7 syytä matkata Maltalle
Matkailu
7 syytä matkata Maltalle
Maltalla on enemmän nähtävää ja koettavaa kuin monessa isommassa maassa. Bonuksena aurinko, joka lämmittää lähes koko vuoden.
Julkaistu 25.2.2016
Apu

1. Lumoava luonto

Vesi on niin sinistä, että silmiä häikäisee. Se on myös kristallinkirkasta; omat varpaansa näkee leikiten. Horisontissa siintää komeita kiviholveja,  varsinaisia luolastoja, joista pikkuruinen Cominon saari tunnetaan.

Kuuluisuudella on kironsa. Comino on niin suosittu auringonotto- ja uimapaikka, että sen laivarannassa, jota myös Siniseksi Laguuniksi kutsutaan, on väkeä kuin pipoa. Rantatuoleilla maataan rinnakkain ja ruokakioskeille kiemurtelevat pitkät jonot. Omaa rauhaa ja yksityisyyttä hakevan on käveltävä edemmäksi. Jo kymmenen minuutin matkan päässä aukeaa rauhaisa ja hiljainen ranta.

Cominolle pääsee joko pikkupaatilla vastarannalta tai päiväretkelle Sliemasta ja muista turistikeskuksista. Samalla reissulla käydään naapurisaarella Gozolla, jossa on vielä mahtavammat maisemat ja vieläkin sinisempää vettä. Dwejra-lahdella oleva luonnonkivikaari, Azure Window eli Sininen Ikkuna, on Maltan kuvatuin maisema.

Meri hohtaa sinisenä myös Blue Grottossa eli Sinisessä Luolassa Maltan saaren etelärannikolla. Luolaan pääsee tutustumaan veneellä, mutta huikaisevimmat näkymät avautuvat sen yläpuolella autotien varressa olevalta näköalatasanteelta.

Blue Grotto  eli Sininen Luola on yksi Maltan upeimmista

luonnonnähtävyyksistä.

2. Oivat ostospaikat

Tunnelma on vähintäänkin tiivis, kun tuhatpäinen turistijoukko rynnii Marsaxlokkin markkinoilla sunnuntaiaamupäivänä. Tarjolla on vaatteita, kenkiä, dvd-leffoja, rannekelloja, aurinkolaseja, pitsisiä pöytäliinoja ja ruokatarvikkeita kaloista kasviksiin. Hinnat ovat huokeat, toisin kuin maltalaisissa kaupoissa.

Marsaxlokkin kalastajakylään kannattaa tulla muutenkin. Sen vetonauloja ovat luzzut, satama-altaassa lipuvat värikkäät veneet. Jokaisen paatin kokkaa koristaa kalastajia suojelevan Osiriksen silmä. 

Sunnuntaisin kylässä käy sellainen hulina, että lounaspöytä on syytä varata etukäteen. Marsaxlokk on kuuluisa hyvistä kalaravintoloistaan, jotka täyttyvät ääriään myöten niin pyhävaatteisiin pynttäytyneistä paikallisista kuin markkinoilta palaavista matkailijoista.

Laadukkaampia ostoksia voi tehdä Vallettan, Slieman tai St. Juliansin putiikeissa ja kauppakeskuksissa. Niitä kierrellessä voi kuvitella olevansa Lontoossa, sillä brittikaupat ovat hyvin edustettuna. Vallettan tärkein ostoskatu on Republic Street.

Suurin Maltan ostoskeskuksista on Tigne Point, Sliemassa. Sen katon alta löytyy muotivaatteita, merkkikenkiä ja luksuslaukkuja.

Cominon saarella voi pulikoida turkoosissa meressä.

3. Värikäs Valletta

Keskipäivän aurinko kultaa Vallettan ikiaikaisten rakennusten kupolit ja saa asuintalojen ovet ja erkkerit hohtamaan purppuraisina, syvänsinisinä ja voimakkaan vihreinä. Lisää väriä katukuvaan tuovat tuulessa kuivuvat lakanat. Kujia täplittävät punaiset postilaatikot ja puhelinkioskit brittivallan ajalta.

