Rakkaudesta lukemiseen.

Miten diabeteksen voi ehkäistä?

Ruokavalioon kannattaa lisätä lihan tilalle kasviproteiineja.

Lihaa runsaasti sisältävä ruokavalio lisää merkittävästi diabeteksen riskiä, mutta kasvikunnan tuotteista saatava proteiini ehkäisee sitä. Ruokavalioon kannattaa lisätä lihan tilalle kasviproteiineja, kuten kauraa ja riisiä sekä perunaa ja muita kasviksia.

Lihaa runsaasti sisältävä ruokavalio lisää merkittävästi diabeteksen riskiä, mutta kasvikunnan tuotteista saatava proteiini ehkäisee sitä. Ruokavalioon kannattaa lisätä lihan tilalle kasviproteiineja, kuten kauraa ja riisiä sekä perunaa ja muita kasviksia.
Diabetesriskin alentaminen ei vaadi ruokavalion rukkaamista täysin päälaelleen, selviää Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta. Vain viiden eläinproteiinigramman vaihtaminen päivittäin kasviproteiiniin pienentää diabetesriskiä lähes 20 prosenttia.
Terve aikuinen tarvitsee päivittäin noin 1,1–1,3 grammaa proteiinia painokiloa kohden. 70-kiloisen päivittäinen proteiinin tarve on siis 80–90 grammaa. Runsaasti liikkuvalla ja yli 65-vuotiaalla tarve on hieman suurempi.
Lihapitoinen ruokavalio, erityisesti paljon prosessoidun punaisen lihan sekä valkoisen lihan ja sisäelinten syöminen kohottavat diabetesriskiä. 
Suomalaistutkijat havaitsivat, ettei lihan proteiini ole riskiä kohottava tekijä. Myös espanjalaistutkijat havaitsivat, että runsaasti eläinrasvoja ja tyydyttyneitä rasvoja ravinnostaan saavat kärsivät kohonneesta kakkostyypin diabeteksen riskistä. Todennäköisesti lihaproteiinin sisältämät yhdisteet ja kylkiäisenä tulevat huonot rasvat ovat siis haitallisia.
Maitotuotteista tutkijaryhmät olivat eri mieltä. Kalan syömisellä ei ollut vaikutusta diabetekseen, mutta kananmunien runsas syöminen pienensi sairastumisriskiä.
Lähteet: Itä-Suomen yliopisto, Duodecim, Ravitsemuspassi.fi

Teksti Noora Takamäki, kuva iStock

1 Kommentit:

Ääni

Siis mitä?
Suomalaistutkijat havaitsivat, ettei lihan proteiini ole riskiä kohottava tekijä. Myös espanjalaistutkijat havaitsivat, että runsaasti eläinrasvoja ja tyydyttyneitä rasvoja ravinnostaan saavat kärsivät kohonneesta kakkostyypin diabeteksen riskistä. Todennäköisesti lihaproteiinin sisältämät yhdisteet ja kylkiäisenä tulevat huonot rasvat ovat siis haitallisia.
Pitäisikö kappaletta hieman muokata? ...ettei lihan proteiini sinänsä ole riskiä kohottava tekijä, VAAN lihaproteiinin sisältämät yhdisteet ja varsinkin kylkiäisenä tulevat huonot rasvat ovat siis todennäköisesti haitallisia.
Herättää kyllä kysymyksiä? Yhdisteet, mitkä yhdisteet? Mistä tulleet? Todennäköisesti haitallisia? Hmm...

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Oheisen kysymyksen on tarkoitus estää roskaposti.