8 syytä matkustaa Savoon
Matkailu
8 syytä matkustaa Savoon
Talviloma. Liikkuva lomailija arvostaa hemmottelua, monipuolisia urheilumahdollisuuksia ja hyvää ruokaa.
Julkaistu 17.1.2013
Apu

1) Hotelli Kruunupuisto

Punkaharjun rinnakkaiselle harjanteelle vuonna 1903 perustettu Takaharjun keuhkoparantola oli Suomen ensimmäisiä keuhkoparantoloita. Koska keuhkotuberkuloosiin ei ollut lääkehoitoa, perustui hoito lepoon, ravitsevaan ruokaan ja liikuntaan. Keskeinen osa päivittäistä hoitoa oli ”hallimakuu” ulkona. Talvella potilaat lepäsivät parvekkeella turkiksiin ja peittoihin kääriytyneenä ja hengittivät raikasta mäntymetsän ilmaa.

Nykyisin kulttuurihistoriallisesti arvokas Kruunupuisto on terveysmatkailuun erikoistunut kuntoutuskeskus ja hotelli. Hallimakuuta voi siellä harrastaa nykyisinkin. Kruunupuistossa on myös iso allasosasto, kuntosali ja ravintola. Kaikki tilat sopivat liikuntarajoitteisille.

Aamiaispöydästä kannattaa poimia lautaselle paikallisia herkkuja, varsinkin lanttusupikkaita.

Kruunupuistossa on viikoittain vaihtuva vapaa-ajan ohjelma. Vastaanotosta voi myös vuokrata lumikenkiä, retkiluisteluvälineitä tai vaikka pilkkivehkeet. Sukset pitää olla omasta takaa. Retkiluistelukausi käynnistyy jäiden tullessa ja reittiä ylläpidetään aina maaliskuulle saakka.

Viiden vuorokauden kuntoloma täyshoidolla kahden hengen huoneessa maksaa 495 euroa per henkilö. Hintaan kuuluu kolme hierontaa, kuntosalin ja allasosaston käyttö ja liikuntaryhmä päivittäin.

Hiljaa ”makkuuta” savolaiseen tapaan. Punkaharjun mäntymetsät pitävät ilman puhtaana. Hallimakuu on varsin raikas kokemus – 30 asteen pakkasessa.

2) Turvesauna

Turpeen käyttö saunassa eli turvesauna on suomalainen keksintö. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja hoitaa ihoa.

Kerimäellä sijaitsevassa Hotelli Herttuassa voi kokeilla turvesaunomista. Korkeasta verenpaineesta ja sydämen rytmihäiriöistä kärsivien on kuitenkin syytä tarkistaa lääkäriltä, sopiiko turvehoito heille.

Ennen turvesaunaa lauteet suojataan suojamuovilla ja sauna lämmitetään vain noin 60 asteiseksi. Turvetta sivellään koko keholle siten, ettei iho kuulla läpi. Noin kilo turvetta riittää hyvin. Saunassa ollaan noin 20 minuuttia ja ihoa voi kostutella sienellä, jos turve kiristää kuivuessaan. Lopuksi turve huuhdellaan pois ihosta vedellä. Tämä on urakan kovin homma!

Turvesauna järjestetään torstai-iltaisin klo 19.30, jos osallistujia on vähintään viisi. Tilauksesta turvesaunaan pääsee myös muina aikoina. Hinta on 37 euroa per nuppi ja siihen sisältyy iltapala.

Varaukset numerosta 015-769 900. www.herttua.fi

3) Vieraile Lustossa

Suomen metsämuseo ja metsätietokeskus Lusto on komea näyttelykeskus Punkaharjulla. Keskus avattiin kesäkuussa 1994 ja lisärakennus valmistui keväällä 2005.

