöhemmin kuulimme, että myös Star Wars -tarinoissa on Rule of Two. Tähtien sodalla ja akustiikan mittauksella ei kuitenkaan ole mitään muuta yhteistä kuin sattumalta menetelmän nimi.

Tutkijat uskovat, että akustiikan suunnittelijat ja tutkijat ympäri maailmaa alkavat käyttää Ro2-menetelmää, sillä luotettavampi mittaus säästää aikaa.

Tutkimus tehtiin Aalto-yliopiston akustiikan laboratorion Arni-huoneessa, jossa voi luoda enemmän kaikuvaihto­ehtoja kuin maailmassa on muurahaisia. Käännettävien seinäpaneelien toinen puoli on kova, toinen pehmeä. Kaikuisuus muuttuu kovasta pinnasta kaikuisaksi ja pehmeästä pinnasta vaimeammaksi.

Huoneessa oleva pallokaiutin soittaa ääntä kaikkiin eri suuntiin, ja akustiikan ominaisuudet voidaan mitata useilla mikrofoneilla samanaikaisesti.

Tutkimus on julkaistu Journal of the Acoustical Society of America -lehdessä.

Kommentoi »