Rakkaudesta lukemiseen.

Uusi Apu Terveys ilmestynyt!

Tuoreessa lehdessä tiukkaa asiaa kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta, munuais- ja haimansiirtopotilaan tarina sekä liikuntavinkkejä diabeetikolle. Lue myös, miten geenit vaikuttavat elinvuosiemme määrään

30 Kommentit:

Mari

Loistava ja asiallinen kirjoitus tärkeästä asiasta. Kilpirauhasen hoito on herättänyt viime aikoina paljon keskustelua ja nyt vihdoin hyvä kirjoitus asian tiimoilta. Kiitos lehdelle ja toimitukselle!

Kaisa

Kiitos tärkeästä artikkelista. Tämä antaa toivoa potilaalle, joka on menettänyt hyvän lääkärin tämän oikeuksien rajoitusten vuoksi. Kilpirauhasen vajaatoimintaan on muitakin lääkityksiä kuin perus thyroxin. On hyvä tuoda niitä esille ja niitä pitäisi saada kokeiluun paljon helpommin kuin nykyään. Niin Liothyronine (t3 lääke) ja eläinperäinen valmiste (t4 ja t3) ovat turvallisia lääkkeitä siinä missä thyroxinikin on. Erityisesti pidin kohdasta, jossa kerrotaan potilaan ja lääkärin välisen suhteen muuttumisesta. Kunnioitan lääkäriä, joka osaa ottaa potilaan huomioon ja hoidolliset valintalinjat tehdään yhdessä. Kiitos lehdelle tästä positiivisesta artikkelista ja toivoisin useamman lääkärin hoitavan potilaitaan kuin haastateltu lääkäri.

Merja

Olen ikikiitollinen toimittajalle, toimitukselle, haastateltavalle ja rohkealle lääkärille tästä artikkelista. Lopultakin joku puhuu ja julkaisee kilpirauhaspotilaiden hoidoista rehellisesti. Tämä on kansallinen katastrofi, ettei meitä sairastuneita osaa tai suostu hoitamaan oikein kuin kourallinen lääkäreitä. Ja niiltäkin nyt viedään Valviran toimesta hoito-oikeuksia pois. Minunkin elämästäni on mennyt himmeillä valoilla noin 15 vuotta osin haaskuuseen minulle toimimattomalla tyroksiinin popsinnalla.

Anneli

Hienoa! Kiitos lehdelle ja toimittajalle asiaan paneutumisesta ja asiantuntijalääkärin osaamisesta tässä kilpparisairaudessa. Ei kai tämän nyt pitäisi niin vaikeaa olla, jos asiaan paneutuu ja sen osaa, kuten tämä lääkäri. Antaa toivoa tulevaan, ehkä muunto-ongelmasta kärsivien tulevaisuus sittenkin joskus helpottuu.

Marianne

Kiitos erinomaisesta artikkelikokonaisuudesta! Kiitos myös haastatelluille! Tätä tarvitaan juuri nyt. T3:a sisältävät lääkkeet ovat FDA:n mukaan täysin turvallisia myös raskausaikana. Nousin tyroksiinin aiheuttamasta huonovointisuudesta ja aivosumusta yhdistelmälääkityksellä. Tutkimuksin on osoitettu ettei tyroksiini yksinään pysty saamaan elimistön kilpirauhashormonien pitoisuutta terveiden tasolle. Näitä tutkimuksia on suomeksi referoitu blogissa http://hypotyreoosi.wordpress.com .

Jassu

Erittäin hyvä artikkeli kunnollisesta kilpirauhashoidosta! Kiitoksia Apu ja haastatellut! Näin hyviä potilasta kuuntelevia lääkäreitä kaivattaisiin kipeästi lisää Suomeen.

Saija

Kiitoksia todella hyvästä kilpirauhasartikkelista. Suurkiitos myös lääkäri Ilvesmäelle rohkeasta kannanotosta myös muiden kuin tyroksiinihoitojen puolesta!

