10 kysymystä intiimivaivoista
Terveys ja hyvinvointi
10 kysymystä intiimivaivoista
Joka toinen suomalainen nainen kärsii emättimen kuivuudesta. Vaihdevuodet ja sairaudet muuttavat intiimialueiden kuntoa ja suhdetta seksiin.
Julkaistu 25.8.2014
Apu

1. Mistä limakalvojen kuivuus johtuu?

Hedelmällisessä iässä olevalle naiselle limakalvojen kuivuutta aiheuttavat atopia, matalahormoniset ehkäisypillerit, jotkut lääkkeet ja syöpähoidot. Myös synnytyksen jälkeen naisen limakalvot ovat rutikuivat ja estrogeenit nollilla.

Vaihdevuosissa estrogeenitasot laskevat jälleen, jolloin emätin ja limakalvot kuivuvat ja niiden solukerros vähenee. Naiset eivät aina osaa yhdistää ikäviä oireita, kuten kirvelyä ja yhdyntäkipuja, limakalvojen kuivuuteen. Kun seksi sattuu, sitä alkaa luonnollisesti välttää.

2. Mitä muuta limakalvojen kuivuuteen voi liittyä?   

Vaihdevuosien myötä virtsatietulehdukset lisääntyvät. Tämä aiheutuu muun muassa siitä, että kuivat limakalvot hankautuvat helposti rikki seksin aikana, jolloin virtsatietulehduksen riski kasvaa.

Ensimmäisen tulehduksen jälkeen uusiminen on yleistä. Joka tulehdus rapauttaa limakalvojen suojamuuria entistä heikommaksi. Toistuvat virtsatietulehdukset voivat olla hengenvaarallisia, jos tulehdus etenee munuaisiin asti. Vakavat virtsatietulehdukset eivät suinkaan ole naisilla harvinaisia.  

3. Riittääkö pelkkä liukastusvoide limakalvojen kuivuuteen?

Hedelmällisyysikäiselle naiselle riittää hyvin liukastusvoide. Vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen ei pärjää pelkällä liukastusvoiteella, vaan tarvitaan estrogeenipitoisia emätinvoiteita säännölliseen käyttöön. Niitä voi turvallisesti käyttää kaksi kertaa viikossa vaikka satavuotiaaksi. Säännöllinen estrogeenihoito estää limakalvojen kuivumista, ylläpitää pintasoluja ja kostuttaa niitä sekä pitää emättimen kimmoisana ja miellyttävän pehmeänä.     

4. Kannattaako hankkia seksileluja vai pariterapiaa, jos yli 50-vuotiasta naista ei kiinnosta seksi, mutta kumppanilla riittää virtaa?

Parasta olisi, jos ottaisi nämä molemmat. Nainen voi pariterapiassa avata tunnemaailmaansa, johon on varsinkin pitkän parisuhteen aikana saattanut kertyä monenlaista painolastia. Kun solmuja avataan yhdessä, saattaa löytyä leikkimieli, joka voi innostaa ja elvyttää seksielämää. Tavoitteen pitää olla yhteinen. Ei riitä, että seksielämän elpymistä odottava mies sanoo vaimolleen: ”Mene ja pistä se pääkoppas kuntoon!” On totta, että vaihdevuosi-iässä nainen menettää vähitellen kiinnostustaan seksielämään. Varsinkin pitkässä parisuhteessa saattaa käydä näin, mutta ei kaikille.

Osmo Kontulan tutkimuksen mukaan nuoruudessa harrastetun seksin laatu ylläpitää kiinnostusta ja virettä myös myöhemmin elämässä. Testosteroni nostaa seksihaluja. Naisella sen pitoisuudet ovat huipussaan 25-vuotiaana, jolloin on otollisin synnytysikä.    

5. Auttaako vibraattori emättimen kuivuuteen?

Limakalvojen kunnon ylläpitoon vibraattorista ei ole apua. Jos nainen on läpikäynyt syöpähoidot eikä hänellä ei ole kumppania, vibraattorin käyttö estää emätintä kutistumasta. Jos käytössä ovat samalla hyvät liukasteet, emätin pysyy vibraattorin avulla toimintakykyisenä.    

