70-vuotias Arja Saijonmaa: "Vietän aikaa aktiivisten ihmisten kanssa"
Puheenaiheet
70-vuotias Arja Saijonmaa: "Vietän aikaa aktiivisten ihmisten kanssa"
Eläkkeelle jääminen ei kuulu Arja Saijonmaan suunnitelmiin.
Julkaistu 6.3.2015
Apu

Teet Mikis Theodorakiksen 90-vuotisjuhlan kunniaksi kiertueen Suomessa. Millainen on tarinanne?

 – Tapasin hänet, kun toimin Ylioppilasteatterin johtajana. Olin esittänyt hänen musiikkiaan, joka oli kielletty Kreikassa, jossa hän oli vankina. Paettuaan Mikis lähti kiertueelle ja halusi taistella musiikin keinooin diktatuuria vastaan. Suomessa hän halusi tavata tytön, joka oli laulanut hänen musiikkiaan. Kun esiinnyin, hän tuli lavalle, työnsi pianistin syrjään ja tuli säestämään minua. Sitten hän otti mikrofonin ja sanoi, että Arja lähtee kanssani maailmankiertueelle.

Lähdit 23-vuotiaana hänen kiertueelle. Millainen suhde teillä oli?

 – Ihailin häntä. Olimme vain ystäviä. Esitimme puolentoista vuoden kiertuella vapausmusiikkia. Sain maailmasta kerralla tömäyksen. Olemme yhä hyviä ystäviä, mutta näemme harvemmin, koska Mikiksen kunto on huonontunut.

Missä asut nykyään?

- Minulla on vielä opiskeluajoiltani opiskelijaboksi Helsingissä, isompi studiotila Ruotsissa ja uusi koti Pariisissa. Koen olevani maailmankansalainen.  

Täytit viime vuonna 70. Tuntuuko ikä missään?

– Ei juurikaan, sillä pysyn koko ajan aktiivisena ja vietän aikaa aktiivisten ihmisten kanssa. Elän kiertueiden aikaan terveellisesti, urheilen ja huollan ääntäni. Joskus elän epäterveellisesti ja kyllä käyn välillä juhlimassakin. Eläkkeelle jäämistä en ole ikinä edes harkinnut.  

Arja Saijonmaan Arja & Mikis –kiertue käynnistyy 11-21.3 ympäri Suomea. Theodorakiksen laulujen lisäksi Arja kertoo konserteissa tarinoita ja muistoja vanhojen filminauhojen kera. Saijonmaa on kirjoittanut aikaisemmin heidän tarinastaan kirjan, Nuori alaston nainen.

Kommentoi »