Rakkaudesta lukemiseen.

Kiminkinen vastaa: Seisahtuiko sperman tuotanto eturauhaslääkkeen takia?

Lääkeaine voi aiheuttaa ejakulaation puuttumisen muttei estä orgasmia.

Olen eläkeukko. Minulla on lääkitys kakkostyypin diabetekseen ja verenpaineeseen. Nyt uutena juttuna olen syönyt kuukauden päivät Duodartia eturuhasen liikakasvuun. Oireet ovat jonkin verran helpottaneet, ja öinen vessassa juoksu on ehkä hieman rauhoittunut.
Nyt on kuitenkin ilmennyt ihan uusi asia, josta en tiedä, onko se hyväksi vai pahaksi. Sperman tuotanto on totaalisesti seis. Olisi kiva tietää, mitä tämä on. Urologi tutki minulta tuon alueen terveyskeskuksessa, ja koepalatkin otettiin, mutta mitään ylimääräisiä kasvannaisia ei onneksi löytynyt.
- Ihmettelevä ukko

Olen erityisen onnellinen kysymyksestäsi – en sen vuoksi, että ejakulaatiosi on Sinut jättänyt, vaan sen vuoksi, että opin taas jotakin uutta. 
Tiedän toki, että Duodart-lääkkeeseen liittyy kuvaamaasi ongelmaa, mutta sen taustasta olin väärillä jäljillä. Soitin luottourologilleni Raitasen Mikalle Seinäjoelle.

 
Duodart sisältää nimensä mukaisesti kahta lääkeainetta: dutasteridi estää testosteronin muuttumista aktiiviseksi ja sitä kautta pienentää liiaksi kasvanutta eturauhasta, tamsulosiini rentouttaa rakon kaulan sileää lihasta. Kysymyksesi käsittelee siis eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta aiheutuneiden oireiden lääkehoitoa. 
Tamsulosiini aiheuttaa Mika Raitasen mukaan noin 30 prosentille käyttäjistään ejakulaation puuttumisen (anejakulaatio) – toisin sanoen mälli ei lennä. Aiemmin ajateltiin sen suuntautuvan taakse vasemmalle rakkoon, mutta nyt tiedetään, että siemenrakkulat eivät kunnollisesti supistu, joten painetta ei kehity. 
Ejakulaation puuttuminen ei estä orgasmin tunnetta, mutta isäntä ihmettelee, kun putken päästä hönkäisee vain tupsaus höyryä. 

Markkinoilla on toinen tamsulosiinin tavoin vaikuttava lääkeaine alfutsosiini, jolla ei vastaavaa vaikutusta esiinny. Itse käytän dutasteridin ja alfutsosiinin yhdistelmää Mikan määräämänä. 
 Koska dutasteridi estää testosteronin muuttumista aktiiviseksi, se puolestaan saattaa joskus vaikuttaa libidoa heikentävästi. Arviot näistä vaikutuksista liikkuvat muutamassa prosentissa käyttäjistä. 
Vaivallesi on siis luonnollinen selitys. 
Jos kaipaat ejakulaatiota, vaihtoehto on olemassa. Se edellyttää dutasteridin ja alfutsosiinin napostelua eri pakkauksista. 

Vastaajana Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

2 Kommentit:

Anneli Frantsi

Miksi ristikkojen vastausten lähettäminen on tehty niin vaikeaksi? Nytkään en tiedä lähtikö vastaukseni Avun 7/2017 ristikoihin mihinkään. Tuli punaisella teksti, että vastaus on liian pitkä ja mitään ei näyttänyt tapahtuvan. Vastaukset olivat 9 merkkiä.

jokkeri

Hei! Oheiseen vsstaukseen liittyvä lisäkysymys: Onko mahdollista että Duodartin vaikutus olisi palautumaton? Voiko jättää muita (vieroitus tms.) oireita kun sen lopettaa? Olin nimittäin huomaavinani samanlaisia oireita eli vessassa käyntiväli kyllä jatkui parilla tunnilla lääkettä syömällä, mutta laaki muuttui kovin pieneksi ja kirkkaaksi. Oletin tämän liittyvän Duodartin käyttöön ja lopetin sen yli 2kk sitten. Mutta sperma ei ole muuttunut takaisin... Ikää minulla on 57. Eturauhanen tutkittiin ja todettiin lievästi laajentuneeksi, veriarvot tutkittiin. Näiden jälkeen suositeltiin kokeilemaan Duodarttia. (Kilpirauhasen liikatoiminta oli seurantakäynnillä pysynyt hyväksytyn rajalla eikä hoitoa tai lääkitystä siihen ole aloitettu, muut veriarvot ym kaikki ovat olleet alunperinkin ok, jos nuo nyt voisivat tähän asiaan jotenkin liittyä).

Unettomuus toisaalta taas sitten kyllä vaivaa taas enemmin mutta en nyt sitten osaa sanoa liittyykö varmasti eturauhaseen tai Duodartin poisjättämiseen; herään muutaman tunnin (1-3) unien jälkeen enkä saa uudestaan unen päästä kiinni. Siksipä nytkin olen googlaillut näistä vaivoista kolmesta asti... Asiasta stressaaminen ja pinnistämällä unen yrittäminen ainakaan ei auttanut joten olen ottanut tämän ongelman nyt lunkisti ja katselen sitten vaikka lehtiä ja googlailen kunnes uni tulee jos on tullakseen. Mutta eihän tämä oikein terveellistä taida olla. Töissä tietty on rankempaa kun yöllä ei nuku. Se vielä että ihmeen vähän väsyttää vaikka tälläkään viikolla en nukkunut yhtenäkään yönä kolmea tuntia kauempaa...ja nekin pätkissä. Nytkin alkaa sitten jo olemaan aamu eli voi yhtä hyvin nousta pystyasentoon.

En koe olevani stressantunut ehkä pikemminkin työ ja myös yksityisasioiden suhteen tosi innostunut. Nukahtaminen illalla ei ole ongelma vaan se että herään liian aikaisin.

Ihan alunperin siis hakeuduin lääkärille sen vuoksi että kävin vessassa 2-3 tunnin välein yöllä (ja päivällä) ja tuntui että Duodart olisi ehkä auttanut. Ainakin panin ongelman kovan vessahädän piikkiin.

Tulipa rönsyinen tarina. Kaikista neuvoista olisin kiitollinen.
Kiitos tärkeästä työstä!

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Oheisen kysymyksen on tarkoitus estää roskaposti.