36 % suomalaisista ajoi tänä kesänä huonokuntoisilla renkailla – renkaiden turvallisuus punnitaan syksyn sadekeleillä
Autot ja liikenne
36 % suomalaisista ajoi tänä kesänä huonokuntoisilla renkailla – renkaiden turvallisuus punnitaan syksyn sadekeleillä
Rengas- ja autonhuoltoketju Vianorin keräämästä rengasdatasta selviää, että lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista ajoi tänä kesänä kesärenkailla, joiden urasyvyys oli turvasuositusten puitteissa. Ympäri maata toimiva ketju mittasi touko-elokuussa yli 7000 asiakkaansa autojen alla olevat renkaat.
2Kommenttia
Julkaistu 25.8.2020
Tuulilasi

Vianorin rengasmittausdatan mukaan koko Suomessa mitatuista kesärenkaista 64 prosenttia oli hyvässä kunnossa, eli niiden urasyvyys oli yli neljä millimetriä. 36 prosentilla puolestaan oli autonsa alla renkaat, joissa on urasyvyyttä alle neljä millimetriä eli alle Autonrengasliiton turvasuosituksen.

Lain mukaan kesärenkaassa on oltava urasyvyyttä vähintään 1,6 millimetriä, mutta Autonrengasliiton mukaan riski joutua vesiliirtoon kasvaa ja jarrutusmatka pitenee useilla metreillä jo silloin, kun urasyvyyttä on jäljellä alle neljä millimetriä. Kuluneet renkaat ovat siis varsinkin märillä teillä turvallisuusriski.

”Juuri syksyllä hyväkuntoisista kesärenkaista on autoilijalle suurin hyöty, kun tiet ovat usein märkiä ja pitoa tarvitaan. Kuljettajan on erittäin tärkeää olla tietoinen siitä, missä kunnossa renkaat ovat. Sen mukaan sitten sovitetaan ajonopeus erilaisiin tilanteisiin ja keliolosuhteisiin”, sanoo kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen Vianorilta.

Hyväkuntoisen renkaan tuoma lyhyempi jarrutusmatka voi myös pelastaa hengen esimerkiksi hirven ilmestyessä tielle syyshämärässä.

Pääkaupunkiseudulla turvallisimmat renkaat

”Vianorilla renkaiden digitaalinen mittaus kuuluu palveluun, sillä renkaiden urasyvyyden tarkkailu saattaa yksinkertaisesti unohtua autoilijoilta, tai tietoa renkaiden ja auton turvallisuuteen vaikuttavista asioista ei ole. Olemme halunneet tehdä asian helpoksi, ja mittaustuloksista ja omien renkaiden kunnon vaikutuksesta ajoturvallisuuteen saa myös halutessaan puhelimeen raportin”, kertoo Laitinen.

Pääkaupunkiseudun Vianoreissa mitatuista renkaista oli hyväkuntoisia yhteensä 70 prosenttia. Alueiden ja kaupunkien väliset erot renkaiden kunnossa olivat paikoin suurehkoja, sillä esimerkiksi Rovaniemellä mitatuista renkaista oli hyväkuntoisia 46,5 prosenttia ja Joensuussa 51 prosenttia. Suurin osuus turvallisia renkaita oli Helsingin Suutarilan Vianorin asiakkailla – siellä mitatuista renkaista huimat 88,5 prosenttia oli hyväkuntoisia.

(Teksti ja kuva: Vianor)

2 kommenttia