15 ideaa Espanjaan: nämä nähtävyydet ja muut löydöt kannattaa tietää
Matkailu
15 ideaa Espanjaan: nämä nähtävyydet ja muut löydöt kannattaa tietää
Tapaksia, flamencoa ja aurinkorantoja? Toki, mutta Espanjasta löytyy todella paljon muutakin. Valitsimme eri puolilta Manner-Espanjaa elämyksiä ja kohteita, jotka voivat inspiroida lomaideoita.
1Kommenttia
Julkaistu 11.2.2019
Mondo

Jos etsit Espanjasta omaa uimarantaa

Mielikuvat kulahtaneista rantaresorteista voi unohtaa Costa de la Luzilla. Etelä-Espanjan Atlantin puoleinen rannikko on espanjalaisten itsensä suosimaa lomaseutua, josta on vielä mahdollista löytää oma pala hiekkarantaa. Perheiden suosikkipaikkoihin kuuluu Zahara de los Atunes, surffareiden rantoja ovat esimerkiksi Tarifa ja El Palmar.

Costa de la Luzin kohteisiin kuuluu mukava Cádizin kaupunki. Kuva: Annikki Valomieli

Alhambra, Granada

Moni kuuluisa nähtävyys osoittautuu paikan päällä pettymykseksi, mutta ei Alhambra. 1200-luvulta juontuva palatsialue ja puutarha kuuluvat maailman kauneimpiin. Uskomattomalla taidolla kaiverretut seinät sekä suihkulähteet luovat maagisen tunnelman.

Mezquita, Córdoba

Córdoba oli Al-Andalusin valtakunnan ja Euroopan sivistyksen keskus 300 vuoden ajan 700-luvulta alkaen. Kaupungin moskeija – ja sittemmin katedraali – Mezquita on maurilaisen arkkitehtuurin huipentuma ja suuri elämys. Hurmaannu myös Córdoban vanhankaupungin kujista ja patioista.

Alcázar, Sevilla

Alcázarin kuninkaallinen palatsi ei yllä aivan Alhambran tai Mezquitan vaikuttavuuteen, mutta se kuuluu islamilaisen arkki¬tehtuurin tärkeisiin kohteisiin Espanjassa. Palatsi puutarhoineen edustaa mudéjar-arkkitehtuuria, jossa yhdistyvät islamilainen ja goottilainen rakennustyyli.

Extremaduran alueelta löytyy muun muassa Jerten laakso, joka kirsikankukintojen aikaan hurmaa näkymillään.

Jos tahdot nauttia komeista paikoista rauhassa ruuhkilta

Extremaduraa on kauan pidetty Länsi-Espanjan köyhänä syrjäseutuna, mutta omin päin seikkailevat löytävät alueelta kaipaamaansa autenttisuutta. Extremaduran ylväs historia näkyy vaikkapa Trujillon ja Cáceresin kaupungeissa. Monfragüen kansallispuisto tarjoaa retkeilymaastoja, ja keväisin Jerten laakso kirsikankukkineen hurmaa näkymillään.

Jos haluat antaa lasten hurvitella vesipuistossa

Barcelonasta etelään

Vesipuistot liukuratoineen ovat Espanjan suuria vetonauloja lapsille. Esimerkiksi tunnin matkan päässä Barcelonasta sijaitsee kaksi suositeltavaa paikkaa: maan isoihin puistoihin kuuluva Port Aventura Caribe Aquatic Park ja pienempi Aquopolis Costa Dorada.

Alicanten-loman virkistys

Alicanten lomakaupunkiin pääsee Suomesta suorillakin lennoilla, ja siellä on rantojen ohella ripaus kulttuuria. Vesipuistoja on lähirannikolla useita, kuten suosittu AquaPark Ciudad Quesada.

Nerjan tippukiviluolat ovat Euroopan komeimpia luolanähtävyyksiä. Jos haluaa sesonkiaikoina välttää jonoja, luolissa kannattaa vierailla aamusta tai myöhään iltapäivällä.