Muurien ympäröimä Unescon maailmanperintökohde on nähnyt monta valloittajaa, joista jokainen on jättänyt siihen jälkensä. Juuri siksi se on niin hurmaava, sekoitus historian havinaa ja modernia nykyaikaa.

Valletta on myös helppo. Sen kadut ovat luotisuoria ja ne päättyvät mereen, joten eksymisen vaaraa ei ole. Jos joutuu kaunista arkkitehtuuria ihastellessaan eksyksiin, avuliaat maltalaiset auttavat vieraan tarvittaessa vaikka kädestä pitäen perille.

Yksi ihastuttavimmista paikoista on Barrakkan puutarha. Sieltä aukeavat musertavan hienot näköalat vastarannalla siintäviin Kolmeen kaupunkiin, Vittoriosaan, Sengleaan ja Il-Kalkaraan. Sieltä pääsee hissillä myös alakaupunkiin, jossa on Grand Harbour ja Waterfront. Ensin mainittu on Välimeren-risteilijöiden parkkipaikka ja toinen sen ympärille muotoutunut rantapromenadi täynnä kahviloita, kauppoja ja ravintoloita. 

Valletta kannattaa kokea myös vesiltä. Halvin tapa (aikuiset 15 euroa) ihastella sen silhuettia ovat satamaristeilyt, joita järjestävät useat laivayhtiöt. 

Vallettan kapeita kujia reunustavat värikkäät ovet ja erkkerit.

4. Ritariajan romantiikka

Vuonna 1607 Maltalle rantautui arveluttava vieras, taidemaalari Caravaggio. Hänen päästään oli luvattu palkkio, koska hän oli surmannut miehen kaksintaistelussa. Tästä huolimatta suurmestari löi Caravaggion ritariksi ja nimitti hänet Maltan ritarikunnan viralliseksi maalariksi.

Caravaggio maalasi Maltalla uransa suurikokoisimman taideteoksen, Johannes Kastajan mestauksen. Teos on ainoa, jonka taiteilija myös signeerasi. 

Nykyisin maalaus on näytillä Pyhän Johanneksen katedraalissa, Vallettan kaupungissa, josta Caravaggio joutui pakenemaan pian teoksen valmistumisen jälkeen, jälleen väkivaltaisuudesta syytettynä. Muutamaa vuotta myöhemmin hän kuoli, mutta hänen taiteensa elää yhä: Johannes Kastajan mestaus edustaa taiteenystäville Maltan matkan kohokohtaa.

Myös taideteoksen sisuksiinsa sulkeva katedraali on omanlaisensa taideteos. Pyhättö kimaltaa kuin joulukuusi. Kultaa on joka nurkassa. Lattiaa peittävät pääkalloilla koristellut marmorilaatat. Laattojen alla uinuvat tärkeimmät ritarit.

Lisää ritariromantiikkaa tarjoaa Suurmestarin palatsi. Se toimii nykyisin Maltan presidentin virkatoimistona, mutta osa saleista on auki yleisölle. Jos mielii nähdä enemmän historiallisia paikkoja, kannattaa hypätä sightseeing-bussin kyytiin. Se kuljettaa nähtävyydeltä toiselle. Kierrosmaksaa aikuisilta 20 euroa.

The Malta Experience -dokumentti (www.themaltaexperience.com) antaa Maltan historiasta hyvän kuvan suomenkielisellä selostuksella. Malta 5D Show (www.malta5d.com) panee vielä paremmaksi, sillä tapahtumat tuntuvat myös iholla.

Rikkaiden huvijahdit huilaavat talviparkissa Kolmen kaupungin huvivenesatamassa.

5. Varma aurinko

Pudotus Ghajn Tuffieha Bayn kultahiekkaiselle rannalle on jyrkkä. Juuri sen takia ranta on maltalaisten mielestä saaren paras: sinne eivät kaikki jaksa kivuta. Näin ollen hiekalla saa palvoa aurinkoa omissa oloissaan. Vessa-, suihku- ja ravintolapalvelut löytyvät mukavasta tavernasta, rannan syrjästä.