Ulla

Lämpimät kiitokset tämän artikkelin julkaisusta. Kiitos lääkäriasiantuntijalle ja haastatelluille. Olen itse yksi heistä, jotka käyttävät tuota kiistanalaista lääkitystä T3. Ko. lääke toi myös minulle elämäni takaisin. On tullut aika, että tuo lääke, sekä myös eläinperäinen lääke vapautetaan tarvitseville käyttöön. Kaikille ei sovi thyroxin - eihän kaikille sovi myöskään yksi ja ainoa verenpainelääke? Aurinkoista alkavaa helmikuuta!!!

Ninski-täti

Kiitos, että kirjoititte aiheesta ilman että sitä varten olisi pyydetty kommentoimaan joku itseään asiantuntijana pitävä erikoislääkäri, josta hänen potilaansa eivät edes pidä ja joka ei ole potilaitaan osannut auttaa. Pitkään vertaistuessa töitä lähes päivittäin tehneenä voin kertoa että Ilvesmäellä on myös potilaiden arvostus, toisin kuin monilla muilla lääkäreillä. Potilastahan ei lähtökohtaisesti kiinnosta kuka on mielestään oikeassa vaan mistä hän saa avun.

Itse kuulun niihin potilaisiin, joilla ainoastaan T3-monoterapia oikein annosteltuna toimii lääkityksenä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Erilaisia kombinaatioita on kokeilemalla kokeiltu: ensin Thyroxinia ja myöhemmin myös eläinperäisen tai Thyroxinin yhdistämistä Liothyronin-valmisteeseen (synteettistä T3-hormonia). Ei vain toimi. Elämänlaatua vakavasti rapauttavat oireet tulevat takaisin.

Koska T3-monoterapian saaminen Suomessa on niin pahoin vaikeutunut, saatan minäkin kohta menettää lääkärini. Olemme mieheni kanssa alkaneet säästää rahaa pahan päivän varalle, jotta voimme matkustaa tarvittaessa vuosittain ulkomaille lääkäriin. ETA-alueelta voi Suomeen tuoda vuoden lääkeet mukana. Ikävä juttu, että lääkärikontaktin ollessa ulkomailla vastuu lääkityksen säätämisestä jää sitten potilaalle itselleen, ellei esim. etäkonsultaatio ole mahdollista. Useinmiten kuitenkin potilaalla on itsellään lääkäriä parempi tieto lääkityksensä säätämisestä ja laboratoriokokeiden tulkitsemista. Tämä on valitettavasti monen potilaan tilanne jo nykyään. Hoitoa ei kotimaasta saa ja itse on opeteltava lääkitsemään itsensä ja hakemaan elintärkeät lääkkeensä ulkomailta. Vähävaraisille ja kielitaidottomille tilanne on painajaismainen.

Ne, joilla yhä on lääkäri jatkamaan heidän hoitoaan elävät jatkuvassa pelossa. He pelkäävät, että heidänkin lääkärinsä oikeuksia rajoitetaan viranomaisten toimesta sen vuoksi että Valvira on sekaantunut lääkärien koulukuntakiistaan kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta. Jos Valviralta tai vaikkapa endokrinologiyhdistykseltä kysytään, tällaisen koulukuntakiistan olemassaolo kuitenkin kiistetään. Monella lääkärillä ei ole asiasta mielipidettä, koska he myöntävät, etteivät tunne asiaa riittävästi. Toisilla on mielipide, koska he ovat taipuvaisia uskomaan itseään korkeammassa asemassa olevia alansa auktoriteetteja. Potilaat arvostavat eniten niitä lääkäreitä, jotka ovat ottaneet asioista itse selvää ja kuunnelleet myös potilaitaan.

Korkein arvostus potilailta on niillä lääkäreillä, jotka hoitavat potilasta kokonaisvaltaisesti ja ottavat hoidossa huomioon potilaan muutkin terveysongelmat kuin endokriinijärjestelmän epätasapainotilat ja sairaudet. Kilpirauhasen vajaatoiminta tulee harvoin yksinään kuin salama kirkkaalta taivaalta. Kehossa on siinä vaiheessa jo ehtinyt tapahtumaan paljon kun tällainen sairaudentila vihdoin havaitaan.

Maria

Loistava ja asiantunteva artikkeli! Kiitos! Pistäkääs se teidän kiminkinenkin lukemaan tämä. Jos maalaislääkärikin oppis jotain.

