7 x unohtumaton rantaelämys
Matkailu
7 x unohtumaton rantaelämys
Miltä kuulostaisi yöuinti hohtavan planktonin keskellä tai retki Meksikon mystiselle salaiselle rannalle? Esittelemme maailman mieleenpainuvimmat rantakohteet.
Scala dei Turchi on yksi Sisilian nähtävyyksistä.

1. Scala dei Turchi, Italia

Näyttää hieman siltä, kuin ihmiset seisoisivat kesävaatteissaan jäävuoren päällä. Nyt ollaan kuitenkin Välimeren auringon alla, ja vesi on lämmintä kuin linnunmaito.

Sisilian lounaisrannikolla sijaitseva Scala dei Turchi on yksi saaren nähtävyyksistä ja maailman erikoisimmista rannoista. Vuonna 2007 sille haettiin jopa Unescon maailmanperintökohteen statusta.

Paikan nimi tarkoittaa turkkilaisia portaita. Aallot ja merituuli ovat muotoilleet kalkkikivisen kallion luonnon portaikoksi, jonka valkoisuutta turkoosinsininen vesi korostaa. Turkkilaisuus taas viittaa tänne Turkista aikoinaan purjehtineisiin merirosvoihin.

Scala dei Turchi on esiintynyt myös Andrea Camillerin Komisario Montalbano -kirjoissa ja niistä tehdyssä tv-sarjassa.

Praia das Catedrais tarkoittaa katedraalien rantaa.

2. Praia das Catedrais, Espanja

Sateinen Luoteis-Espanja ei ole rantalomakohteen maineessa, mutta eräs ranta siellä kannattaa nähdä. Praia das Catedrais eli ”katedraalien ranta” tunnetaan eroosion kallioon kaivertamista holvi­kaarista ja luolista, joita pääsee tutkimaan laskuveden aikaan.

Korkeimmat luonnonmuodostelmat ovat 30-metrisiä, ja niitä on yli kilometrin matkalla. Suuren suosion vuoksi kesä­kuukausina rannalle pitää tehdä ilmainen varaus nettisivuilla (ascatedrais.xunta.gal). Sivustoa kannattaa vilkaista muutenkin, sillä se kertoo nousu- ja laskuveden ajankohdat. Varaa visiittiin ainakin pari tuntia. Vesi nousee nopeasti, joten nousuveden alkaessa tulee palata pikaisesti kuivalle maalle.

Meksikon salaiselle rannalle voi tehdä opastetun veneretken.

3. Hidden Beach, Meksiko

Puerto Vallartan kaupunki ja sen lähirannikko ovat Meksikon maineikkaita lomakeskuksia. Alueella riittää upeita rantoja, mutta joitakin vuosia sitten yksi niistä alkoi nousta suureksi Instagram-hitiksi.

Hidden Beachiksi kutsuttu "salainen" paikka löytyy yhdeltä Marietas-saarista, kymmenien kilometrien päässä mantereelta. Sen kallion onkalon huhutaan syntyneen aikoinaan armeijan räjähdekokeista. Samanlaisia paikkoja on kuitenkin muuallakin, ja yleensä ne syntyvät veden ja tuulten kuluttaessa kiveä.

Pääsyä rannalle on rajoitettu, jotta saarten luonto ja esimerkiksi lintujen pesiminen alueella eivät kärsisi. Hidden Beachille voi ostaa opastetun veneretken Puerto Vallartasta, ja reissu vaatii myös kuntoa: rannalle pääsee veneestä vain uimalla kallioluolan kautta.

Mutta perille päästyä hiekkaranta näyttää todella kiehtovalta. On kuin pääsisi kurkistamaan esi­historialliseen maisemaan.

Ukrainan Lemurinjärvi tunnetaan pinkistä väristään.

4. Pinkki järvi, Ukraina

Kuollutmeri Israelissa on kuuluisa kohde, mutta harva on kuullut Ukrainan "Kuolleesta­merestä". Se on suolapitoinen Lemurinjärvi, joka sijaitsee Hersonin alueella.

Järven vesi on usein hyvin vaaleanpunaista, ja väriä siihen tuo erityinen levä. Vedessä voi kuitenkin kelliä, ja paikka vetääkin kävijöitä. Ukrainassa ja erityisesti Hersonin seudulla on useita pinkkejä järviä, ja osa niistä on vuosikymmenten varrella ollut pieniä paikallisten terveysmatkailun kohteita. Mudalla ja suola­pitoisuudella ajatellaan olevan hoitavia vaikutuksia. Järven punasävyn näkee kirkkaimmillaan syvän veden kohdissa ja auringonpaisteessa yläilmasta kuvattuna.