Jo pelkkä rakennus tekee vaikutuksen. Lehtikuusella vuoratun betonirunkoisen rakennuksen pääsuunnittelijat ovat arkkitehdit Rainer Mahlamäki ja Ilmari Lahdelma. Kaksikon maineikas arkkitehtitoimisto on suunnitellut myös Merikeskus Vellamon Kotkaan, Kaustisen Kansantaiteenkeskuksen ja Puolan juutalaisten historiallisen museon Varsovaan.

Lusto tarkoittaa vuosirengasta ja siitä pyöreämuotoinen rakennus sai aikoinaan nimensäkin. ”Metsäkulttuurin valtakunnallinen erikoismuseo ja tiedekeskus” kuulostaa pitkäpiimäiseltä paikalta, jossa tehdään tikusta asiaa, mutta Luston näyttelykokonaisuus on monipuolinen ja vaikuttava. Missä muualla voi nähdä PlusJackin eli kävelevän metsäkoneen prototyypin?

Lustossa on Suomen laajin metsätalouden ja metsien käytön historiaan liittyvä valokuvakokoelma, jossa on noin 250 000 kuvaa ja negatiivia ja 1000 erilaista elokuvaa ja filmiä. Vanhimmat kuvat ovat 1800-luvun lopulta ja uusimmat viime vuosilta.

Ympäri vuoden avoinna olevassa museossa käy vuosittain lähes 35 000 vierasta, joista noin 6 000 on koululaisia ja alan opiskelijoita.

Luston vieressä olevassa puulajipuistossa on 134 eri puulajia.

Luston näyttelytiloissa voi tutustua vaikka vanhoihin metsäkoneisiin.

4) Kokeile retkiluistelua

Suomen pisin hoidettu retkiluistelureitti löytyy Linnansaaren Kansallispuistosta. Yli 40 kilometrin aurattu reitti ulottuu SaimaaHoliday Oravista Lomakylä Järvisydämeen. Myös Punkaharjun Tuunaansaaresta löytyy 15 kilometriä pitkä reitti, joka lähtee Matkailukeskus Harjunportista.

Koko matkaa ei tarvitse urakoida yhtä kyytiä, vaan reittien taukopaikoilla voi levähtää ja paistaa vaikka makkaraa.

SaimaaHoliday Oravi järjestää retkiluistelukursseja ja opastettuja retkiä kaiken tasoisille harrastajille, joten aivan kylmiltään tai yksin ei jäälle tarvitse lähteä. Yritys myös vuokraa tarvittavat välineet.

Hiihtomonoilta näyttävät luistelukengät, lyhyet ja leveät luistinterät ja pitkät sauvat vaativat aluksi vähän totuttelua, mutta ammattitaitoisten oppaiden avulla juonesta saa nopeasti kiinni. Kun polvista uskaltaa antaa vähän periksi, saa luisteluun lisää vauhtia. Kun vauhtia on sopivasti, eivät jään pienet epätasaisuudet tärisytä luistelijaa.

Aloittelijan ei kannata lähteä jäälle omin päin, koska jos jäähän pyllähtää, on sieltä vaikea päästä omin konstein ylös. Kaverin tai retkiporukan kanssa luistelu on tietenkin myös mukavampaa, vaikka itse luistelu varsin meditatiivista touhua onkin.

Kokeneille retkiluistelijoille on tarjolla luistelupaketteja hotelliyöpymisineen, jolloin pääsee tutustumaan koko reittiverkostoon omassa tahdissa. Paketti sisältää yöpymisen Järvisydämessä sekä Oravissa, joten luistelumatkaa kertyy molempina päivinä vähintään 18km. Jos ei halua luistella, voi matkan taittaa potkukelkalla. Hinta on 145 euroa per henkilö kahden hengen huoneessa. Yhden hengen huone maksaa 50 euroa enemmän.

Luistelureitti on yleensä parhaimmillaan helmi-maaliskuussa. SaimaaHoliday Oravin nettisivuille päivitetään jäätiedot joka päivä luistelukauden aikana.

