Rakkaudesta lukemiseen.

Kiminkinen vastaa: Voiko stressi tuntua sydänoireilta?

Sydän lyö joskus raskaasti, ja välillä on etova olo. Verenpaine pysyy kuurissa lääkityksellä. Voiko kyse olla sydän- ja verisuonitaudin oireista vai johtuvatko oireet stressistä?

Olen 68 vuotta täyttänyt nainen. Olen ollut suhteellisen hyvässä kunnossa, esimerkiksi harrastanut liikuntaa ja voimistelua. Verenpaine on ollut koholla jo vuosia ja lääkitys vuodesta 1996 asti. Vanhempani ovat kuolleet sydän- ja verisuonisairauksiin.
Nyt syksyllä on minulle tullut outoja pahan olon tunteita. Ne eivät tule ruokailun jälkeen eivätkä liity mitenkään rasitukseen. Tulee vaan älyttömän paha tunne, sanoisinko sellainen etova olo. Samalla menevät kädet ja jalatkin kylmiksi. Olen lenkkeilyt ihan normaalisti, noussut korkeitakin mäkiä, eikä mitään rintakipua ole tuntunut.
Joskus tuntuu, että sydän lyö ”raskaasti” ja sykekin nousee. Olen kerran käynyt kardiologilla, sydänfilmit on otettu, eikä ollut mitään erikoista. Asiaa ei ole sen kummemmin tutkittu. Verenpaine on ollut silloin tällöin aika korkealla, ja laskee sitten taas tasolle 145/75. 
Tohtori sanoi minulle, että tuntemukseni ovat ahdistuskohtauksia ja johtuvat elämäntilanteestani. Mieheni sai neljä vuotta sitten aivoinfarktin ja on osittain halvaantunut. Olen hänen hoitajansa kotona. Voiko stressi johtaa edellä mainittuihin vaivoihin? 

Pitäisikö tutkia?

Kyllä, stressi voi johtaa lähes minkälaisiin tuntemuksiin tahansa ja myös altistaa sairauksille. Negatiivinen stressi ei ole hyväksi ihmiselle. Positiivinen, mieluisasta aktiviteetista voimansa keräävä muodostuu taas elinehdoksi.
Sinulla on kieltämättä vahva perimä valtimonrasvoittumatautiin, mutta kuten olet huomannut, oireesi ei ole yhteismitallinen sen tyypillisimpien ilmenemismuotojen kanssa, kun rasituskin sujuu vaivatta.
Lääketiede ei ole kuitenkaan eksaktia luonnontiedettä. Pelaamme lähes aina todennäköisyyksien ja epävarmuuksien maailmassa, minkä vuoksi korkeintakaan arvostusta poteva professori ja pisimmän leimasintekstin omistava ei voi koskaan ainakaan pelkästään potilaan vuoteen vieressä vannoa varmuuttaan erityisesti valtimonkovettumataudin tapauksessa. Siksi sanon Sinullekin tämän seurakunnan läsnä ollessa, että vaikka tilanne on juuri sellainen kuin se näyttää, aina ei voi satavarmasti tietää. 
Huono olo voi aiheutua melkein mistä tahansa. Toki kiinnostaisi, mikä on verenpaineesi ja pulssisi ja jopa verensokerisi noina onnettomina hetkinä. Verenpainelääkityksesi toki kiinnostaa, sillä lääkkeisiin voi liittyä kaikenmoista. Beetasalpaajat voivat kylmätä käsiä, mutta myös huono olo pyörtymisen esioireineen voi supistaa suonia raajoissa. Joka tapauksessa Sinun kannattaa huolehtia siitä, että verenpainelääkkeesi ovat sellaisia, jotka tutkitusti parantavat käyttäjänsä ennustetta sekä vaikuttavat tasaisesti koko vuorokauden mittaisesti. Se ja kertomani muuttujat kannattaa keskustella oman lääkärisi kanssa.
Verenpaine on syytä mitata aamulla ennen lääkityksen nielaisemista muutaman kerran ja samoin illalla. Kotimittauksien keskiarvot saavat olla korkeintaan 135/85 mmHg. Jos tämä raja paukkuu elintapojen tarkennuksen ja säännöllisen lääkkeiden nauttimisen jälkeenkin, on lääkehoitoa tehostettava. Sinun riskisi liittyy juuri tähän asiaan. Et kuitenkaan ole tässä yksin, tilanne on sama peräti parilla miljoonalla muullakin kansalaisellamme. 

Vastaajana Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

 

1 Kommentit:

VIHAINEN VANHUS

Kysymys Kiminkiselle: Mitä voisi tehdä, kun iäkkäästä isästämme on tullut vihainen? Mikään ei ole hyvä. Jos autat häntä, saat palkkioksi haukut. Toisaalta hän toivoisi, että häntä autettaisiin, mutta toisaalta hän tokaisee auttajilleen, että mitä minä sitten teen jos te teette minun hommiani! Olen huomannut, että mitä enemmän hänelle tulee ikää, sen vaikeammaksi hän menee. Huh huh. Täytyy vain todeta, että toivottavasti minusta ei tule vanhuksena samanlaista. Palvelukotiin hän ei halua lähteä mutta kotityöt omakotitalossa rasittavat häntä. Kotipalvelua hän ei halua ottaa vastaan, koska siitä pitäisi maksaa.
terv. nimimerkki "Kaikki pitäisi saada ilmaiseksi ja haukkujen kera"

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Oheisen kysymyksen on tarkoitus estää roskaposti.