Tuulilasi

70 % autoilijoista kiinnostunut hankkimaan sähköauton


Sähköautoja omistetaan pohjoismaissa vielä vähän, mutta lähes 70 % Boschin teettämän kyselyn vastaajista on kiinnostunut hankkimaan sähköauton jollain aikavälillä.
Kuvat All Over Press

Autojen yhteisomistajuus kiinnostaa erityisesti suomalaisia ja ruotsalaisia, ja suhtautuminen automatisoituihin takseihin on jopa yllättävän positiivista. Bosch tutki pohjoismaisten kuluttajien asenteita tutkimuksessa, johon vastasi yhteensä 4 000 vastaajaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Autovalmistajat panostavat merkittävästi autoilun sähköiseen tulevaisuuteen, ja hybridi- ja sähköautomalleja putkahtelee markkinalle kiihtyvään tahtiin. Samalla Suomen hallituksen energia- ja ilmastostrategiaan on sisällytetty tavoite, jonka mukaan Suomessa olisi 13 vuoden kuluttua jo 250 000 sähköautoa. 

Norjalaiset sähköautoilijoiden etunenässä

Sähköautoilu kehittyy suurin harppauksin. Toistaiseksi vasta 3 % pohjoismaalaisista omistaa sähköauton, mutta lähes 70 % vastaajista on kiinnostunut hankkimaan sähköauton jollain aikavälillä: seuraavan kolmen vuoden sisällä sähköauton hankintaa suunnittelee 15 % vastaajista, ja peräti joka neljäs (23 %) vastaajista sanoo, että on kiinnostunut ostamaan sähköauton heti, kun niiden hinnat tippuvat merkittävästi. Joka kolmas (30 %) voisi kuvitella ostavansa sähköauton joku päivä. Viimeinen kolmannes vastaajista (30 %) ei ole kiinnostunut sähköauton hankkimisesta.

Siinä, miten nopeasti sähköautojen saturoitumisen autokantaan voidaan olettaa tapahtuvan, on maakohtaisia eroja. Kun norjalaisista peräti joka neljäs (23 %) harkitsee sähköauton hankkimista seuraavan kolmen vuoden aikana, ruotsalaisista sitä harkitsee joka viides (17 %) ja tanskalaisista (11 %) sekä suomalaisista (7 %) joka kymmenes. Erityisesti nuoremmat ikäryhmät ovat nopeiden omaksujien joukossa: sähköauton hankkimisesta 1–3 vuoden kuluessa ollaan 18–39-vuotiaiden keskuudessa muita ikäryhmiä merkittävästi kiinnostuneempia kaikissa maissa.  

”Pohjoismaalaiset kuluttajat ovat erittäin kiinnostuneita sähköautoista. Pohjoismaisten hallitusten asettamien tavoitteiden ja teknologisen kehityksen myötä sähköautot yleistynevät lähitulevaisuudessa”, sanoo Robert Bosch Oy:n toimitusjohtaja, Boschin Nordic-alueen Director of Business Development Stefan Bergman.

Suomalaiset ja ruotsalaiset kiinnostuneita autojen jakamisesta

Yksityisautot seisovat pihalla käyttämättömänä noin 95 % ajasta. Ei siis ihme, että automatisoidun ajamisen tuomaa mahdollisuutta autojen yhteiskäyttöön pidetään kiinnostavana ratkaisuna. Ruotsissa ja Suomessa asenteet yhteisesti omistettuja autoja kohtaan ovat Norjaa ja Tanskaa avoimempia: ruotsalaisista peräti joka kolmas (31 %) on erittäin kiinnostuneita tai kiinnostuneita autojen yhteiskäytöstä. Suomalaisista näin ajattelee joka neljäs (26 %), kun taas tanskalaisista (22 %) ja norjalaisista (18 %) vain joka viides.

Ikä vaikuttaa merkittävästi siihen, miten kiinnostavana vaihtoehtona yhteisomistuksessa olevaa autoa pidetään: esimerkiksi Suomessa joka kolmas alle 40-vuotias (18–29-vuotiaat 34 %, 30–39-vuotiaat 32 %) on kiinnostunut tai erittäin kiinnostunut yhteisesti omistetusta autosta.  

Robottitaksi kiinnostaa

Automatisoitu ajaminen tuo liikenteeseen myös automatisoidut taksit, eivätkä vastaajat vierasta ajatusta. Ruotsalaisista lähes joka toista (46 %) kiinnostaisi ajatus siitä, että heidät noutaisi automatisoitu taksi tavallisen taksin sijaan. Suomalaisista näin ajattelee 40 %, tanskalaisista 35 % ja norjalaisista 34 %.

Suomalaisten keskuudessa automatisoiduista takseista innostuvat erityisesti alle 50-vuotiaat: 40–49-vuotiaista joka toinen (48 %) on kiinnostunut tai erittäin kiinnostunut automatisoidun taksin käyttämisestä. 30–39-vuotiaista näin ajattelee 46 % ja 18–29-vuotiaista 43 %.

Boschin teettämään kyselytutkimukseen osallistui tuhat 18–75-vuotiasta vastaajaa kustakin pohjoismaasta (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska) ja se toteutettiin 26.9.–1.10. tutkimustoimisto Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa. Tutkimuksen otos on kiintiöity ja painotettu iän, sukupuolen, ja asuinalueen mukaan vastaamaan kunkin maan väestöä.

Julkaistu: 11.12.2017