5) Keskiaikaa Järvisydämessä

Yksi Savon eksoottisimmista paikoista on Rantasalmella sijaitseva Lomakeskus Järvisydän, jossa pääsee keskiaikaiseen tunnelmaan. Paikalla sijaitsi jo 1658 kievari, jossa matkalaiset saivat syödäkseen, juodakseen ja petipaikan yön yli.

Lomakeskus Järvisydämen laavulla voi ihailla vaikka auringonlaskua.

Nyt matkalaiset kestitsee keskiaikaisravintola Piikatyttö, jonka antimia tarjoillaan päreiltä, saviastioista ja rautapannuilta. Ruokalistalle on koottu savolaisia makuja aina 1600-luvulta lähtien. ”Alakuapepöydästä” saattaa löytyä vaikka marinoituja savumuikkuja ja yrttimarinoitua lammasta. ”Piäruuaksi” voi valita riimisuolattua poronpaistia ja ”jäläkimakiaksi” puolukkajäädykettä ja kuusenkerkkäsiirappia.

Liikunnan päälle maistuu höyryävän lämmin kalakukko.

Järvisydämessä on myös savolainen saunamaailma, joka tuntuu paratiisilta retkiluistelun tai moottorikelkkailun jälkeen. Saman katon alta löytyy kaksi puulämmitteistä saunaa, turkkilaistyylinen höyryhuone ja saunalaavu. Kolmenkymmenen ihmisen savusauna on erillisessä rakennuksessa. Pihan vilvoittelupaikan tuntumassa on hulju, eli ”savolaisen immeisen keittopata”, johon mahtuu kerralla 10 ihmistä. Vieraista pitää huolta saunaemäntä.

Saunoja kannattaa varata porukalla. Esimerkiksi puulämmitteisten Riihi- ja Hakosaunojen, höyryluolan ja saunalaavun vuokra kahdelta tunnilta on 220euroa. www.jarvisydan.com

6) Lomamokkilan aamiaispöytä

Aitoon maalaistunnelmaan pääsee Lomamokkilassa, 12 kilometrin päässä Savonlinnasta. Majoittua voi pihapiirin rakennusten nykyaikaisiin huoneisiin tai rantamökkeihin.

Tilan nähtävyys on aitauksessa käyskentelevä paksuturkkinen ylämaankarja. Päärakennuksessa tarjoiltu runsas aamiainen puolestaan on herkkusuiden mieleen. Yrittäjäpariskunta Laura ja Kalle Björn pitävät vieraista hyvää huolta: ruokapöydän raaka-aineet tulevat pitkälti omalta tilalta ja lähiseudun tuottajilta.

Majoitus kahden hengen huoneissa maksaa 65 – 100 euroa huoneen varustelutasosta ja kaudesta riippuen. Neljän tähden mökit 85 – 190 euroa per vuorokausi. Suurimpaan mökkiin mahtuu kahdeksan henkilöä.

7) Ratsasta islanninhevosella

Pienet ja varmajalkaiset islanninhevoset sopivat hyvin aloittelijan ratsuksi. Vesa ja Tuija Luukon pyörittämällä Paunolanmäen tallilla voi issikkaratsastusta käydä kokeilemassa vaikka koko perheen voimin. Varusteet voi lainata tallilta.

Retket tehdään lähimaastoon mäntykankaille ja metsäpoluille, ja ratsastaja voi itse valita taitoihinsa sopivan vauhdin. Tasainen käynti on elämys siinä missä islanninhevosen omat askellajit töltti tai passikin.

Tunnin maastoratsastus maksaa 26 euroa henkilöltä ja kolmen tunnin eväsretki 80 euroa.

Vanhaan lihakarjapihattoon rakennetussa tallituvassa voi lämmitellä takan ääressä ratsastuksen jälkeen. Tilalla on muutaman vuohen lisäksi joukko tallikissoja ja kanoja.

