Ei pelkkää puhelimen näpräystä – 18 matkustajaa kertoo, miten he saavat aikansa kulumaan metrossa
Kuva-albumi
Ei pelkkää puhelimen näpräystä – 18 matkustajaa kertoo, miten he saavat aikansa kulumaan metrossa
Mitä metrossa tehdään? Esitimme kysymyksen Espoon Kivenlahden metroasemalla, ja kävi ilmi, että kännykälle on vaihtoehtoja.
Julkaistu 4.3.2023
Apu

Kännykän ajanottotoiminto näyttää lukemat 29 minuuttia ja 28 sekuntia. Niin kauan kestää ajaa metrolla Helsingin rautatieasemalta Länsimetron läntisimpään ja uusimpaan kolkkaan, Espoon Kivenlahteen. Asema avattiin 3. joulukuuta 2022.

Apu matkusti Kivenlahteen perjantaisena iltapäivänä helmikuun lopussa ja esitti ohikulkijoille yhden kysymyksen: Miten saat aikasi kulumaan metrossa?

Hajar Tebbai, 25

– Riippuu siitä, olenko tyttären kanssa. Sitten puhumme keskenämme. Kännykällä pelaan yhtä peliä, Ludoa. En usko, että Suomessa tiedetään, mikä se on. Kesällä olimme mieheni kotimaassa, enkä silloin osannut pelata sitä. Nyt harjoittelen, että voittaisin siinä.

Leo Heiskanen, 69

– Mä voin istua, levätä, tehdä ristikkoa, lukea, kuunnella musiikkia, seurustella naapurin kanssa. Mulla voi olla pyörä mukana. Kännykällä saatan lukea lehtiä, viestitellä kavereiden kanssa. Joskus mukana on kirja, viimeksi se oli Johan Cruyffin elämäkerta. Ja sitten Hyvän historia.

Soili Laaksonen, 74

– Seuraan ihmisiä. Katselen. Erittäin harvoin käytän puhelinta. Joskus on kirja mukana.

Jere Särkkä, 25

– Meikäläinen kuuntelee erilaista musiikkia ja etsin erilaista uutta musiikkia. Meikäläinen menee metrolla yleensä studiolle. Se on yleensä hyvä hetki vähän rentoutua, antaa korvienkin välillä levätä, kuunnella ja oppia uutta.

Eeva Fiiant, 68

– Mä putsaan kännykkää. Poistan turhia sähköposteja, turhia viestejä. Ja ehkä luen sähköposteja. Kirja on välillä mukana. Mulla on noita kieliopintokirjoja, espanja, ranska ja saksa.

Anri Sauranen, 36

– Puhelimella kuuntelen musiikkia. Ja katon YouTube-videoita ja uutisia. Joskus on kirja mukana. Viimeksi oli Wheel of Timen kakkoskirja.

Tauno Tõntsel, 40

– Jos on verkkoa ja se ei pätki, luen esimerkiksi sähköpostia, teen vähän töitä puhelimella tai läppärillä. Ajan kuluminen on aika laaja kysymys. Kyllä mä tykkään tuijottaa muitakin matkustajia. Että millä tavalla ne viettävät aikaa siellä metrojunassa. Joskus luen netistä jotain lehtiä. En tiedä, ajattelen omia asioita.

Leena Oikarinen, 70

– Aika harvoin käytän metroa, mutta kyllä mulla usein on luettavaa mukana silloin, kun menen. Katson myös niitä tauluja, joita siellä on. Siellähän on tuoreita alueen uutisia. Pääsääntöisesti mulla on joku opiskeltava kirja mukana. Silloin kun kävin digikurssia koko syksyn, mulla oli siihen liittyen materiaalia. Mutta kyllä jatkuvasti luen esimerkiksi Vanhan testamentin selityskirjoja ja Uutta testamenttia.

Emmi Niemi, 33

– Yleensä mä kuuntelen musiikkia tai luen jotain uutisia. Tai sitten mä pelaan jotain mun puhelimella. Kaikki tapahtuu puhelimella. On mulla joskus kirja mukana. Välillä koen sen vähän hankalaksi, kun pelkään, että kahvit kaatuu päälle.

Marjo Kaukoniemi, 34

– Pakko myöntää, että mä räplään kyllä puhelinta tai sitten kuuntelen äänikirjaa. Selaan somea, sähköpostia… Kaikkea sellaista joutavaa. Kyllä mä välillä tietoisesti yritän jättää puhelimen ja keskittyä ihan muihin juttuihin. Mutta kyllä aika nopeasti käsi hakeutuu taskuun.

Juliet Ozuem, 29

– Metron avulla pääsen kätevästi ostoksille ja töihin. Käytän puhelintani. Se pitää minut kiireisenä. Unohdan, että olen metrossa.

Khalifa Mohammed, 22

– Kuuntelen musiikkia ja luen uutisia. Käytän ruotsalaista sivua, Aftonbladetia.

Kristiina Slotte, 71

– Istun. Harvoin kännykkää plaraan. Istun vain, ja mietin mukavia ajatuksia. En kokonaan voi kieltää, mutta koitan olla käyttämättä kännykkää.

Valentina Korpi, 27, ja Adrian, 7

– Juttelen lapsen kanssa tai sitten luen, Valentina sanoo. Adrian jatkaa: – Joo ja me katottiin Tampere-juttuja. Ollaan menossa Tampereelle hotellille, niin katottiin mun äidin puhelimesta niitä juttuja. Me vietettiin aikaa myös niin.

Ming Li, 31

– Kännykällä katon normaalisti… Mikä tää on, 9gag. Mä katon näitä hauskoja juttuja. Kuuntelen myös musiikkia. Mulla on oma playeri sitä varten.

Anthony Osei, 54

– Suoraan sanottuna käytän aina puhelintani. Luen, mitä maailmalla tapahtuu. Pystyn lukemaan kaiken kännykälläni. Kerran kadotin kännykkäni, mutta löysin sen samana päivänä.

Susanna Silvenius, 43, ja Konsti, 10

– Koiran kanssa varmaan saan ajan kulumaan hyvin. Olen hänen kanssaan siinä läsnä ja katselen, miten hän pärjää. Muut matkustajat suhtautuvat koiraan yleensä aika ihanasti. Tää on niin hellyttävä kaveri, hän saa paljon hymyä ja rapsutuksia.

Kommentoi »