1. Luonnon ihmeet
Navakka tuuli puhaltaa näkötornin huipulla. Kapeat maakaistaleet raidoittavat alla kimmeltävää merta. Ne ovat uutta maata, jota syntyy täällä Merenkurkun saaristossa yli 150 jalkapallokentän verran vuodessa.
Viime jääkauden aikana paksu jäämassa painoi maan lommolle, ja palautuminen jatkuu yhä. Sen ansiosta alue pääsi vuonna 2006 Unescon maailmanperintölistalle. Maa kohoaa täällä nopeiten koko maailmassa.
Alueeseen tutustumisen voi aloittaa vierailukeskuksesta (Raippaluodontie 2), jossa on aiheesta kertova näyttely. Sieltä ajaa 25 minuuttia Saltkaretiin, jossa on näkötornin lisäksi luontopolku ja tunnelmallinen Svedjehamnin satama. Kesäisin tehdään veneretkiä saaristoon.
Vaasan toinen luonnonihme on Söderfjärden. Noin 560 miljoonaa vuotta sitten meteoriitti iski sinne ja teki halkaisijaltaan noin kuuden kilometrin kraatterin. Ajan saatossa paikalle muodostui lietealue, joka kuivattiin 1900-luvun alussa pelloksi. Valtavan, täysin laakean alueen keskellä sijaitsee vierailukeskus Meteoriihi (Marenintie 294), jossa on muun muassa metoriittinäyttely.
2. Herkuttelupaikat
Alle 70 000 asukkaan Vaasa on kokoaan parempi ravintolakaupunki. Tästä on paljolti kiittäminen sen kansainvälisiä teollisuusyrityksiä, jotka kestittävät asiakkaitaan ja luovat kysyntää hyville ruokapaikoille.
Rennon mutta tasokkaan ravintolakokemuksen tarjoaa Hejm, joka toimii muutama vuosi sitten avatussa Kalastuksen talossa (Sininen tie 1 B). Paikassa työskentelee vuoden kokiksi 2017 valittu Mattias Åhman sekä samaisessa kisassa 2020 toiseksi tullut Simon Selin. Taustalla häärii myös Strömsö-ohjelmasta tuttu Michael Björklund. Hejmissä voi syödä usean ruokalajin illallisen tai bistrohenkisiä annoksia. Ruoka on taidolla tehtyä, ja alkuun voi saada vaikkapa kolmella tavalla valmistettua porkkanaa, joka tarjotaan söpöltä kierrätyslautaselta.
Rannan paikoista käymisen arvoinen on myös Strampen (Rantakatu 6). Se sijaitsee viehättävässä vanhassa paviljongissa ja on mainio paikka esimerkiksi lauantailounaalle.
Keskustan parhaimmistoa ovat muun muassa ravintola Gustav Wasa (Raastuvankatu 24) ja 1 h+k (Hovioikeudenpuistikko 13 A). Uusimpia tulokkaita siellä on modernia pohjoismaista ruokaa tarjoava Fröj (Hovioikeudenpuistikko 19), jota pyörittävät Hejmin omistajat.
3. Näe arkkitehtuuria
Vau mikä goottilainen linna! Vaasan hovioikeuden punatiilinen talo kelpaisi jonkin historiallisen tv-sarjan kuvauspaikaksi. Se ja moni muu kaupungin kauniista arvorakennuksista on kaupunginarkkitehti Carl Axel Setterbergin (1812–1871) kynästä. Ihaile myös ainakin tudorgoottilaista A. A. Levónin taloa kulmatorneineen (Rantakatu 2).
Moderni arkkitehtuurinähtävyys on Strömberg Parkin alue, jonne Alvar Aalto suunnitteli asemakaavan ja teollisuusrakennuksia. Aallon kädenjälki näkyy myös esimerkiksi Strömbergin työläisille suunnitellulla Aaltopuiston asuinalueella.
Rouhean betoniarkkitehtuurin ystävä suuntaa katsomaan Huutoniemen kirkkoa, jonka suunnitteli arkkitehti Aarno Ruusuvuori.
4. Museoiden parhaat
Käytävän varrella on huone toisensa jälkeen täynnä antiikkihuonekaluja, posliiniesineitä ja taidetta Helene Schjerfbeckistä lähtien. Pohjanmaan museosta (Museokatu 3) löytyvä Hedmanin kerros esittelee vaasalaislääkäri Karl Hedmanin keräämiä esineitä, ja se on mainio elämys historian ja klassisen taiteen ystävälle.
Nykytaiteesta kiinnostunut taas suuntaa Kuntsin modernin taiteen museoon, joka toimii vanhassa tullipakkahuoneessa (Sisäsatama). Paikka perustuu yritysjohtaja Simo Kuntsin (1913–1984) taidekokoelmiin ja esittelee sekä omia helmiä että vaihtuvaa nykytaidetta.
5. Pidä kahvitauko
Kun jalat väsyvät kävellessä, suuntaa Hovioikeudenpuistikon laidalle. Täältä löytyvät Vaasan parhaat kahvilat, kuten Aroma (Hovioikeudenpuistikko 11), joka tunnetaan kiviuunissa leivotusta hapanjuurileivästään. Naapurioven takaa löytyvä Sweet Vaasa taas on oikea kakkutaivas. Uusimpia tulokkaita on entisen apteekin tiloihin avattu Pharmacy House Café (Hovioikeudenpuistikko 9).
6. Tunnelmallisin majoitus
Kristallikruunuja, koristeellisia seinämaalauksia, marmoriset kierreportaat... Rautatieasemaa vastapäätä sijaitsevassa Hotel Astorissa (Asemakatu 4) voi aistia entisajan ylellistä tunnelmaa. Talon vanhin osa valmistui 1900-luvun alussa, ja täällä on esimerkiksi valoisa ja viehättävä kustavilaistyylinen aamiaissali. Viikonloppuisin Astor on myös vaasalaisten suosima brunssipaikka. Monesta huoneesta hotellissa löytyy oma sauna.