Anna

Kiitos! Hyvä kilpirauhasjuttu! On hirvittävää olla "muotisairas" sanalla leimattu ja saada suurelta osalta myös lääkäreiltä tämän vuoksi epäasiallista käytöstä.

Anja-Inkeri

Kiitos loistavasta kirjoituksesta ja kiitos lääkärille! Tällaisia lääkäreitä tarvitsemme jotka ottavat potilaan huomioon ja kuuntelevat. Itse olen saanut hyvinkin epäasillista kohtelua jopa uhkauksia toisia lääkäreitä kohtaan! Ei todellakaan toiminut tyroksiini, eikä eläinperäinen, ainoastaan t3. Tutkittu on monipuolisesti, ennenkuin on otettu tämä lääke käyttöön!

Soile Kemi

Kiitos hyvästä, asiallisesta artikkelista kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta. Hienoa, että julkaistaan myös "virallisesta" suosituksesta poikkeava näkemys potilaiden lääkityksen valinnassa. Ja tämä perustuen kyseisen lääkäriin asiantuntemukseen ja omiin kokemuksiin potilaiden hoidossa. Juuri nyt kun keskustelu kilpirauhasen vajaatoiminnasta muotisairautena käy kuumana, tämä artikkeli tuli todella tarpeeseen. Toivottavasti se saavuttaa mahdollisimman paljon lukijoita. Kiitos toimitukselle ja kiitos artikkelin kirjoittaneelle toimittajalle!

Meikku

Työkaverilta kuulin että vihdoin jossain lehdessä on kirjoitettu kilpirauhasen kokonaisvaltaisesta hoidosta. Ilman että demonisoitaisi "se toinen puoli". Hienoa! Odotan innolla että saan ostettua kyseisen lehden, tänään käteen tarttui "vain" normi-Apu. Itse syön Thyroksiinia, mutta hienoa että jotkut lääkärit määräävät parasta mahdollista lääkettä, oli se mikä tahansa näistä myynnissä olevista.Ja jos yksi lääke ei toimi niin sitten kokeilevat toista, tai vaikka kolmattakin mutta eivät jätä potilaita kärsimään huonosta olosta , ja joissain tapauksissa jopa työkyvyttömyydestä.

ASR

Vesa Ilvesmäki sai minulta triplat papukaijamerkit osaamisesta kauan sitten kun luin kirjoituksensa Kilpi.lehdestä 3-2013. Se löytyy netistä ja hoitojärjestyksensä jos Thyroxin ei toimi: http://bit.ly/1mKHqvP

Ace of Diamonds

Kiitos hurjasti kilpirauhasen vajaatoimintaa käsittelevästä artikkelistanne! Olette uskaltaneet nostaa tärkeän aiheen esiin! Vesa Ilvesmäelle myös suuri hatunnosto! Vaatii todellista rohkeutta antaa tällainen haastattelu, kun kilpirauhassairauksien hoidosta käydään Suomessa suoranaista sotaa. Onko oikein, että satojen potilaiden terveys on vaarantunut seurannan ja elintärkeän lääkityksen puutteessa, kun Valvira vainoaa T3-pohjaisia lääkkeitä määrääviä lääkäreitä?

Outoja asioita tapahtuu

Kiitos ApuTerveys, kiitos toimittaja ja kiitos Vesa Ilvesmäki.

Valvira väittää, että käynnissä ei ole ajojahti. Jos näin ei ole, niin miksi sitten Tullia on pyydetty avaamaan saksalaisen apteekin lähettämiä pakkauksia ja kaivamaan niistä esille eläinperäistä tai T3-lääkettä määränneen lääkärin nimi, sekä sitten ilmoittamaan tämä nimi Valviralle? Joka nimen saatuaan lähestyy lääkäriä ilmoittaen, että epäilee tätä potilasturvallisuuden vaarantamisesta. Luulisi, että sosiaali- ja terveysministeriä kiinnostaisi selvittää asiaa.

Voisiko asiasta kiinnostunut tutkiva journalisti selvittää onko tämä a.) laillista b) verorahojen järkevää käyttöä.