Tuffiehan lisäksi Maltalla on vain pari mainitsemisen arvoista hiekkarantaa: naapuriranta Golden Bay ja Mellieha Bay saaren pohjoiskolkassa. Golden Bayta hallitsee viiden tähden hotelli, jonka ansiosta siellä on kaikki tarvittavat palvelut. Mellieha taas on lapsiperheiden suosikki, loivasti syvenevä hienohiekkainen laguuni.

Useimmiten lomarusketusta hankitaan kallioilla ja kiviterasseilla maaten. Uimaan mennään kallioon rakennettuja portaita pitkin. Aurinkoinen aika on pitkä: varhaisesta keväästä jouluun asti. Eniten turisteja on kesä-elokuussa, mutta sesonki jatkuu pitkälle syksyyn.

Sliemassa sijaitsevan Fortina Spa -hotellin upeille merivesialtaille ovat ulkopuolisetkin tervetulleita. Allasalueelta aukeavat huikeat näkymät Vallettan kaupunkiin. 

6. Vesi kielelle 

Samettisen pehmeässä illassa tuoksuvat italialaisen ja pohjoisafrikkalaisen keittiön aromit. Suosituimmat ravintolat ovat niin täynnä, että nälkäiset jonottavat pöytää niiden ulkopuolella lasi kädessä. Aika ei käy pitkäksi, koska ollaan Vittoriosan huvivenesatamassa, jossa jahdit ovat jättimäisiä ja niiden kansilla käyskelevät raharikkaat tarjoavat viihdykettä saippuasarjan tapaan. Silmiään voi lepuuttaa myös vastarannan historiallisissa taloissa.

Mdina eli Kolme kaupunkia on uskomattoman romanttinen illallismiljöö. Sinne pääsee Vallettasta lautalla tai kahden euron hintaan kalastajaveneellä. Ruoka on hyvää, ja listoilta löytyy myös maltalaisia perinneherkkuja, kuten kanipataa, bragioli-lihakääryleitä ja gbejna-juustoa. Syksyisin tarjolla on myös lampuki-kalaa, himottua harvinaisuutta. 

Iltaa voi jatkaa pubeissa, viinibaareissa, yökerhoissa ja kasinoilla. Villein meno on nuorison suosimassa Pacevillessa, jonka kuppilat ovat auki aamunkoittoon asti.

Vallettan sydämessä sijaitseva Da Pippoa pidetään Maltan parhaana ravintolana, jonka maineen tuntevat myös saarella viihtyvät Hollywood-tähdet. 

7. Hyvää tekevät hemmotteluhoidot

Kynttilän valo luo seinille leikkiviä varjoja, kun ammattitaitoinen hieroja vatkaa hoitopöydällä makaavan matkailijan lihaksia. Apuna käytetään kuumia laavakiviä. Hoidon jälkeen iholle sivellään viilentävää voidetta. Olo tuntuu samanaikaisesti raukealta ja virkistyneeltä. Mitäpä jos kokeilisi seuraavana päivänä mutakylpyä?

Fortina Spa -hotellin kylpylään voi tulla yksin tai kaksin, ja valittavana on jos jonkin sortin hemmottelua suolavesiterapiasta kolmen ruokalajin aterian sisältäviin kylpylätreffeihin. Näihin unelmatärskyihin kuuluu esimerkiksi kasvo-, käsi- ja jalkahoito sekä koko kehon hieronta. Täyden palvelun talossa voi myös hoidattaa hampaansa, leikkauttaa hiuksensa ja käydä plastiikkakirurgin vastaanotolla. Ja toki siellä voi vain nauttia 40-asteisesta merivedestä tai rentoutua höyrysaunassa.

Kylpylätoimintaa on kaikissa viiden tähden hotelleissa aina Gozon saarta myöten. Myös neljän tähden Suncrest Seashells -hotellissa on oma spansa, jossa lekotellaan turkkilaisessa hamamissa. ●

Teksti Maarit Vuoristo, kuvat Nicolò Minerbi / LUZphoto / MVphotos

Kommentoi »