Näin ajantaju katoaa: 40 päivää luolassa ilman päivänvaloa, kelloa ja puhelinta tuntui 23 päivältä
Puheenaiheet
Näin ajantaju katoaa: 40 päivää luolassa ilman päivänvaloa, kelloa ja puhelinta tuntui 23 päivältä
Deep Time -projektin tar­koituksena on tutkia, kuinka ihminen sopeutuu äärimmäisiin muutoksiin ja täydelliseen eristäytymiseen.
12.5.2021
 |
Apu

Viisitoista vapaaehtoista vietti 40 päivää ­ luolassa ilman kelloja, puhelimia ja päivänvaloa. Ranskassa tehtyyn ihmiskokeeseen osallistui kahdeksan miestä ja seitsemän naista. Deep Time -projektin tar­koituksena on tutkia, kuinka ihminen sopeutuu äärimmäisiin muutoksiin ja täydelliseen eristäytymiseen.

Osallistujat nukkuivat kymmenasteisessa luolassa ­teltoissa ja lamppuihin saatiin sähköä polkupyörägeneraattorista. Ilman auringonvaloa osallistujien piti seurata omaa biologista kelloaan sen suhteen, milloin oli aika ­nukkua, syödä ja tehdä askareita. Ajantaju kuitenkin katosi pian. Yksi mukanaolijoista kertoi ulos tultuaan, että ryhmä luuli olleensa maan alla 23 päivää.

Tutkijat seurasivat luolassa elävien unirytmiä ja käyttäytymistä anturien avulla. Yksi antureista oli nieltävässä kapselissa oleva pikkuriikkinen lämpömittari. Myös osallistujien aivotoimintaa mitattiin ennen ja jälkeen kokeen.

Kaksi kolmesta osallistujastat olisi halunnut jatkaa oloaan maan alla hieman pidempään. Kaikkien kasvoilla oli kuitenkin leveä hymy, kun oli aika astua aurinkoon. Päässään heillä oli erikoisaurinkolasit suojaamassa silmiä pitkän pimeyden jäljiltä.

Lähde: Guardian

Kommentoi »