Rakkaudesta lukemiseen.

Mauri Markkanen veistää jäästä kuksan

Lumilinnassa Kemissä voi yöpyä, mennä vihille ja syödä illallista jäisessä Lumiravintolassa. Alkudrinkki nautitaan Mauri Markkasen veistämästä kuksasta.

Kemiläinen kekseliäisyys tulee todeksi Lumilinnassa. Yleisölle 20.1. avattuun linnaan voi tutustua huhtikuun puoliväliin asti. 

-Kun aurinko alkaa nakertaa koloja linnan paksuihin muureihin, ulkopuoli alkaa sulaa, kertoo Visitkemin viestinnästä vastaava Noora Barria.

Ensimmäinen Lumilinna rakennettiin vuonna 1996 Hahtisaaren alueelle, nyt linna sijaitsee Perämeren rantamaisemissa. Samalla alueella nököttävät Olokodot, Ilmari Mäenpään suunnittelemat kuutiot, joissa yövytään ja nautitaan hiljaisuudesta.  

Lumilinnassa on peräti 2 500 neliötä katettua pinta-alaa. Rakennukseen tarvittiin tänä vuonna 26 000 kuutiota lunta. Se vastaa 2 000 rekkalastin määrää. Työmiehiä oli kaksikymmentä, lumitaiteilijoita kahdeksan. Heistä suurin osa tuli Venäjältä, Ukrainasta ja Puolasta. Jääveistosten teemana ovat tänä vuonna metsäneläimet.

Kemiläinen Mauri Markkanen on kokenut jääveistäjä. Hänen käsialaansa ovat muun muassa Lumiravintolan jäästä veistetyt kuksat. Kaunis, jäinen kuksa on valitettavasti kertakäyttötavaraa, matkamuistoksi siitä ei ole!

Markkanen kertoo, että hän teki jo pikkupoikana lumesta kaikenlaista.

-Innostus ei ole hiipunut, ja kun Kemin kaupunki järjesti vuonna 1986 jääveistostapahtuman, olin heti innolla mukana.

Mauri Markkanen näyttää oheisella valokuvaaja Rosa Särkän ottamalla videolla, miten kätevästi kuksa syntyy. Hän veistää ensin lähdevedestä jäädytettyä kimpaletta, ja kuppiosa kaiverretaan poralla. Kun homman osaa, menee koko touhuun viitisen minuuttia.

Teksti Liisa Talvitie 

 

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Oheisen kysymyksen on tarkoitus estää roskaposti.