Tuulilasi

15 minuutin pysäköintipaikoille parkkeeratut yhteiskäyttöautot ihmetyttävät Espoossa – tästä on kyse

2

Nykyaikaiset autovuokraamot ovat jo varsin pitkään toimineet ilman yksittäisiä noutopisteitä. Palvelumallissa autot on ripoteltu ympäri kaupunkia kadunvarsille ja parkkialueille, joista asiakas on voinut varata ne netin kautta. Auton käyttöönotto ja palautus tapahtuu yksinkertaisesti puhelimen avustuksella.
Teksti Niko Rinta
Kuvat DriveNow

Näin digitalisaation aikana ei puhuta enää autovuokraamoista, vaan yhteiskäyttöautoja tarjoavista palveluista. Näistä tuorein Suomessa taitaa olla DriveNow. Näkyvästi pääkaupunkiseudulla toukokuussa aloittanut palvelu toimii Suomessa yhteistyössä OP-ryhmän kanssa. Käytössä olevat autot ovat Bemareita ja Minejä, sillä DriveNow on BMW Groupin ja autovuokraamo Sixtin yhteisyritys. Palvelun yhteiskäyttöautoja on tällä hetkellä käytössä useissa Euroopan eri kaupungeissa.

”Meillä ei ole erillisiä nouto- tai luovutuspisteitä”, DriveNow’n nettisivuilla todetaan. Tästä huolimatta liuta palvelun autoja on usein pysäköitynä Espoon Leppävaaran juna-aseman viereiselle parkkipaikalle.

Tilanne on herättänyt ihmetystä niin aseman luona kuin nettikeskusteluissa ja onpa siitä lähetetty kyselyitä niin Espoon kaupungille kuin allekirjoittaneellekin. Miksi 15 minuutin paikoille on pysäköity autoja pidempiaikaisesti ja miksi kaikki autot ovat saman yrityksen? Kyseinen pysäköintialue on perinteisesti palvellut junamatkustajia hakemaan tulleita autoilijoita ja lähiliikkeissä pikaisesti asioivia. Pysäköinti on ollut sallittua maksimissaan 15 minuutin ajan. Nyt paikkoja on kuulemma usein vapaana vain muutama. DriveNow tosin kertoo Twitterissä, että autojen kysyntä Leppävaarassa on varsin hyvä.

Espoon sähköisen palautepalvelun kautta pysäköintiasiaan saatiin nopeasti selkeys.

Suora lainaus kansalaisen kysymyksestä:

”Asioin usein Apteekki Elixirissä, koska siinä lähellä on 15:n min.pysäköintipaikka radan vieressä. Nyt sen paikan on vallannut "Drive now"-niminen yhtiö autoineen. Siinä oli tänään kuusi valkoista autoa. Nyt nopeasti valvojat paikalle ja sakot puolen tunnin välein. Siihen jäi vain kaksi normaalia paikkaa.”

Ja lainaus kaupungin vastauksesta:

”Nuo paikat on vuokrattu yhteiskäyttöautopaikaksi. Ideana on se, että ei tarvitse omistaa omaa autoa, vaan sen saa korvausta vastaan käyttöönsä juuri tarvittavaksi ajaksi. Tavoitteena on tukea julkista liikennettä ja sitä, että oma auto kaupunkialueella ei ole välttämättömyys.”

Perusasia selvä. Vastauksen myötä jäin kuitenkin miettimään:

  • Voiko kuka tahansa vuokrata kaupungin lyhytaikaiseen pysäköintiin tarkoitettuja paikkoja?
  • Mihin hintaan paikat on vuokrattu?
  • Onko ne vuokrattu vain DriveNow:n käyttöön vai kaikille yhteiskäyttöautoille?

Kysyin ja sain kaupungilta vastauksen nopeasti – erinomaista palvelua:

”Yhteiskäyttöautoille varatut paikat ovat tarkoitettu kaikille yhteiskäyttöyrityksille. Pysäköintipaikoilla tullaan edellyttämään yhteiskäyttöautojen pysäköintilupaa oheisen päätöspöytäkirjan mukaisesti (sähköpostin liitteenä).

Lupia ei saatu ennen kesälomia liikkeelle, eli syksyllä ajoneuvoissa tulisi olla luvat.”

Mahdolliseen pysäköintiluvan maksullisuuteen ei vastauksessa otettu kantaa, mutta viestin liitteenä olevista asiakirjoista ilmenee, että pysäköintioikeudesta ei peritä maksua.

Eli yhteenvetona:

  • kyseisille pysäköintipaikoille saa jättää yhteiskäyttöauton, jos siinä on tarvittava parkkilupa
  • paikat eivät ole erityisesti DriveNow’n
  • yhteiskäyttöautoyritysten pysäköintiluvat ovat Espoossa ilmaisia
Julkaistu: 28.7.2017