Mondo

6 x kaupunkiloma Vaasassa

6 x kaupunkiloma Vaasassa
Pohjanmaan rannikkokaupunki Vaasa tarjoaa mieleenpainuvia luontonähtävyyksiä ja hienoja museoita. Se on myös hyvä kohde herkkusuulle.
Julkaistu: 8.5.2022

1. Luonnon ihmeet

Navakka tuuli puhaltaa näkö­tornin huipulla. Kapeat maakaistaleet raidoittavat alla kimmeltävää merta. Ne ovat uutta maata, jota syntyy täällä Merenkurkun saaristossa yli 150 jalkapallo­kentän verran vuodessa.

Viime jääkauden aikana paksu jäämassa painoi maan lommolle, ja palautuminen jatkuu yhä. Sen ansiosta alue pääsi vuonna 2006 Unescon maailmanperintölistalle. Maa kohoaa täällä nopeiten koko maailmassa.

Alueeseen tutustumisen voi aloittaa vierailu­keskuksesta (Raippaluodontie 2), jossa on aiheesta kertova näyttely. Sieltä ajaa 25 minuuttia Saltkaretiin, jossa on näkötornin lisäksi luonto­polku ja tunnelmallinen Svedjehamnin satama. Kesäisin tehdään veneretkiä saaristoon.

Vaasan toinen luonnonihme on Söderfjärden. Noin 560 miljoonaa vuotta sitten meteoriitti iski sinne ja teki halkaisijaltaan noin kuuden kilometrin kraatterin. Ajan saatossa paikalle muodostui lietealue, joka kuivattiin 1900-luvun alussa pelloksi. Valtavan, täysin laakean alueen keskellä sijaitsee vierailukeskus Meteoriihi (Marenintie 294), jossa on muun muassa metoriitti­näyttely.

Söderfjärdenin kraatterin koko hahmottuu parhaiten yläilmoista. Syksyisin tuhannet kurjet pysähtyvät muutto­matkallaan alueen pelloille.

2. Herkuttelupaikat

Alle 70 000 asukkaan Vaasa on kokoaan parempi ravintola­kaupunki. Tästä on paljolti kiittäminen sen kansainvälisiä teollisuus­yrityksiä, jotka kestittävät asiakkaitaan ja luovat kysyntää hyville ruokapaikoille.

Rennon mutta tasokkaan ravintolakokemuksen tarjoaa Hejm, joka toimii muutama vuosi sitten avatussa Kalastuksen talossa (Sininen tie 1 B). Paikassa työskentelee vuoden kokiksi 2017 valittu Mattias Åhman sekä samaisessa kisassa 2020 toiseksi tullut Simon Selin. Taustalla häärii myös Strömsö-ohjelmasta tuttu Michael Björklund. Hejmissä voi syödä usean ruokalajin illallisen tai bistrohenkisiä annoksia. Ruoka on taidolla tehtyä, ja alkuun voi saada vaikkapa kolmella tavalla valmistettua porkkanaa, joka tarjotaan söpöltä kierrätyslautaselta.

Rannan paikoista käymisen arvoinen on myös Strampen (Rantakatu 6). Se sijaitsee viehättävässä vanhassa paviljongissa ja on mainio paikka esimerkiksi lauantai­lounaalle.

Keskustan parhaimmistoa ovat muun muassa ravintola Gustav Wasa (Raastuvan­katu 24) ja 1 h+k (Hovioikeudenpuistikko 13 A). Uusimpia tulokkaita siellä on modernia pohjoismaista ruokaa tarjoava Fröj (Hovioikeudenpuistikko 19), jota pyörittävät Hejmin omistajat.

Vuonna 2019 avatussa Kalastuksen talossa toimivat ravintola Hejm ja kala­puoti Fiskdisken. Vierestä löytyy suosittu ravintolalaiva Faros.

3. Näe arkkitehtuuria

Vau mikä goottilainen linna! Vaasan hovioikeuden punatiilinen talo kelpaisi jonkin historiallisen tv-sarjan kuvauspaikaksi. Se ja moni muu kaupungin kauniista arvo­rakennuksista on kaupungin­arkkitehti Carl Axel Setter­bergin (1812–1871) kynästä. Ihaile myös ainakin tudorgoottilaista A. A. Levónin taloa kulmatorneineen (Rantakatu 2).

Moderni arkkitehtuurinähtävyys on Strömberg Parkin alue, jonne Alvar Aalto ­suunnitteli asemakaavan ja teollisuu­s­rakennuksia. Aallon kädenjälki näkyy myös esimerkiksi Strömbergin työläisille suunnitellulla Aaltopuiston asuinalueella.

Rouhean betoniarkkitehtuurin ystävä suuntaa katsomaan Huutoniemen kirkkoa, jonka suunnitteli arkkitehti Aarno Ruusuvuori.

Uusgoottilainen hovioikeuden talo on yksi Vaasan nähtävyyksistä.

4. Museoiden parhaat

Käytävän varrella on huone toisensa jälkeen täynnä antiikki­huonekaluja, posliini­esineitä ja taidetta Helene Schjerf­beckistä lähtien. Pohjanmaan museosta (Museo­katu 3) löytyvä Hedmanin kerros esittelee vaasalaislääkäri Karl Hedmanin keräämiä esineitä, ja se on mainio elämys historian ja klassisen taiteen ystävälle.

Nykytaiteesta kiinnostunut taas suuntaa Kuntsin modernin taiteen museoon, joka toimii vanhassa tullipakka­huoneessa (Sisä­satama). Paikka perustuu yritysjohtaja Simo Kuntsin (1913–1984) taidekokoelmiin ja esittelee sekä omia helmiä että vaihtuvaa nykytaidetta.

Kuntsin modernin taiteen museo avattiin Vaasaan vuonna 2007. Sen kokoelmissa on muun muassa Andy Warholin taidetta.

5. Pidä kahvitauko

Kun jalat väsyvät kävellessä, suuntaa Hovioikeudenpuisti­kon laidalle. Täältä löytyvät Vaasan parhaat kahvilat, kuten Aroma (Hovioikeuden­puistikko 11), joka tunnetaan kiviuunissa leivotusta hapanjuuri­leivästään. Naapuri­oven takaa ­löytyvä Sweet Vaasa taas on oikea kakkutaivas. Uusimpia tulokkaita on entisen apteekin tiloihin avattu Pharmacy House Café (Hovioikeudenpuistikko 9).

6. Tunnelmallisin majoitus

Kristallikruunuja, koristeellisia seinämaalauksia, marmoriset kierreportaat... Rautatieasemaa vastapäätä sijaitsevassa Hotel Astorissa (Asemakatu 4) voi aistia entisajan ylellistä tunnelmaa. Talon vanhin osa valmistui 1900-luvun alussa, ja täällä on esimerkiksi valoisa ja viehättävä kustavilaistyylinen aamiaissali. Viikonloppuisin Astor on myös vaasalaisten suosima brunssi­paikka. Monesta ­huoneesta hotellissa löytyy oma sauna.

Hotel Astorin komea portaikko.

Kommentoi »