Voisiko joku tehdä laskelmia, mitä maksaa yhteiskunnalle se, että jos 300.000 vajaatoimintapotilaasta 10 % ei voi hyvin tyroksiinilla, mahdollisesti paljon enemmänkin, ja heitä ei uskota eikä suostuta hoitamaan oikein, he ovat pois työelämästä, tukien varassa, rasittavat julkista terveydenhuoltoa usein toistuvilla käynneillä, eivät maksa veroja, eivät tuota yhteiskunnalle mitään, vaan kuluttavat sosiaalietuuksia. Tuottavat toki silloin joillekin lääketehtaille oikein hyvin. Tätä voisi verrata sitten tilanteeseen, että kaikki vajaatoimintaa sairastavat saataisiin voimaan niin hyvin, että he olisivat työkykyisiä veronmaksajia. Lääketehtaat tienaisivat heidän kustannuksellaan vähemmän, mutta valtio hyötyisi taatusti suuria summia. Voisi kiinnostaa valtiovarainministeriä tämä asia.

eljii

>> 300.000 vajaatoimintapotilaasta 10 % ei voi hyvin tyroksiinilla, mahdollisesti paljon enemmänkin, ja heitä ei uskota eikä suostuta hoitamaan oikein <<'
Yli puoli miljoonaa on Suomessa vajaatoimintapotilaita. Lääkitys 2014 vuoden tilaston mukaan n. 303 tuhannella. Lopuista osa "subkliinisiä" joille annetaan kehittyä autoimmuunityreoidiitti sekä sydän ja verisuonisairauksia (*). Osa vajislaisista on tutkimatta, vähitellen vaan kehittynyt elintoimintojen hitaus.
(*) http://dy.fi/fq5 Table 1 viimeinen kysymys

eljii

> (*) http://dy.fi/fq5 Table 1 viimeinen kysymys

Sorry. KAKKOStaulukon lopussahan sydän- ja verisuonisairauksien kehittyminen mainittiin (ja kolesteroliongelmat)
- - -
Monien tietolähteiden mukaan paljonkin yli kymmenen prosenttia niiden potilaiden osuus, joilla tyroksiini ei toimi tai pahentaa oireita, Lehtikirjoituksessa mainittu kakkos-dejodinaasientsymin mutaatio on paljon yli 10 prosentilla. Välimäki Lääkärilehdessä 2013: "Pelkällä tyroksiinilla (T4) hoidetuilla potilailla yleinen hyvinvointi ja muistitoiminnot ovat huonommat kuin verrokeilla tai väestössä keskimäärin "

John Kennedy oli vuodesta 1955 T3-monoterapialla, ei tyroksiinilla. Hillary Clintonin lääkitys on eläinperäinen, ei tyroksiini. Onko outoa?

astmt30

> hoitojärjestyksensä jos Thyroxin ei toimi: http://bit.ly/1mKHqvP

Luin linkitetyn, mutta se pysähtyy eläinperäiseen viimeisenä hoitokeinona. Ostin tuon lehden ja yllätyin myönteisesti: "Tunnen potilaita, jotka ovat voineet huonosti T4+T3-lääkityksellä ja jättäneet oma-aloitteisesti T4-hormonin pois. Tämän seurauksena heidän vointinsa on merkittävästi kohentunut. Tällöin on olennaisen tärkeää, että käytetään riittävän pieniä T3-annoksia. Hoitoa on myös huolellisesti seurattava sekä kliinisesti että laboratoriokokein, Ilvesmäki sanoo."

Itsekin tiedän tällaisen tapauksen. Jos yrittää ottaa Thyroxinia, tarvitsee ambulanssikyydin päivystysvastaanotolle. T3-monoterapia tosiaan on hankala: lääke neljänä annoksena ja tarkkailtava kehoaan eri tavoin. Mutta ilman ei pysty normaaliin elämään.

Tunnettu T3-monoterapiapotilas vuodesta 1955 alkaen oli John Kennedy. Häneltä vajaatoiminta todettiin perusaineenvaihdunnan mittauksella, ei millään TSH+T4v-numeroarvonnalla!

T3-monoterapialla pystyy päihittämään elämän stressien aiheuttaman rT3-ylituotannon. Lääkärien elämä taitaa olla stressitöntä. Potilaiden ei ole.