Jos tahdot seikkailla maan sisässä

Nerja, Andalusia

Kuka arvaisi, että maan alla voi olla näin kaunista! Nerjan tippukiviluolissa tuntuu kuin olisi laskeutunut syvän meren outoihin maisemiin. Viisi kilometriä pitkässä luolastossa on useita holvimaisia tiloja, joiden kattoa ja lattiaa tippukivimuodostelmat peittävät. Korkein stalagmiittipatsas on jopa 32 metriä. Seinistä on löydetty myös paleoliittisen kauden luolamaalauksia. Kivimaisemien lisäksi luolassa voi nauttia konserteista.

Guadix, Granada

Miltä kuulostaisi yösija luolassa? Guadixin pikkukaupungissa on eniten perinteisiä luola-asumuksia Euroopassa: yli 2000 yhä asuttua luolaa. Granadan kaupungin lähistöllä vuorten juurella sijaitsevan Guadixin väki piti luolia ennen köyhien koteina. Nykyään niitä esitellään vieraille ylpeästi, ja joitakin niistä vuokrataan maja-paikoiksi. Lähiseudun kylissäkin luolia piisaa – Purullenan kylässä on toiminut jopa luoladisco.

Alhambra Granadassa on todellinen kerran elämässä -kokemus. Kaupunki on muutenkin sopiva vaikka päiväretkellä tutustuttavaksi.

Jos lomailet rennossa, kultturellissa Málagassa

Lounas kauppahallissa

Málaga on Etelä-Espanjan mainio keskus, hyvä tukikohta vaikka viikon lomalle. Kaupungin suosituksiin kuuluu viehättävä, vanha kauppahalli Atarazanas. Paikalle kannattaa mennä lounasaikaan. Hallin parhaita ruokapaikkoja on pääsisäänkäynnin luona sijaitseva Cafe-Bar Mercado Atarazanas, jonka tuoreet merenelävätapakset houkuttelevat tiskin täyteen lounastajia.

Hömpsyt malagaviiniä

Vuodesta 1840 toiminut malaga-viinibaari Antigua Casa de Guardia on vierailun arvoinen jo vanhan interiöörinsä ansiosta. Pienet viinilasilliset lasketaan puutynnyreistä tiskin takana, ja lasku kirjataan liidulla baaritiskin pintaan.

Picasso-museo

Vaikka Picasso-kiintiö tuntuisi tulleen jo täyteen, taiteilijan synnyinkaupungin kauniiseen museoon kannattaa mennä. Museo Picasso Málagan kokoelmanäyttely on upea ja juuri sopivan kokoinen. Esillä on lisäksi vaihtuvia näyttelyitä muilta huipputaiteilijoilta.

Ordesa y Monte Perdidon kansallispuistossa patikoidaan Aragonian vuorilla.

Jos haluat patikoida Espanjan upeissa maisemissa

Picos de Europa

Pohjois-Espanjassa sijaitseva Picos de Europa on maan vanhimpia kansallispuistoja. Tällä Kantabrian vuoristoon kuuluvalla alueella patikoidaan komeilla rinteillä ja metsissä. Puisto on silti vain vähän tunnettu, eikä kävijöitä ole ruuhkaksi. Yöpymiseen on majoja, ja reittejä löytyy myös päiväretkille.

Sierra de Guadarrama

Lyhyen bussi- tai junamatkan päässä Madridista kohoava Guadarraman vuoristo tarjoaa monenlaisia kävelyreittejä. Suosittu lähtöpaikka retkille on Cercedilla. Jos haluat sisällyttää matkaan myös historianähtävyyden, San Lorenzo de El Escorialissa on hurmaava, vanha luostari taidekokoelmineen.

Ordesa y Monte Perdido

Pohjois-Espanjan Pyreneillä on Aragonian vuoristoseutu, jossa saa vaeltaa omassa rauhassa. Esimerkiksi Ordesa y Monte Perdidon kansallispuistoon pääsee Barcelonasta muutamassa tunnissa. Puistosta löytyy helppoja ja vaativia reittejä sekä kyliä majataloineen ja pikku ruokapaikkoineen.

1 kommentti