Rakkaudesta lukemiseen.

Peittääkö kieltäsi valkoinen kuona? Se voi olla merkki vakavasta sairaudesta

Kuva: Fotolia

Kaikki aikuisen suussa syntyneet limakalvomuutokset on syytä näyttää lääkärille tai hammaslääkärille muutaman kuukauden sisällä niiden ilmaantumisesta.

Saatat joskus huomata kielelläsi valkoisen katteen. Toisille se ilmenee joskus, toisilla se on pysyvämpi tila. Todennäköisesti valkoisuus johtuu kielen makunystyiksi kutsuttuihin nystyrakenteisiin jääneistä bakteereista, ruokahipuista, kuolleesta ihosta ja muusta sellaisesta. Jos kieltä ei harjaa, ne eivät välttämättä tipu itsekseen vaan kerros kasvaa. Jäämät voivat saada myös hengen haiskahtamaan.

Mitä kauemmin kielen jättää puhdistamatta, sen paksummaksi jäämäkerros kasvaa ja sitä vaikeampi sitä on saada enää pois. Kieli kannattaakin harjata joka kerta kun hampaatkin harjataan.

Toinen keino vähentää valkoista jäämää on juoda tarpeeksi. Mikäli elimistö kuivuu, se ei välttämättä enää tuota tarpeeksi sylkeä. Syljellä on tärkeä rooli suussa liikkuvien jäämien huuhtelemisessa pois, ennen kuin ne alkavat kerrostua esimerkiksi kielelle. Myös alkoholipohjaiset suuvedet kuivattavat suuta.

Valkoinen kieli voi kuitenkin olla merkki myös jostain vakavammasta. Se voi johtua hiivasienitulehduksesta, mikä voi puolestaan viitata diabetekseen, syöpään tai hiviin tai aidsiin. Vakavien sairauksien piinatessa immuunipuolustusta se ei välttämättä kykene enää hillitsemään hiivaa tai sieni-infektiota. Suun sieni-infektio vaivaa yleisimmin hammasproteesin käyttäjiä, huonon suuhygienian ylläpitäjiä, diabeetikoita ja jatkuvaa kortisonilääkitystä käyttäviä. Myös ruokavalion puutteet - etenkin proteiinien, B12- ja C-vitamiinien ja raudan puute - altistavat sille. Lapsilla ilmenee sammasta, joka on hiivasienen aiheuttama tulehdus, joka ilmenee erityisesti antibioottikuurien jälkeen.

Mikäli tupakoit, ja kielesi alapuolelle tai reunaan ilmestyy valkoinen alue, kyseessä voi olla leukoplakia. Se voi johtaa suusyöpään, joskin riski on varsin pieni. Sitä pitää kuitenkin seurata.

Vaikka monet suumuutokset ovat vaarattomia ja voivat johtua vaikkapa nukkuessa aiheutuneesta puremisesta, kaikki aikuisen suussa syntyneet limakalvomuutokset on syytä näyttää lääkärille tai hammaslääkärille muutaman kuukauden sisällä niiden ilmaantumisesta.

Lähteet: Mens HealthHammaslääkäriliitto ja Terveyskirjasto (täällä ja täällä)

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Oheisen kysymyksen on tarkoitus estää roskaposti.