Apu

5G pelottaa, samoin haarukka ja korruptio – Tutkijat kertovat miksi – 1890-luvulla lääkärit varoittivat naisia pyöräilyn vaaroista

5G pelottaa, samoin haarukka ja korruptio – Tutkijat kertovat miksi – 1890-luvulla lääkärit varoittivat naisia pyöräilyn vaaroista
Kalifornialainen Chapmanin Orangen yliopisto on tutkinut amerikkalaisten yleisimpiä pelon kohteita. Vuonna 2015 ykköskategoria oli maan hallinto ja kakkosena tuli teknologia. Vuonna 2019 ykköspelkona olivat hallinnon korruptoituneet virkamiehet.
Julkaistu: 9.11.2020

Kun polkupyörä alkoi yleistyä 1890-luvulla, olivat monet sitä mieltä, että uusi liikkumisteknologia olisi yhteiskunnalle turmioksi. Lääkärit varoittivat polkupyöräilyn vaaroista naisten terveydelle, ja oltiinpa huolissaan myös naisten mielenterveydestä.

Haarukkaa pidettiin aikanaan paheellisena pirun keihäänä. Pari vuosikymmentä sitten pelättiin, että kannettavat musiikkisoittimet pilaavat kuulon.

Nyt koetaan pelkoa esimerkiksi siitä, että robotit vievät ihmisten työt ja 5g-verkko on ihmiselle vahingoksi jollain salakavalalla tavalla.

Tutkijoiden mukaan uudet asiat aiheuttavat pelkoa, koska ihminen ei tunne niitä ja kokee, etteivät asiat enää ole hänen hallinnassaan.

Kalifornialainen Chapmanin Orangen yliopisto on tutkinut amerikkalaisten yleisimpiä pelon kohteita aina klovneista ilmastokriisiin.

Vuonna 2015 ykköskategoria oli maan hallinto ja kakkosena tuli teknologia. Tekniikka itsessään ei aiheuttanut huolta, vaan sen mahdollistamat negatiiviset seuraukset, kuten kyberterrorismi. Vuonna 2019 ykköspelkona olivat hallinnon korruptoituneet virkamiehet.

Lähde: Discover Magazine.

Kommentoi »