6. Vaikuttavatko sairaudet intiimialueiden kuntoon?  

Erilaiset lääkkeet ja muutkin leikkaukset kuin syöpäleikkaukset vaikuttavat siihen. Virtsanpidätyskyvyn vaikeudet saattavat haitata myös seksihaluja. On tärkeää, että kaikissa genitaalialueen leikkauksissa potilas neuvottelisi lääkärin kanssa mahdollisimman säästävästä leikkauksesta, joka mahdollistaisi seksielämän parhaalla mahdollisella tavalla.   

7. Voiko pikkuhousunsuojia käyttää huoletta?   

Pikkuhousunsuojien käyttö voi nostaa pH-arvoa ja vaurioittaa intiimialuetta suojaavaa happovaippaa. Kannattaa välttää niitä tai valita mahdollisimman hengittävä materiaali. Pikkuhousunsuojat voivat myös ylläpitää taudinaiheuttajien kasvua suosivia lämpimiä ja kosteita oloja.

Valkovuoto ei ole pahasta, mikäli se ei ole häiritsevän runsasta. Se on kuin sisäinen suihku, joka poistaa hilseileviä pintasoluja maitohappobakteerien mukana. Kannattaa pakata vaihtopikkuhousut käsilaukkuun, jos vuoto kiusaa.

On hyvä antaa intiimialueille ilmakylpyjä ja nukkua ilman housuja aina, kun mahdollista. Keinokuituisten tai liian tiukkojen alushousujen sekä stringien käyttöä tulee välttää, sillä ne ärsyttävät intiimialuetta. Suosi puuvillaisia alusvaatteita, vaihda alushousut päivittäin ja pese ne mieluiten 60 asteessa.

8. Miten virtsanpidätysvaivoja voi ehkäistä? 

Lantionpohjalihasten jumppa kannattaa opetella. Olen opastanut potilaitani punaisten liikennevalojen tekniikkaan eli puristamaan lantionpohjalihaksia aina, kun seisahtuu liikennevaloihin ja punainen väri palaa. Kun vihreä valo syttyy, voi hellittää lihakset. Tekniikka tulisi opettaa tytöille jo koulussa.

Rakkoa voi myös kouluttaa pidempiin wc:ssä käynnin väleihin: kun virtsaamisen tunne tulee, kannattaa tietoisesti pidättää tunti tai kaksi, niin rakko oppii vähitellen pidättämään pidempään eikä tämän takia herättele öisille wc-käynneille.      

9. Miten alapää pestään oikeaoppisesti?

Intiimialueiden pesuun ei ole hyvä käyttää saippuaa, sillä voimakkaat emäksiset saippuat ja suihkugeelit häiritsevät ulkoisen intiimialueen tasapainoa, jolloin alueen luontainen rasvaisuus vähenee ja suojaava maitohappovaippa vaurioituu.

Vesi on voiteista vanhin tässäkin asiassa. Pese vain ulkosynnyttimet, älä huuhtele emätintä. Yksi pesu päivässä riittää. Silloin tällöin voi tehdä alapesun miedolla intiimialueille tarkoitetulla pesunesteellä.

Suosi myös pehmeää wc-paperia, sillä karhean wc-paperin käyttö voi ärsyttää intiimialueita. Myös kosteiden intiimipyyhkeiden säilöntäaineet ja hajusteet voivat ärsyttää.     

10. Miten antibioottikuurin jälkeisen hiivasienitulehduksen voi välttää?

Infektiot voi ehkäistä ennalta, kun vahvistaa emättimen bakteerikannan luonnollista tasapainoa käyttämällä maitohappoemätinpuikkoja antibioottikuurin jälkeen. Maitohappo palauttaa emättimen maitohappobakteereille suotuisan luonnollisen pH-tasapainon nopeasti ja estää tauteja aiheuttavien bakteerien kasvua.

Maitohappoemätinpuikkoja voi käyttää myös emätintulehduksen hoidon tukena tai ennaltaehkäisevästi yhdynnän ja kuukautisten jälkeen.

Raskaudenaikaisesta käytöstä on syystä keskustella oman gynekologin kanssa. Raskauden aikana emättimen suotuisa mikrobitasapaino on tärkeä, koska emättimen bakteerikannan häiriöt voivat suurentaa ennenaikaisen synnytyksen riskiä. 

Teksti: Riitta Heimonen

Asiantuntija: gynekologi, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila.

Kommentoi »