Tuulilasi

60 % suomalaisista ei pidä kitkarenkaita turvallisina

6

Keskustelu siitä, pitäisikö talvella ajaa nasta- vai kitkarenkailla käy ajoittain kuumana. Nastarenkaiden vastustajia löytyy paljon, mutta 60 % suomalaisita pitää kitkarenkaita liian turvattomina talvikeleillä.

Liikenneturvan kyselyn mukaan peräti 81 prosenttia suomalaisista autoilijoista kertoi autossaan olevan talvella nastarenkaat. Jos uudet renkaat hankittaisiin nyt, nastat valitsisi 66 prosenttia – kitkat eli nastattomat talvirenkaat valitsisi uusia kumeja hankittaessa joka viides suomalainen autoilija (21 %).

”Nastarenkaat tasaavat kelinvaihteluja mainiosti erityisesti silloin, kun lämpötila sahaa nollan molemmin puolin. Jos ollaan kireästi pakkasen puolella, toimivat kitkatkin erinomaisesti. Myös lähinnä kaupunkialueilla ajava pärjää useimmiten koko talven mainiosti kitkoilla – se voisi parantaa myös ilmanlaatua”, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Hieman yli joka viides (23 %) suomalainen autoilija oli kyselyssä täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että nastarenkaiden käyttö tulisi kieltää ympäristösyistä kaupunkien keskustoissa. Toisaalta valtaosa eli kaksi kolmesta oli enemmän tai vähemmän eri mieltä väittämän kanssa.

Luottamus nastarenkaisiin onkin Suomessa yhä vahva, sillä peräti kolme viidestä (60 %) kyselyyn vastanneesta autoilevasta oli sitä mieltä, että kitkarenkaat eivät ole riittävän turvalliset Suomen talviolosuhteissa.

”Tärkeintä on, että kuljettaja itse tietää, millaisilla renkailla ajaa ja mitkä ovat niiden ominaisuudet – sekä ottaa nämä asiat huomioon ajamisessaan”, Elovaara sanoo.

Julkaistu: 3.11.2018