Paunolanmäen talli sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä Savonlinnasta, Moinsalmen suunnassa. Tilan hevosiin voi tutustua etukäteen nettisivuilla www.paunolanmaki.fi.

Kovalla pakkasella täytyy ratsastusretkelle pukeutua lämpimästi. Mallia näyttää tilan emäntä Tuija Luukko.

8) Lumikenkäile Tanhuvaarassa

Tanhuvaaran urheiluopisto kouluttaa liikunta-alan opiskelijoita ja toimii kilpaurheilijoiden harjoittelukeskuksena. Se onkin hyvä lomailupaikka aktiiviliikkujalle tai sellaiseksi aikovalle.

Keskus on paketoinut hiihtolomaviikoille koko perhettä liikuttavia aktiivilomia, joiden aikana voi tapahtumalukujärjestystä seuraamalla liikkua ohjatusti aamusta iltaan. Sportti-ohjelmassa muun muassa lumikenkäilyä, lumileikkejä, luistelua jäähallissa, uintia, seinäkiipeilyä, jumppatunteja ja kahvakuulatreeniä. Valaistut hiihtoladut lähtevät heti majoitustilojen vierestä ja pulkkamäkeen on lyhyt matka.

Kolme vuorokautta täyshoidolla, liikuntaohjelma ja kehonkoostumusmittaus maksavat hotellitason majoituksessa 175 euroa ja asuntolassa 135 euroa per henkilö. Alle 4-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi ja 5–16 -vuotiaat lapset ja eläkeläiset saavat alennusta paketeista.

Kuvassa Tanhuvaaran urheiluopiston liikuntaneuvoja Heli Lehikoinen. Mitä syvempi hanki sen helpompi lumikengillä on liikkua.

+1

Jäälinna 2013. Maailman parhaat jäänveistäjät kilpailevat 19. – 23.2.2013 Savonlinnassa, Olavinlinnan isolla linnanpihalla. Kilpailun teema on Sadun onnellinen loppu. Veistokset ovat kilpailun jälkeen yleisön ihasteltavina pari viikkoa säätilanteen mukaan.

www.jaalinna.fi

Viime vuonna Olavinlinnan jääveistoskilpailun voitti Kiinan joukkue.

Kuva: Veikko Rahikainen

INFO

Miten Savonlinnaan pääsee?

Autolla

Pääkaupunkiseudulta Savonlinnaan on lyhin reitti Lahden, Heinolan, Mikkelin ja Juvan kautta. Oulusta päin kannattaa ajaa Kuopion ja Varkauden kautta. Tampereelta voi tulla joko Lahden tai Jyväskylän suunnasta.

Linja-autolla

Esimerkiksi Kuopiosta pääse pikavuorolla Savonlinnaan alle kolmessa tunnissa. Menopaluu ilman paikkalippua maksaa aikuiselta 51 euroa.

Muut reitit ja hinnat: www.matkahuolto.fi

Junalla

Helsingistä pääsee Pendolinolla ja InterCityllä Parikkalaan, josta on Savonlinnaan vielä 60 kilometriä. Parikkalassa täytyy vaihtaa taajamajunaan 747, joka kulkee Punkaharjun kautta Savonlinnan keskustaan reilussa puolessa tunnissa. Menopaluu Helsinki – Savonlinna maksaa Eko-luokassa noin 114 euroa. Matka-aika on parhaillaan 4 tuntia 15 minuuttia. www.vr.fi

Lentokoneella

Yhdensuuntainen lippu Helsingistä Savonlinnaan maksaa noin 50 – 60 euroa. fi.flybe.com/

Etäisyyksiä Savonlinnasta:

Kerimäki 22 km

Kesälahti 66 km

Punkaharju 34 km

Rantasalmi 44 km

Sulkava 38 km

Lentoasema 15 km

Helsinki 336 km

Rovaniemi 670 km

Turku 447 km

Kommentoi »