Anonymous

€ndokriminaaliyhdstyksen uusin itkupotkuraivari tuli 8.2.2016 kun oikeasti osaavalta Leena Furubackalta vietiin oikeudet hoitaa kilpirauhaspotilaita. Tämä on yksiselitteisen selkeästi hyökkäys loistavasti toimivaa eläinperäistä LÄÄKETTÄ vastaan.

Omituisimmaksi asian ehkä tekee tieto että itse American Thyroid Association Thanh D Hoang'in tieteellisen tutkimuksen jälkeen hoitosuosituksistaan vastikään poisti eläinperäisen lääkkeen syrjimisen: http://www.medscape.com/viewarticle/836828#vp_6

Anonymous

>€ndokriminaaliyhdstyksen uusin itkupotkuraivari tuli 8.2.2016

Totta kai kun Furubacka tv:ssä 2.2.2016 piti potilaiden parantamista tärkeämpänä kuin "papereittensa puhtaana pitämistä"

Anonymous

>> ... voineet huonosti T4+T3-lääkityksellä ja jättäneet oma-aloitteisesti T4-hormonin pois. Tämän seurauksena heidän vointinsa on merkittävästi kohentunut. <<

Tätä eivät ATA, Bianco, McAninch, Wiersinga ym:t vielä myönnä.

http://dy.fi/f26 on kuitenkin rehellinen myöntäessään että noin 15 prosentille potilaista jää oireita ja että näitä voidaan "kokeilla" hoitaa eläinperäisellä tai yhdistelmälääkityksellä

Nimetön

Hieno haastattelu Vesa Ilvesmäeltä! Miten Valvira voi yhä kirkkain silmin väittää, että kilpirauhashoidossa ei ole mitään koulukuntakiistaa? Että kaikki endokrinologit ovat yksimielisiä. Kun täysin selvästi endokrinologit Vesa Ilvesmäki tässä artikkelissa, ja professori Välimäki Kilpilehdessä kertovat ihan päinvastaista. Koulukuntakiista on päivänselvä.

Anonymous

>> itse American Thyroid Association Thanh D Hoang'in tieteellisen tutkimuksen jälkeen hoitosuosituksistaan vastikään poisti eläinperäisen lääkkeen syrjimisen: http://www.medscape.com/viewarticle/836828#vp_6 <<
Tuossa ATA:n keskustelutilaisuudessa oli rehellinen lähtökohta, että hyvin suuri osa vajaatoimintapotilaista jää kärsimään oireista pelkällä tyroksiinilla. "Suuri osa" maailmalla arvioidaan yleisimmin 15 prosentiksi, mutta kaikkein tiukimmin kriteerein 100 prosentiksi: http://bit.ly/1MpX4kZ
Tässä linkittyssä on paljon muutakin viisautta. Mm.: "Jos huono vointi jatkuu riittävästä T4:stä huolimatta, tutkitaan mm. Addisonin taudin, keliakian, hyperkalsemian ja B12­vitamiinin puutoksen mahdollisuutta. Jos toinen tauti ei selitä hypotyreoosin oireita – tyypillisimmillään ”aivosumu” eli väsymys, aloitekyvyttömyys, starttivaikeudet, muistihäiriöt – suurennetaan T4­-annosta pienin portain. T4v:n ja viime kädessä T3v:n tulee säilyä viitealueella; tyreotropiinitaso (TSH) saa pienentyä viitealueen alapuolelle. Tyreotropiinitaso kertoo vain aivolisäkkeen käsityksen kilpirauhashormonitilanteesta; muissa elimissä tilanne voi olla toinen. "
Uusimpia megahulluuksia perusterveydenhuollossa onkin että mitataan vain TSH joka tosiasiassa vaihtelee villisti mitä moninaisimmista syistä

Anonymous

Politiikan puolella pähkäilty terveydenhuollon järjestely saisi liikkumavaraa, jos satoja tuhansia potilaita ei tahallisesti sairastutettaisi.

http://bit.ly/1RNoc2N on tiivistelmä tästä epäkohdasta

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Oheisen kysymyksen on tarkoitus estää roskaposti.