10 kysymystä kuumeesta
Terveys ja hyvinvointi
10 kysymystä kuumeesta
Kuume itsessään ei ole vaarallista, ellei lämpö nouse yli 40 asteen. Mahdollinen vaara piilee taudissa, joka kuumeen aiheuttaa.
21.8.2014
 |
Apu

1 Mitä kuume on?

Kuume on merkki elimistön vasteesta tulehdusreaktioon. Se on oire jostain sairaudesta, ei siis sairaus itsessään. Yleensä kuumeen nostaa bakteeri- tai virusinfektio, jonka takia immuunipuolustus aktivoituu puolustautumaan ja käynnistää ruumiinlämmön nostoon johtavan mekanismin.

2 Kuinka kova kuume on vaarallista?

Kuume itsessään ei ole välttämättä vaarallinen tila, ellei lämpötila nouse yli 40 asteen. Jos lapsella on 40 astetta kuumetta, tilanne vaatii seurantaa. Yli 42 asteen lämpötila vaurioittaa elimistöä, mutta se on onneksi erittäin harvinaista. Yleisesti ottaen kuumeen vaarallisuus riippuu taudista kuumeen taustalla, ei kuumemittarin asteluvusta.

3 Mitä alilämpö on?

Hypotermia eli kehon liian alhainen lämpötila johtuu yleisimmin siitä, että ihminen on ollut liian pitkään kylmässä ja ruumiinlämpö on laskenut voimakkaasti sen takia. Normaalioloissa niin sanottua alilämpöä ei esiinny. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan tai vaikean anoreksian oireisiin voi kuulua myös ruumiinlämmön lasku.

4 Paljonko kehon normaalilämpötila vaihtelee yksilöllisesti?

Ihmisen normaalilämpö on noin 37 astetta, mutta vaihtelua esiintyy yksilöittäin jopa kaksi astetta 35,8–37,8 asteeseen. Yksilön kehonlämpö vaihtelee vuorokaudenajan mukaan noin puoli astetta. Lämpötila on alimmillaan aikaisin aamulla ja korkeimmillaan illansuussa. Naisilla kuukautiskierto nostaa lämpöä puolisen astetta, kun munasolu irtoaa kierron keskivaiheilla.

5 Olenko tarpeeksi kipeä jäämään töistä pois, jos kuume ei nouse?

Kyllä, jos yleiskuntosi on huono. Aina ei nouse kuumetta, vaikka olo on täysin vetämätön. Voit jäädä hyvällä omallatunnolla kotiin. Kuumetta alentavan lääkkeen voimalla ei saisi lähteä töihin, sillä ihminen on lääkittynäkin kipeä. Infektiotaudeissa tähän liittyy myös tartuntariski.

6 Miten kuumetta pitää hoitaa?

Tavallinen nuhakuume kulkee omaa kulkuaan. Potilaan tulee levätä ja nauttia runsaasti juotavaa. Jos olo on tukala tai kuume nousee korkeaksi (38–39 astetta), oloa voi helpottaa kuume- ja kipulääkkeellä kuten parasetamolilla tai ibuprofeenilla. Parasetamoli vaikuttaa kipuun sekä kuumeeseen ja on vatsaystävällinen vaihtoehto, mutta se ei ole tulehduskipulääke kuten ibuprofeeni.

7 Hidastaako kuumelääke parantumistani?

Ei, mutta kuumelääke ei myöskään nopeuta parantumista. Sen avulla olo helpottuu, mutta lääke ei tehoa viruksiin tai bakteereihin. Sairauden parantaa keho itse, mikäli kyseessä on tavallinen nuhakuume. Jos lapsella on taipumusta kuumekouristeluun, lasta pitää seurata ja kuumetta alentaa tarvittaessa lääkkeellä.

8 Miten lapsen kuumekouristuksia pitäisi hoitaa?

Ensimmäinen kuumekouristus voi olla vanhemmille pelottava kokemus. Kuumekouristukset ovat vaarattomia, mutta etenkin ensimmäisellä kerralla lapsi pitää viedä lääkäriin, jotta tilanne selviää ja vanhemmat saavat tietoa ja hoito-ohjeet jatkoa varten.

Kuumekouristuksia voi yrittää estää antamalla lapselle tavanomaiseen tapaan parasetamolia. Rankoista kuumeen alennuskeinoista, kuten lapsen viilentämisestä, ei ole osoitettu olevan apua kuumekouristuksien estämisessä, ja niitä tulee välttää. Kevyt vaatetus riittää.

9 Onko kuume vaarallisempaa tietyn­ikäisille?

On. Vastasyntyneen kuume voi olla oire vakavasta infektiosta, joka on tullut synnytyksessä ja on syytä hoitaa heti. Alle kolmekuukautinen vauva pitäisi viedä välittömästi lääkäriin, jos kuume nousee, eikä alle vuoden ikäisenkään kanssa kannata viivytellä.

Vanhemmilla lapsilla tulisi tarkkailla yleiskuntoa, joka kertoo tilanteesta enemmän kuin mittarin lukema. Jos lapsi on todella väsähtänyt, ei jaksa syödä tai juoda eikä kuumelääke auta, taustalla voi olla lääkäriä vaativa ongelma. Muista kuitenkin, ettei 40 asteenkaan kuume ole vaarallinen, jos lapsen yleiskunto on muuten hyvä.

Vanhuksiin pätevät samat perusasiat kuin aikuisiin (kysymys 2). Vanhuksella saattaa kuitenkin olla joskus todella paha infektio, eikä kuume nouse silti. Vanhus voi sairastaa keuhkokuumeenkin kuumeettomana. Tämä johtuu siitä, että lämmönsäätelyjärjestelmämme heikkenee, kun ikäännymme, eikä keho enää nosta lämpöä. Joskus vanhusten sairauksien tutkiminen on kuin salapoliisityötä, jotta oikea tauti saadaan selville oudoista ja yksilöllisistä oireista huolimatta.

10 Milloin kuumeilevan pitää lähteä lääkäriin?

Silloin kun kuume pitkittyy 3–4 päivään tai poistuu ensin muutamaksi päiväksi ja nousee uudestaan, eikä kyseessä tunnu olevan tavallinen nuhakuume. Vaikeasta keuhko-, sydän- tai munuaissairaudesta kärsivän kannattaa lähteä tutkimuksiin vuorokauden kuluessa.

Lääkäriin pitää lähteä välittömästi, jos kuume alentaa yleiskuntoa nopeasti tai siihen liittyy esimerkiksi voimakasta päänsärkyä, niskakipua, pahoinvointia, oksentelua tai poikkeavia paikallisia oireita kuten nivelkipua tai -kuumotusta. Jos kuumeeseen liittyy selvärajainen ihottuma, kyseessä voi olla hoitamattomana vaarallinen ihoinfektio, esimerkiksi ruusu.

Jos virtsaaminen on vaikeaa ja kivuliasta, kyseessä voi olla virtsatieinfektio, joka pitää hoitaa heti.

Teksti: Saara Pakarinen

Asiantuntijat: lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri, apulaisylilääkäri Tarja Heiskanen-Kosma Kuopion yliopistollisesta keskussairaalasta, yleislääkäri Annamari Silva Malmin Terveystalosta sekä sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri, professori Kaisu Pitkälä

lääkärikeskus Aavasta. Lähde: Duodecimin Terveyskirjasto.

Kommentoi »