Apu

7 syytä matkustaa Tampereelle - listasimme kiinnostavimmat uudet kohteet ja vanhojen kohteiden parhaat

7 syytä matkustaa Tampereelle - listasimme kiinnostavimmat uudet kohteet ja vanhojen kohteiden parhaat
Tampere kehittyy kohinalla, oli kyse sitten uusista asuinalueista, tornitaloista tai ratikasta. Myös matkailijoille on paljon kiinnostavaa koettavaa. Retkeile puutalokortteleissa ja museoissa, maista bistroherkkuja ja sauno kuin tamperelaiset.
Julkaistu: 15.4.2018

1. Rentoudu saunassa

Tampereen yleiset saunat ovat instituutio. Pispalassa sijaitseva Rajaportin sauna on Suomen vanhin toiminnassa oleva yleinen sauna. Löylyt heitetään suurelle kertalämmitteiselle kiukaalle, ja miesten ja naisten puolet on erotettu väliseinällä. Vilvoitella voi saunakorttelin sisäpihalla.

Rauhaniemen Kansankylpylässä pääsee saunaan joka päivä vuoden ympäri. Yhteissaunoja on kaksi, ja tunnelma on toverillinen. Talvella käydään avannossa, kesäisin ranta on kaikenikäisten uimareiden suosiossa. Näsijärven maisemat ovat huikeat vuodenajasta riippumatta.

Yleisten saunojen suosio näkyy myös keskustassa. Tullintorin alueelle, yliopiston ja Tampere-talon naapuriin on juuri avattu Tullin sauna. Urbaanissa ympäristössä löylytellään kahdessa kelopuisessa saunassa ja vilvoitellaan lastauslaiturilla. Saunan yhteydessä on gastropubi, josta voi ostaa vaikka ravintolan omaa mustaamakkaraa tai napostella katajanmarjapopcorneja. Tarjolla on myös lounasta ja illallista.

2. Kulttuuria kaikenikäisille

Tampereen kiinnostavin ja eläväisin kaupunkikulttuurin lähde on Hiedanrannan alue.

Se on kiinnostava yhdistelmä kartanomaisemaa ja tehdasmiljöötä ja sijaitsee vartin bussimatkan päässä keskustasta.

Käy ihastelemassa katutaidetta tehtaan seinässä tai tutustu taiteilijoiden ja käsityöläisten pajoihin tai kartanon galleriaan. Hiedanrannassa järjestetään myös paljon tapahtumia puistojuhlista festivaaleihin ja skeittikilpailuihin.

Museokeskus Vapriikissa Tammerkosken rannalla saa helposti kulumaan koko päivän. Kesän kulttuurihistoriallisen suurnäyttelyn aihe on Marilyn Monroe. Vapriikissa on myös yli tusina pysyvää näyttelyä ja museota. Uudistettu Tampere 1918 -näyttely kertoo sisällissodan tapahtumista laajan valokuva-aineiston, aitojen esineiden ja aikalaistodistusten keinoin. Hauskassa Pelimuseossa saa pelata sydämensä kyllyydestä.

Tampereen uusin kulttuurikohde Muumimuseo sijaitsee Tampere-talossa Sorsapuiston vieressä. Se on moderni ja tyylikäs koko perheen museo, jossa Tove Janssonin taide ja kirjat pääsevät oikeuksiinsa.

Nykytaiteen ystävät eivät voi jättää väliin Särkänniemen Sara Hildénin taidemuseota, jonka taso on viime vuosina ollut erittäin korkea. Samalla voit käydä hurvittelemassa huvipuistossa. Särkänniemen alueelle pääsee ilmaiseksi.

3. Kahville puutalojen sekaan

Retkeile keskustan ulkopuolelle kahvittelemaan. Ota bussi Pispalanharjulle tai kiipeä pitkät Pispalan portaat, niin pääset nauttimaan huikeista järvimaisemista ja herkullisesta ruoasta.

Puutaloraitilla sijaitsevan Cafe Pispalan brunssin runsaat pancake-annokset ovat ehdottomasti retken arvoisia. Iltaisin kahvila muuntuu mainioksi illallisravintolaksi, jonka menu vaihtuu joka viikko. Varaa pöytä, ettet jää nuolemaan näppejäsi!

Lillan Hotel Café Butik

Ota myös suunta länteen Viinikan puutalokortteleihin. Lillan on entiseen hoivakotiin perustettu tyylikäs boutique-hotelli, jonka viehättävässä kahvilassa tai kutsuvassa puutarhassa voit nautiskella leivonnaisista ja lounaasta.

Outi Lehtonen esittelee Lillanin tarjontaa.

4. Bistroon ja halliin

Tampereen ravintolaelämä on vilkasta, ja uusia ruokapaikkoja avataan tämän tästä. Kaupungin bistrot ovat erityisen suositeltavia. Niistä saa taiten tehtyä maukasta sapuskaa ja hyvää palvelua.

Tampellan alueella vastikään avattu Viila tarjoaa hienostunutta, mutta helposti lähestyttävää ruokaa suomalaisista raaka-aineista. Varsinkin perunalepuska ja mäti sekä paistettu nieriä ja lakumunkit lakkahillokkeella tekevät vaikutuksen.