Matka järville vie Hersonin kaupungistakin kauan, mutta löytöretkeilyä rakastavalle se voi olla hauskaa reissaamista busseilla paikallisiin tutustuen. Tällä hetkellä tarpeetonta matkustamista Ukrainaan kehotetaan tosin välttämään, ja osa maasta on turvallisuussyistä matkustus­kiellossa. Pinkkejä järviä löytyy maailmassa muualtakin, kuten Senegalista ja Australiasta.

Haaksirikkoutunut alus teki on tehnyt Kreikan Navagiosta nähtävyyden.

5. Navágio, Kreikka

Zakynthoksen saaren Navágiossa rantalomailijaa odottaa yllättävä näky: hiekalla makaa haaksirikkoutunut alus. Se on tehnyt korkeiden kallioiden eristämästä poukamasta kuuluisan rantakohteen. Tarinan mukaan Panagiótis-laiva salakuljetti savukelastia Italian mafialle, ja siksi paikkaa kutsutaan myös salakuljettajien lahdeksi.

Navágioon pääsee vain veneellä, ja kyytejä lähtee esimerkiksi Zakynthoksen kaupungista. Ranta on osin pyöreää pikkukiveä, ja aallokko voi olla ajoittain voimakasta.

Koska kohde on suosittu, kannattaa varautua ruuhkiin. Reissulla kannattaa myös kiivetä kalliolla olevalle näköalapaikalle, josta avautuu hieno näkymä alas rannalle.

Islannin mustahiekkainen ranta on kelvannut myös Game of Thronesin kuvauspaikaksi.

6. Reynisfjara, Islanti

Maailman tuliperäisillä saarilla on monia mustia hiekkarantoja, mutta Islannin etelärannikolla sijaitsevaa Reynisfjaraa pidetään yhtenä vaikuttavimmista. Sen hiekka on pikimustaa, ja maisemaa koristavat merestä raateluhampaiden lailla nousevat terävät kalliot. Ensivaikutelma on jylhän majesteettinen.

Ranta onkin kelvannut esimerkiksi Game of Thrones -sarjan kuvauspaikaksi. Meressä seisovia basalttikivimuodostelmia kutsutaan nimellä Reynisdrangar, ja niiden väitetään olevan kivettyneitä trolleja. Näillä kalliomuodostelmilla pesii merilintuja lunneista kiisloihin. Reynisfjara ei ole uimakohde. Aallot ovat voimakkaita, ja ne ovat pyyhkäisseet rannalla seisovia ihmisiä mukanaan. Suositeltu turvaväli vesirajaan on 30 metriä.

Reynisfjara sijaitsee noin 180 kilometrin päässä Reykjavíkista, lähellä Vík í Mýrdalin ­kylää. Paikalle pääsee vuokra-autolla tai opastetuilla saarikierroksilla.

Plankton hohtaa Malediivien rannoilla öisin.

7. Tähtien meri, Malediivit

Meillä pohjoisessa on revontulet, mutta monien lämpimien merialueiden mailla on oma, upea valo­ilmiönsä: yön pimeässä loistava plankton eli pieneliöstö.

Ilmiön nimi on bioluminesenssi, biologinen valontuotanto. Jotkin syvänmeren eliöt tuottavat itse valoa tai niiden ravinnossa on valoa hohtavia eliöitä. Kauneimmillaan tuike näkyy kuin meressä säteilevinä tähtinä. Planktonin seassa voi yleensä uida, tosin paikalliset rajoitukset on toki tiedettävä. Valoa voi ihailla myös rantaan huuhtoutuneessa planktonissa.

Hohdetta bongataan öisin esimerkiksi joissakin Thaimaan, Kambodžan ja Australian ranta­kohteissa. Kuuluisin paikka on Malediivit, missä loistetta näkee monilla rannoilla, myös pää­kaupunki Malén lähellä. Osalle Malediivien saarista, kuten Vaadhoolle ja Mudhdhoolle, meri tuo hohtoa usein. Vaadhoo kutsuukin itseään "Tähtien meren" saareksi.

Kommentoi »