Mondo

4 retkeä Suomen talvessa


Valitsimme neljä hauskaa retkeä Suomen talvessa. Mitä jos lähtisit lumikenkäsafarille tai issikkavaellukselle?
Kuvat Visit Finland

Lumikengillä

Kun lunta vain on riittävästi, Uudenmaan Nuuksion kansallispuistossa voi tehdä opastetun lumikenkäretken. Feel The Nature järjestää kolmen tunnin retkiä, joilla nähdään oppaan johdolla talvista luontoa esimerkiksi metsässä ja soilla. Retki maksaa 75 euroa, ja siihen sisältyy kuljetus Helsingistä tai Espoosta. Jos lumikenkäilyn makuun haluaa päästä kunnolla, vaihtoehtona on viikon vaellus Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemissa. 11–16 kilometrin päivämatkoilla pääsee samoilemaan tuntureilla, vaaroilla ja metsissä. Matkatavarat viedään autolla mökiltä mökille, joten vaeltaessa tarvitsee kantaa vain päiväreppua, ja iltaisin saunotaan. Reissu maksaa 825 euroa.

feelthenature.fi

Moottorikelkalla

Kelkkasafarilla pääsee tekemään pitkän luontoretken, esimerkiksi Enontekiöllä Hetan ympäristössä. Näkkälä Safaris & Eräpalvelut -firman safareita löytyy 1,5 tunnin ja 80 euron retkestä kuuden tunnin kierrokseen (180 euroa). Jos haluaa hitaamman retken, jolla koetetaan nähdä revontulia, voi lähteä moottorikelkan vetämän reen kyytiin. Parin tunnin iltaretki maksaa 66 euroa. Saamelaisopas Samuli Näkkälä järjestää myös retkiä kotikyläänsä Näkkälään. Niissä kuljetaan moottorikelkan vetämässä reessä Hetasta Näkkälään, poiketaan saamelaisten pyhällä seitakivellä ja kuunnellaan evästauolla oppaan tarinointia poromiehen elämästä. 4–6 tunnin retki maksaa 100 e.

nakkala.com

Issikkavaellus

Pukkilassa Uudellamaalla pääsee ihastelemaan maalaismaisemaa islanninhevosen selästä myös talvella, paitsi silloin jos pakkaskeli kylmenee alle -15 asteeseen. Torpin tallin varmajalkaiset ratsut kulkevat tottuneesti pellonpientareita, metsäteitä ja kivikkoisia polkuja. Pitkillä suorilla karautetaan laukkaa, ja välillä kokeillaan issikoiden nelitahtista askellajia tölttiä. Pidemmillä retkillä pysähdytään nuotiolle popsimaan eväitä nokipannukahvin kera. Kahden tunnin retki maksaa 70 euroa, nuotioretki (vähintään kolme tuntia ratsastusta ja kahvitauko kodalla) 100 e. Kaksi opasta pitää huolen siitä, että samalle maastoretkelle voi lähteä ratsastajia aloittelijoista konkareihin.

torpintalli.fi

Fatbike-retki

Hotelli Iso-Syöte Pudasjärvellä on ottanut valikoimiinsa opastetut fatbike-retket. Niillä liikutaan paksurenkaisilla pyörillä, jotka sopivat talvikeleille. Kymmenen kilometrin lenkki kulkee enimmäkseen moottorikelkkareittejä, välillä poljetaan tiellä. Lenkki alkaa hotellin kupeesta tunturin huipulta, kulkee kuusikossa alamäkeä avosuolle, ja lopuksi pitää jaksaa polkea takaisin ylös. Keskitalvella osaa reitistä reunustavat komeat tykkylumipuut. Aloittelijallekin sopiva retki kestää noin kaksi tuntia ja maksaa 55 euroa. Kokeneemmat voivat vuokrata pyörän hotellilta ja ajaa merkittyjä talvipyöräilyreittejä omin päin. Fatbike-retkille pääsee myös ainakin Rukalla, Levillä ja Pyhällä.

bhc.fi 

4 retkeä Suomen talvessa on osa Anna-Sofia Niemisen Rekiretki-juttua, jossa käytiin huskysafarilla Inarissa. Juttu löytyy Mondosta 10/2015. Lehden voi ostaa digiversiona osoitteesta luettavaa.fi

Julkaistu: 21.12.2015