Rautatieaseman lähellä on pieni ja verraton Bistro 14, jonka aito ranskalaistyylinen ruoka lämmittää mieltä ja vatsaa. Kolmen ruokalajin oivaltava illallismenu vaihtuu kuukausittain ja maksaa vain 36 euroa.

Voit myös solahtaa Kauppahallin kuhinaan lounasaikaan. Kokeile Pyörykkäbaarin herkkulihapullia tai 4 vuodenaikaa -lounasbistron bouillabaissea.

5. Lähde pubiin ja drinkille

Tampereella viihdytään pubeissa, joissa on huolella mietitty juomavalikoima ja tarjolla hyvää ruokaa, kun nälkä yllättää iltaa istuessa.

Kokeile gastropubien ja baarien joukosta vaikkapa tunnelmallista Gastropub Tuulensuuta, joka on erikoistunut belgialaiseen juomaan ja ruokaan. Nuorekkaassa Inezissä on hyvä valikoima espanjalaisia siidereitä, viinejä ja sherryjä – ja tietysti tapaksia.

Koskenrantaan, vanhaan Verkatehtaan taloon avatussa Pyynikin Brewhousessa saa maistella paikallisen panimon oluita. Juomien kokeilu on helppoa, koska hanatuotteita voi tilata desin tai kahden kupposissa. Maista vaikka raikasta Mosaic Lageria ja tummaa Ruby Jazz Alea. Ravintolasta saa myös Hans Välimäen suunnittelemaa mainiota, perinteikästä pubiruokaa.

Jos haluat nauttia illalla erinomaisia drinkkejä, joilla on oma tarinansa, etsi Tuomiokirkon lähettyviltä salakapakka Tiima. Drinkillä kannattaa piipahtaa myös Hotelli Tornin Moro Sky Barissa. Näkymät yli kaupungin ovat lyömättömät.

6. Kaunista ylle ja kotiin

Metsästä aarteita Tammelasta. Vintage Garden on ihastuttava putiikki, josta löydät kauniita koruja, asusteita ja leninkejä menneiltä vuosikymmeniltä.

Naapurissa on myös Kätkö Vintage, josta kannattaa etsiä etenkin miesten kenkiä ja vaatteita sekä huolellisesti valikoituja huonekaluja.

Kaupungissa on myös paljon hyviä kirjadivareita. Antikvariaatti Lukulaari Hämeenpuiston nurkilla on tuhansien kirjojen paratiisi, jonka valikoima kattaa lähes kaiken kuviteltavissa olevan. Laukontorin Antikvariaatti taas on sympaattinen divari, josta kannattaa etsiä romaaneja, sarjakuvia ja lp-levyjä.

Nike Sarapohja luotsaa Laukontorin Antikvariaattia.

Laukontorin kulmilla on myös kiinnostavia sisustuskauppoja. Käy ainakin Domdomissa, jos pidät skandinaavisen raikkaasta ja leikkisästä tyylistä.

7. Virkisty kaupungin puistoissa

Kaupungin keskusta on hyvin vehreä. Puistoissa on aikaa katsella ohikulkijoita ja hengähtää hetki kaupungin vilinässä. Keskustan itäpuolella sijaitseva Sorsapuisto on keskustan keidas. Siellä viihtyvät niin piknik-porukat, lapsiperheet kuin koiranulkoiluttajat.

Keskustan pohjoispuolen Näsinpuisto on komealla paikalla kallion laella, mistä näkee Särkänniemeen ja kauas Näsijärvelle. Piipahda myös Näsilinnassa Milavida-museossa tai kahvilla.

Keskustan eteläpuolella taas on suuri Hatanpään arboretum ruusutarhoineen. Puistossa voi ihailla auringonlaskua Pyhäjärven rauhallisessa tunnelmassa.

Saunaan

Rajaportin sauna, Pispalan valtatie 9

Rauhaniemen Kansankylpylä, Rauha­niementie 24

Tullin sauna, Åkerlundinkatu 3

Kulttuuria

Hiedanrannan alue (keskus Lielahden kartano), Lielahdenkatu 10–12

Museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5

Muumimuseo, Yliopistonkatu 55

Sara Hildénin taidemuseo, Laiturikatu 13, Särkänniemi

Kahville

Cafe Pispala, Pispankatu 30

Lillan Hotel Café Butik, Ahlmanintie 29

Syömään

Ravintola Viila, Tampellan esplanadi 4

Bistro 14, Rauta­tienkatu 14

Tampereen kauppahalli, Hämeenkatu 19

Juomaan

Gastropub Tuulensuu, Hämeenpuisto 23

Inez, Pellava­tehtaankatu 19

Pyynikin Brewhouse, Verkatehtaankatu 2

Moro Sky Bar, Ratapihankatu 43

Ostoksille

Vintage Garden, Ilmarinkatu 9

Kätkö Vintage, Aaltosenkatu 31

Antikvariaatti Lukulaari, Puutarhakatu 23

Laukontorin Antikvariaatti, Laukontori 6

Domdom, Aleksis Kiven katu 30

Puistoon

Näsinpuisto, Näsijärvenkatu

Näsilinna, Milavidanrinne 8

Arboretum, Hatanpään puistokuja

Sorsapuisto

1 kommentti